Articole – Profemin http://profemin.spiruharet.ro Mon, 01 Feb 2016 11:00:15 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.2 Formarea profesională a femeilor în funcție de cerințele de pe piața muncii http://profemin.spiruharet.ro/formarea-profesionala-a-femeilor-in-functie-de-cerintele-de-pe-piata-muncii/ Thu, 30 Jul 2015 11:45:56 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3651 FORMAREA PROFESIONALĂ A FEMEILOR ÎN FUNCȚIE DE CERINȚELE DE PE PIAȚA MUNCII.

Programe de formare organizate în cadrul proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin

Proiectul ProFemin  (POSDRU/144/6.3/S/126567), proiect care se derulează pe durata a 18 luni, în perioada mai 2014 – noiembrie 2015, și-a propus ca obiectiv principal îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii și creșterea oportunităților de angajare a femeilor, prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie referitor la egalitatea de șanse și de gen și prin formarea profesională a 4.200 de femei.

Proiectul răspunde nevoilor grupului țintă(4200 femei) prin faptul că, desfășurarea activităților propuse conduce  la dezvoltarea și valorificarea potențialului grupului țintă, la creșterea nivelului de competitivitate pe o piață a muncii în schimbare, la conștientizarea și soluționarea nevoilor și dificultăților cu care se confruntă pe piața muncii și în viața socială, oferind femeilor respective o șansă reală de integrare/ reintegrare socio-profesională.

Prin acest proiect strategic multi-regional se urmărește îmbunătățirea calității resurselor umane și crearea, pentru femeile din România, a unor condiții de acces pe piața muncii egale cu bărbații, implicit creșterea când ratei de ocupare.

Proiectul răspunde nevoilor grupului țintă prin desfășurarea activităților propuse, ce conduc la dezvoltarea și valorificarea potențialului grupului țintă, prin creșterea nivelului de competitivitate pe o piață a muncii în schimbare și prin conștientizarea și soluționarea nevoilor și dificultăților cu care se confruntă pe piața muncii și în viața socială, oferind o șansă reală de integrare/reintegrare socio-profesională.

Pornind de la necesitățile grupului țintă (4200 de femei, din toate cele 8 regiuni de dezvoltare – București-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Oltenia Vest, din județele: Brașov, Sibiu, Botoșani, Iași, Cluj, Constanța, Argeș, Prahova, Dolj, Vâlcea, Timiș), proiectul contribuie la  creșterea stimei de sine, nevoia de implicare în viața comunității, recunoașterea individualității și dreptului fiecărui individ de a se dezvolta în ritmul propriu, dezvoltarea unei activități proprii independente, asigurarea unui suport financiar, sprijinirea în conștientizarea problemelor cu care se confruntă, reconcilierea vieții de familie cu dezvoltarea personală și profesională.

Programele de formare propuse contribuie la dezvoltarea de noi competențe în concordanță cu cerințele și dinamica pieței munci, fiind finalizate cu obținerea unei certificări recunoscute, în conformitate cu actele normative în vigoare.

Se urmărește dezvoltarea abilităților și competențelor grupurilor vulnerabile prin organizarea și desfășurarea de programe de formare profesională a adulților, de calificare/ recalificare a 3550 de femei, pentru următoarele ocupații: lucrător în comerț; agent curățenie clădiri și mijloace de transport; lucrător social; operator introducere, validare și prelucrare date; inspector resurse umane; agent comerical; asistent de gestiune; alte programe de calificare / recalificare care răspund și altor nevoi ale grupului țintă, identificate pe durata implmenetării proiectului.

          Se are are in vedere și promovarea antreprenoriatului, prin prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în domeniul antreprenorial și competențe socio-civice pentru 600 de femei, respectiv 50 de femei și acordarea de asistență de specialitate femeilor interesate de dezvoltarea carierei în vederea inițierii și dezvoltării a 84 de activități economice idependente, îmbunătățind accesul femeilor pe piața muncii și creșterea ratei de ocupare.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>
Integrarea femeilor pe piața muncii prin inițierea unei afaceri – Iulie 2015 http://profemin.spiruharet.ro/integrarea-femeilor-pe-piata-muncii-prin-initierea-unei-afaceri-iulie-2015/ Thu, 30 Jul 2015 11:43:39 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3649 Proiectul ProFemin  (POSDRU/144/6.3/S/126567), proiect început în luna mai 2014 și care se va incheia în luna decembrie 2015, are în vedere, pe lângă organizarea și desfășurarea a circa 175 de programe de formare profesională de calificare/ recalificare a 3.550 de femei, cursuri care se desfășoară în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale feminine prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în domeniul antreprenorial( „ Competențe antreprenoriale”) pentru 650 de femei.

          Se va acorda asistență de specialitate femeilor interesate de dezvoltarea carierei în vederea inițierii și dezvoltării a 84 de activități economice idependente, îmbunătățind accesul femeilor pe piața muncii și creșterea ratei de ocupare. Pentru inițierea de activități economice independente se vor acorda 84 de premii în sumă de 4500 lei fiecare.

În cadrul derulării proiectului se va acorda asistență participantelor la programul de formare profesională Competențe antreprenoriale doritoare să inițieze o afacere.

Se acordă asistență femeilor din grupul țintă înscrise la acest program în vederea îmbunătățirii planului de afaceri și pentru organizarea și desfășurarea unei afaceri viabile, capabilă să aducă profit.

În acest context, femeilor participante li se prezentă un cadru legislativ minimal (Legea 31/1990 privind societățile comerciale, Legea 26/1990 privind registrul comerțului, Legea 297/2004 privind piața de capital, Legea 85/2006 privind procedura insolvenței), legi care reglementează organizarea și înființarea unei afaceri și li se va sublinia de către formatori si de către coordonatorul de formare profesională importanța acestuia în derularea afacerilor. Le vor fi prezentate normele fiscale în vigoare și influența acestora asupra profitului afacerii. Studentelor le vor fi prezentate facilitățile fiscale reglementate de normele în vigoare acordate studenților care doresc să înființeze o afacere, precum și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste facilități. Femeilor care provin din mediul rural li se prezentă facilitățile rezultate din Legea nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației precum și facilitățile rezultate din prevederile Legii 566/2004 a cooperației agricole. Femeilor care doresc să desfășoare o afacere în calitate de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială, li se prezintă prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale. Totodată, le vor fi prezentate obligațiile primăriilor, stabilite prin acte normative, în sprijinirea persoanelor care doresc să inițieze acest tip de afaceri. Femeilor aflate în șomaj le vor fi prezentate măsurile prevăzute de lege care au drept scop realizarea următoarelor obiective pe piața muncii:

  1. prevenirea șomajului și combaterea efectelor sociale ale acestora;
  2. încadrarea sau reîncadrarea în muncă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă;
  3. sprijinirea ocupării persoanelor aparținând unor categorii defavorizate ale populației;
  4. asigurarea egalității șanselor pe piața muncii;
  5. stimularea șomerilor în vederea ocupării unui loc de muncă;
  6. stimularea angajatorilor pentru încadrarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă;
  7. protecția persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj.

Tuturor femeilor din grupul țintă le vor fi prezentate prevederile Legii nr. 82/1991 a contabilității, precum și obligațiile ce le revin în ținerea contabilității, după înființarea unei afaceri, în funcție de forma juridică a acesteia. Sunt sfătuite ca în prima perioadă a organizării și desfășurării afacerii, consultanța juridică și expertiza contabilă să fie achiziționate prin contract de prestări servicii asiguarate de specialiști în domeniu, cheltuielile fiind mai mici decât cele angajării, cu contract individual de muncă, a unui astfel de personal.

Având în vedere că proiectul se adresează cu prioritate femeilor care doresc să se inițieze și să se pregătească pentru a deveni antreprenor, se vor prelucra prevederile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, precum și prevederile OG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>
Inițierea unei afaceri – Iulie 2015 http://profemin.spiruharet.ro/initierea-unei-afaceri-iulie-2015/ Thu, 30 Jul 2015 11:35:33 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3643 ARTICOL

Preocuparea și interesul participantelor la sesiunile de diseminare a rezultatelor proiectului referitor la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată

– IULIE 2015 –

 

Proiectul POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin are în vedere, pe lângăorganizarea și desfășurarea a circa 175 de programe de formare profesională de calificare/ recalificare a 3.550 de femei, cursuri care se vor desfășura în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale feminine prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în domeniul antreprenorial („Competențe antreprenoriale”) pentru 650 de femei.

            Femeilor interesate de dezvoltarea carierei li se va acorda asistență de specialitate, în vederea inițierii și dezvoltării a 84 de activități economice independente, îmbunătățind accesul femeilor pe piața muncii și creșterea ratei de ocupare. Pentru inițierea de activități economice independente se vor acorda 84 de premii în sumă de 4500 lei fiecare.

Pentru a analiza și evalua nivelul de preocupare și interesul participantelor la programele de formare și la sesiunile de diseminare a rezultatelor proiectului referitor la inițierea unei activități independente, ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, am elaborat un Chestionar specific de evaluare a preocupării femeilor din România cu privire la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, pe care l-am aplicat în rândul femeilor participante la evenimentele regionale și la sesiunile de conștientizare și sensibilizare cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, desfășurate în luna IULIE 2015.

La acest set de chestionare au răspuns 40 de femei.

La întrebarea În ce domeniu de activitate activați? – au răspuns că activează în domenii ca: invatamant, juridic, economic, administrativ, constructii, resurse umane, programare, IT, bancar, comert, vanzari, transporturi, s.a.

La întrebarea Ați dori să lucrați ca angajat sau să dezvoltați propria afacere? Majoritatea (65%) doresc să-și dezvolte propria afacere, iar (35%) au răspuns că prefer să fie angajate.

La întrebarea Considerați utile pentru cariera dumneavoastră profesională cunoștințele care urmează să le dobândiți în domeniul antreprenorial prin participarea la programul de formare profesională a adulților “ Competențeantreprenoriale”?, 83% din numarul respondentelor au considerat ca foarte utile, iar 17% ca utile cunoștințele ce vor fi dobândite prin participarea la programul de formare profesională a adulților “Competențe antreprenoriale”.

La întrebarea În ce domeniu ați dori să inițiați o afacere proprie?, au răspuns astfel: turism, servicii, resurse umane, confectii-tricotaje, sanatate, infrumusetare, financiar, educatie, comert, agricultura, nutritie, IT ș.a.

La întrebarea Considerați că aveți cunoștințele necesare dezvoltării unei afaceri în domeniul pe care îl doriți?, 17% au răspuns că“în foarte mică măsură” ,“în mică măsură” sau “deloc”, 58%  “în mare măsură” și 25 % “în foarte mare măsură”.

Cele mai multe respondent (95%) au răspuns că sunt constiente că în etapa de intemeiere a firmei se pot confrunta, uneori, cu situații destul de dificile.

    În privința timpului disponibil înainte de înființarea firmei, 40%dintre respondente au răspuns că dispun de timp suficient, iar 58% dintre acestea că dispun parțial de timp suficient.

La următoarele întrebări au răspuns cu DA, astfel:
    Esti un om de actiune ?(85%)
    Iti face placer sa realizezi ceva nou ? (98%),
    Esti capabilă sa-ti planifici activitatile, sa-ti stabilesti obiectivele si etapele intermediare de realizare ale acestora ? (93%),
    Dispui de atitudinea de conducere si motivare a colaboratorilor? (78%-DA), (22%- partial)
    Esti capabilă, in situatii de stress, sa te concentrezi si sa actionezi in mod rational?(75%),
    Esti dispusă sa-ti asumi riscuri, uneori inerente demararii unei afaceri ? (85%),
    Esti capabilă sa-ti asumi responsabilitati din proprie initiative si sa actionezi in consecinta, fara ca cineva sa-ti fi cerut aceasta? (90%),
    Starea sanatatii tale iti permite ca in perioda de pornire a afacerii sa lucrezi 10-12 ore/zi (uneori mai mult), 6/7 zile pe saptamana?(88%)      ,
    Familia este dispusa sa te inteleaga si sa-ti acorde sprijin in aceasta perioada de lansare a afacerii? (83%),
    Din punct de vedere financiar se justifica, pentru tine, infiintarea firmei? (68%- DA, 32% – partial),
    Esti dispusă sa renunti si la concediu in aceasta perioada? (83%-DA),
    Indeplinesti conditiile legale impuse de lege (ex studii de specialitate) (95% -DA si 5% – partial),
    Dispui de minimum de cunostinte in domeniul financiar si al conducerii unei afaceri? (65%  – DA, 33% – Partial),
Ai posibilitatea sa-ti completezi unele cunostinte prin participarea la cursuri de perfectionare? (93%-DA).

Din analiza chestionarelor administrate și completate desprindem că majoritatea femeilor, care au răspuns la chestionar,  consider că le sunt utile programele de formare propuse, că doresc să-și dezvolte propria afacere și să devină lucrător pe cont propriu sau antreprenor, că au abilitățile și capabilitățile necesare pornirii și derulării propriei afaceri.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>
Principalele rezultate urmărite și obținute în implementarea proiectului – Iulie 2015 http://profemin.spiruharet.ro/principalele-rezultate-urmarite-si-obtinute-in-implementarea-proiectului-iulie-2015/ Thu, 30 Jul 2015 11:30:04 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3635 ARTICOL

PRINCIPALELE REZULTATE URMĂRITE ȘI OBȚINUTE ÎN IMPLEMENTAREA PROIECTULUI POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin

în luna IULIE 2015

    În cursul lunii IULIE 2015 au fost realizate următoarele activități:

  • Cursuri de calificare ( 5grupe) astfel:
  • 07.2015 – BUCURESTI – Lucrător în comerț
  • 07.2015 – CRAIOVA – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • 07.2015 – SIBIU – Operator introducere, validare si prelucrare date
  • 07.2015–CÂMPULUNG/AG-Operator introducere, validare si prelucrare date
  • 07.2015–CÂMPULUNG/AG-Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • Cursuri de specializare ( 2grupe ) astfel:
  • 05-07.07.2015 – CLUJ NAPOCA- Competente antreprenoriale
  • Programarea examenelor de absolvire a programelor de formare profesională organizate în cadrul proiectului si evaluarea cursantelor, astfel:
  • 07.2015 – Craiova/DJ – Lucrător în comerț
  • 07.2015 –Bucuresti– Lucrător în comerț
  • 07.2015 – Bucuresti– Lucrător în comerț
  • 07.2015 – Bucuresti– Inspector resurse umane
  • 07.2015 – Berbesti/ VL – Lucrător în comerț
  • 07.2015 – Bucuresti- Lucrător în comerț
  • 07.2015 – Câmpulung/AG – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • 07.2015–Rm. Vâlcea- Operator introducere, validare si prelucrare date
  • 07.2015 –Bucuresti– Lucrător în comerț

– desfășurarea în data de 08 IULIE 2015, ora 17.00, la Craiova, Hotel Rexton, Bd.Carol, nr.49, Sala de Conferințea Seminarului Regional SUD-VEST OLTENIA, pentru conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse, cu tema Strategia pentru egalitatea de gen în cadrul politicii de dezvoltare. Piața muncii. Negocierea unui job” si organizarea serviciilor de catering

– organizarea și desfășurarea a 4 sesiuni de conștientizare și sensibilizare a femeilor privind egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii

– organizarea și desfășurarea unei sesiuni de diseminare a rezultatelor care se urmăresc și se obțin pe durata implementării proiectului

– realizarea mai multor articole postate pe web-site-ul proiectului

– realizarea a două interviuri la Radio Hfm, privind conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice privind egalitatea de gen și de șanse și pentru mediatizarea proiectului

– distribuirea Chestionarelor de evaluare a nivelului de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii și a Chestionarelor de evaluare a preocupării femeilor din România cu privire la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, în vederea completării lor, realizarea analizei și interpretării rezultatelor acestora.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>
Raport de analiză – Iulie 2015 http://profemin.spiruharet.ro/raport-de-analiza-iulie-2015/ Wed, 01 Jul 2015 11:40:40 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3647 Raport de analiză, evaluare și îmbunătățire

a nivelului de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii

IULIE  2015

Proiectul se adresează femeilor și promovează egalitatea de șanse, nediscriminarea și incluziunea socială, principiul egalității de șanse fiind integrat atât în elaborarea și implementarea proiectului, cât și în realizarea activităților și managementului acestuia, fapt ce permite accesul și participarea grupului țintă la activitățile proiectului evitând discriminarea.

Proiectul se adresează grupurilor vulnerabile la nivel național, iar selecția participantelor în grupul țintă se face cu respectarea tuturor politicilor și practicilor prin care nu se realizează nici o deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau ca effect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale  sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.

Prin demersurile de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de șanse și de gen, proiectul promovează nediscriminarea și incluziunea socială, contribuie la realizarea obiectivului de a dezvolta și promova principiul egalității de șanse și de gen în societatea românească.

Analiza, evaluarea și îmbunătățirea nivelului de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii s-a relizat prin elaborarea unui Chestionar specific, pe care l-am aplicat în rândul femeilor participante la Conferința Regională și la sesiunile de conștientizare și sensibilizare cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, desfășurate în luna IULIE 2015.

La acest set de chestionareau răspuns 40 de femei, din care 31 cu studii superioare (având profesii de: inginer, economist, jurist, functionar public, professor, contabil, psiholog, politist etc), 7 cu studii post liceale, 2 cu studii liceale, cu vârste între 21 și 55 ani.

În ceea ce privește domeniile de activitate, rezultă că activează în domenii diverse: invatamant, constructii, juridic, financiar, resurseumaane, asigurari, IT, comert, politie ș.a.

La întrebarea Considerați că femeile sunt remunerate mai puțin decât bărbații pentru același nivel de pregătire și funcție ? au răspuns cu NU73% dintre respondente.

La întrebarea Care ar putea fi cauzele remunerării mai slabe a femeilor?, cele mai multe (53%) s-au referit la neîncrederea în capacitatea femeilor de a presta o activitate de nivel calitativ egal cu bărbații, (35%) s-au referit la probleme legate de concediile de maternitate și creștere a copiilor, și de concedii medicale, (8%) s-au referit la nerespectarea grilei de salarizare.

La întrebarea Cum se manifestă cel mai frecvent diferențele de gen și șanse pe piața muncii? răspunsurile au fost: încadrarea pe posture relative inferioare a femeilor( 28%), încadrarea pe același nivel de salarizare dar pe trepte inferioare (25%), și are importanță la încadrare vârsta femeilor comparativ cu cea a bărbaților (33%).

La întrebările Credeți că femeile sunt mai slab remunerate pentru că prefer munci mai ușoare, fiind ocupate mai mult cu obligații casnice? Și Considerați că femeile sunt mai puțin remunerate față de bărbați pentru că femeile ar prefer locuri de muncă cu riscuri și vulnerabilități mai mici?, 85% dintre respondent au răspuns NU, la prima întrebare și 55% dintre respondent au răspuns NU, la a doua întrebare.

În ceea ce privește profesiile preferate, majoritatea au menționat profesiile de cadru didactic, medic, vanzator, educator, economist, jurist, PR, expert contabil ș.a.

În privința statutului pe piața muncii cele mai multe femei ar prefer statutul de lucrător pe cont propriu (20), antreprenor ( 10), și 10femei ar dori statutul de angajat.

În proporție relative mare (55% – NU) respondentele consider că femeile NU întâmpină greutăți mai mari la angajare, comparativ cu bărbații și că femeile sunt promovate în suficientă măsură în funcții de conducere mai bine remunerate (55%).

Majoritatea respondentelor consider că din  punct de vedere social, cariera femeii față de barbați este la fel de important (83%) și că promovarea femeilor față de bărbați este mai puțin rapidă(35%) și la fel de rapidă(63%).

Din analiza chestionarelor administrate și completate desprindem că majoritatea femeilor, care au răspuns, consider că în continuare sunt inegalităț iîntre femei și bărbați pe piața muncii, femeile fiind dezavantajate. Jumatate dintre femeile respondent (75%) ar dori să devină lucrător pe cont propriu sau antreprenor, iar din punct de vedere social majoritatea consider carierele lor ca fiind la fel de importante ca cele ale bărbaților (83%).

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>
Cercetări privind împlinirea de sine http://profemin.spiruharet.ro/cercetari-privind-implinirea-de-sine/ Tue, 30 Jun 2015 11:47:44 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3653 Eterne întrebări care frământă mințile pătrunzătoare ale filosofilor încă din timpurile antice, continuă și azi să stărnească dezbateri nesfărșite. La adolescență întâlnim tendința pregnantă de a se afla un răspuns la această întrebare; în rest, odată ajuns adult, doar când suferința te apasă prea tare mai te întorci către interior și te întrebi de ce? pentru ce ? care-i rostul meu  în tot acest ocean, când liniștit, când învolburat, independent de voința mea?

Viața decurge… cu sau fără participarea și implicarea noastră, iar în vâlvătaia stârnită de lupta pentru supraviețuire, omul uită pentru ce face, ceea ce face. Doar momentele de suferință îl mai determină să privească către partea ascunsă a ființei, care, învizibilă fiind, pare absentă, dar este prezentă în tot ce întreprindem, în alegerile și în deciziile pe care le luăm.

Vastul ocean în care noi trăim și din care partea conștientă este doar o picătură, este inconștientul nostru. El trimite semnale către noi și apare într-un mod mai apropiat de ceea reprezintă el în mod autentic, atunci când visăm. Simbolistica viselor vine să descifreze mesajele pe care inconștientul ni le trimite. Acestea pot fi îndemnuri către drumul pe care ar fi bine să-l urmăm, sau linii directoare ce prezintă faptul că dinamica intrapsihică este conflictuală datorită activităților din starea de veghe, sau poate că unele vise doar prezintă gânduri și frământări care ne-au bântuit înainte de a adormi. În orice caz în spatele viselor se află Sinele care încearcă să ne comunice ceva, iar aici la nivelul inconștientului zac luminile, dar și umbrele, aici este puterea dar și slăbiciunea noastră, undeva în centrul ființei noastre este nucleul care ne reprezintă: Sinele .

La nivelul sinelui sunt răspunsurile la tot ceea ce ne preocupă. În momentul în care omul intră în contact cu Sinele său, începe valorizarea potențialităților latente și existența umană întru împlinire, sau cum spune tradiția chineză, începe drumul pe Cale.

Prin împlinirea se Sine sau “self-actualization” cum numea Maslow acest proces, omul devine om autentic, omul își îndeplinește menirea în această existență. Fiecare dintre noi este o ființă unică, cu o structură interioară diferită de cea a celorlalți, de aceea însuși procesul de “self-actualization” este distinct la fiecare individ. Pentru unul a vorbi în public este un eveniment nou, care nu a mai fost experimentat, iar această experiență îl va îmbogății, îl va completa și îi va lărgi granița interioară. Pentru altul, care s-a plicisit să tot vorbească unei mase mari de oameni, a se apropia cu timiditate de o persoană de sex opus și a încerca să i se adreseze în mod autentic, empatic, poate fi o experiență constructivă, care depășită pozitiv conduce mai aproape de completitudine.

Acest punct comun, împlinirea de sine, se realizează așadar la indivizi diferiți, în moduri diferite, totul este ca menirea omului în lume să nu cadă pradă fie uitării, fie unei goane nebune după agonisire, fie unei resemnări apatice în urma primul eșec pe calea spre împlinirea Sinelui.

Aspecte teoretice (teoria lui Abraham Maslow – teoria lui C.G. Jung)

          Abraham Maslow ( 1908-1970 definește împlinirea sinelui drept “un proces continuu de actualizare a potențialităților, capacităților și talentelor, de împlinire a ființei (soartei, destinului, sau vocației), o tendință permanentă spre unitate, intergrare sau sinergie .” (I. Mânzat, 2000, p.237 – de Ovidiu Brazdău).

În definirea realizării sinelui (self actualization) , A. Maslow pornește de la teoria motivației individului; astfel printre motivații și impulsuri, nevoi, și aspirații, individul are o nevoie supremă prin satisfacere căreia se simte împlinit. Aceasta e nevoia de realizare de sine, este nevoia care odată satisfăcută, prezintă individul drept suma tuturor potențialităților dezvoltate.

În viziunea sa, poetul, pentru a se simți împlinit scrie, muzicianul compune, sculptorul șlefuiește piatra, etc, fiecare individ are drumul caracteristic, iar devierea de la calea personală duce inevitabil stagnare.

Persoanele cu un grad ridicat de împlinire a sinelui au următoarele caracteristici:

  • Percepție superioară asupra realității (nu utilizează proiecția în evaluarea obiectivă a realității)
  • Un nivel sporit de acceptare a naturii, a propriei persoane și a celorlalți
  • Spontaneitate, naturalețe, simpatie (sunt deschiși contactului, nu pretind că sunt ceea ce nu sunt).
  • Centrare pe scop (caută să îndeplinească rolul pe care și-l asumă, sunt conștienți de faptul că au un scop și depun o energie sporită pentru a servi această cauză).
  • Nevoie de intimitate și independență (pot realiza sarcini de unii singuri și pot în același timp să-și fie suficienți sieși).
  • Bogăție crescută a reacțiilor emoționale (găsesc încântare chiar în unele lucruri comune și se bucură de ceea ce unii consideră banal)
  • Experiență a stării de extaz (peak – experience) – trăiesc momente de rupere a granițelor eului, nu doar în somn, ci și ocazional în stare de veghe, printr-o transcendere scurtă a condiției limitate a simțurilor.
  • Empatie, identificare crescută cu umanitatea (au atitudinea unui frate mai mare, care înțelege pe cel mai mic și chiar dacă adesea este dezamăgit de atitudinea acestuia continuă să-i fie alături cănd are nevoie de suport)
  • Nivel ridicat al relațiilor interpersonale (caută să se adune cu cei care le seamnă și cum sunt puțini, au per total un cerc restrâns; adună adesea în jurul lor discipoli și trezesc admirația în ceilalți)
  • Structura liberă de caracter (sunt deschiși față de ceilalți indiferent de rasă, de statut sau rol social)
  • Creativitate mult crescută (chiar dacă nu sunt artiști, în domeniul în care activează dau dovadă de imaginașie sporită și creativitate ridicată)
  • Rezistență la constrângeri sociale (pot să nu fie de acord cu anumite norme sociale, dar chiar dacă le resping, se adaptează și integrează cu ușurință, fiind ghidați de către propriul sine).

Individuare sau Implinirea de sine in viziunea lui C.G. Jung

A deveni propriul sine, sau procesul de individuare (individuație în unele lucrări), este după cum spunea Jung: “conceptul central al psihologiei mele”.

Aportul lui Carl Gustav Jung (1875-1961) la dezvoltarea teoriei Sinelui este considerabil și constituie o piatră de temelie la realizarea edificiului promovat de Freud: conceptul de inconștient.

În viziunea jungiană, procesul de împlinire a Sinelui este în mare măsură un demers inconștient, cu toate că se obsevă și o lărgire a sferei conștiinței. Prin contactarea Sinelui, individul se diferențiază de restul comunității și se rupe de constrângerile sociale. Aceasta presupune că el trăiește în societate, respectându-i regulile, dar fără a mai fi una cu acestea, el este în același timp unic, își are propria intimitate, “ultimă și necomparabilă”, el devine “propriul sine”.

Când omul ajunge propriul Sine, se debarasează de constrângerile, normele, și apăsările ce-i vin din trecut, din interacțiunea inițială pe care a avut-o cu părinții. Copilul mic învață prin imitație, privindu-și părinții începe să-și formeze imaginea despre sine și despre ceea ce este înafara sa. Când omul matur ajunge să perceapă acestă constrângere și etalonul pe care pășește, este necesar să caute a exista în completitudine, înglobând ceea ce a asimilat inițial cu ceea ce percepe ulterior. Dacă adoleșcentul realizează inconștient o rupere de familie, atunci când încearcă să-și dezvolte imaginea de sine, adultul ar trebui să realizeze acest proces “lung și anevoios” într-un mod conștient. E necesar să fie acceptat faptul că există și alt mod de a interacționa în viață decât cel în care s-a format.          Tot ceea ce eludează transformarea, devine prin însăși starea pe care o cultivă ceva rigid. Tot ce ne înconjoară se transformă continuu (acum mult mai repede decât se întâmpla în trecut), iar dacă persoana adultă caută să mențină o convingere despre lume dezedaptativă, nu numai că nu mai este pe calea spre individuare, dar are toate șansele să devieze spre psiho-patologie.

          Prin educație individul devine persoană, dar prin individuare ajunge personalitate completă, nu mai proiectează ceea ce există la nivelul umbrei în fiecare inconștient, iar mecanismele de apărare ale eului nu mai funcționează unidirecțional, structuralizat, într-un mod disfuncțional și dezadaptativ pentru individ.

În viziune jung-iană individuarea este un proces continuu prin care omul de-a lungul vieții se cunoaște și se descoperă în diverse ipostaze. Individuare se realizează în două etape majore:

  • etapa inițială (se termină în jurul vărstei de 30 – 40 de ani). Aceasta presupune un individ care a reușit o adaptare la mediul exterior într-un mod adecvat, prin stabilirea cu cei din jurul său a unor relații interpersonale autentice. Desemenea această etapă odată parcursă se presupune că individul și-a dezvoltat o persona (atitudinea în exterior, “masca” socială), care însă nu se identifică cu individualitatea personală.
  • etapa finală (de la sfârșitul etapei inițiale până la trecere în neființă). Această etapă este caracterizată de întoarcerea atenției către interior, odată ce partea yang a vieții (tinerețea) a fost parcursă, individul poate căuta împlinire pe plan spiritual printr-o experiență de viață bogată. Jung susține, că dacă pentru un tânăr căutare sinelui este un demers precoce, pentru o persoană în vârstă este o necesitate, în această perioadă cu precădere se poate realiza procesul de individuare.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>
Raport de analiză – Iunie 2015 http://profemin.spiruharet.ro/raport-de-analiza-iunie-2015/ Tue, 30 Jun 2015 11:39:07 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3645 Raport de analiză, evaluare și îmbunătățire

a nivelului de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii

IUNIE  2015

 

Proiectul se adresează femeilor și promovează egalitatea de șanse, nediscriminarea și incluziunea socială, principiul egalității de șanse fiind integrat atât în elaborarea și implementarea proiectului, cât și în realizarea activităților și managementului acestuia, fapt ce permite accesul și participarea grupului țintă la activitățile proiectului evitând discriminarea.

Proiectul se adresează grupurilor vulnerabile la nivel național, iar selecția participantelor în grupul țintă se face cu respectarea tuturor politicilor și practicilor prin care nu se realizează nici o deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau ca effect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale  sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.

Prin demersurile de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de șanse și de gen, proiectul promovează nediscriminarea și incluziunea socială, contribuie la realizarea obiectivului de a dezvolta și promova principiul egalității de șanse și de gen în societatea românească.

Analiza, evaluarea și îmbunătățirea nivelului de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii s-a relizat prin elaborarea unui Chestionar specific, pe care l-am aplicat în rândul femeilor participante la Conferința Regională și la sesiunile de conștientizare și sensibilizare cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, desfășurate în luna IUNIE 2015.

Nu toate femeile participante la evenimentele desfășurate în luna iunie a.c. au avut disponibilitatea de a răspunde la întrebările chestionarului.

La acest set de chestionare au răspuns 24 de femei, din care 19 cu studii superioare (având profesii de: inginer, economist, jurist, functionar public, cercetator,  chimist, doctor etc), 4 cu studii liceale, 1 cu școală profesională, cu vârste între 27 și 60ani.

În ceea ce privește domeniile de activitate, rezultă că activează în domenii diverse: invatamant, sanatate, juridic, cercetare, financiar, chimie ș.a.

La întrebarea Considerați că femeile sunt remunerate mai puțin decât bărbații pentru același nivel de pregătire și funcție? au răspuns cu DA 58% dintre respondente, iar 42% au răspuns NU.

La întrebarea Care ar putea fi cauzele remunerării mai slabe a femeilor?, cele mai multe (58%) s-au referit la neîncrederea în capacitatea femeilor de a presta o activitate de nivel calitativ egal cu bărbații, (13%) s-au referit la probleme legate de concediile de maternitate și creșterea copiilor, și de concedii medicale, (13%) s-au referit la alte cauze.

La întrebarea Cum se manifestă cel mai frecvent diferențele de gen și șanse pe piața muncii? răspunsurile au fost: încadrarea peposturi relative inferioare a femeilor (33%), încadrarea pe același nivel de salarizare dar pe trepte inferioare (21%), și are importanță la încadrare vârsta femeilor comparativ cu cea a bărbaților(25%).

La întrebările Credeți că femeile sunt mai slab remunerate pentru că prefer munci mai ușoare, fiind ocupate mai mult cu obligații casnice ? și Considerați că femeile sunt mai puțin remunerate față de bărbați pentru că femeile ar prefer locuri de muncă cu riscuri și vulnerabilități mai mici?, 67% dintre respondent au răspuns NU, la prima întrebare și 54% dintre respondent au răspunsNU, la a doua întrebare.

În ceea ce privește profesiile preferate, majoritatea au menționat profesiile de comerciant, cadru didactic, medic, asistent manager,manager, designer, cosmetician ș.a.

În privința statutului pe piața muncii cele mai multe femei ar prefer statutul de lucrător pe cont propriu(8), antreprenor ( 4), și 12femei ar dori statutul de angajat.

În proporție relative mare (67% DA) respondentele consider că femeile întâmpină greutăți mai mari la angajare, comparativ cu bărbații și că femeile nu sunt promovate în suficientă măsură în funcții de conducere mai bine remunerate (75%).

Majoritatea respondentelor consider că din punct de vedere social, cariera femeii față de barbați este la fel de important (67%) și că promovarea femeilor față de bărbați este mai puțin rapidă(54%) și la fel de rapidă(42%).

Din analiza chestionarelor administrate și completate desprindem că majoritatea femeilor, care au răspuns, consider că în continuare sunt inegalități între femei și bărbați pe piața muncii, femeile fiind dezavantajate. Jumatate dintre fedmeile respondent (50%) ar dori să devină lucrător pe cont propriu sau antreprenor, iar din punct de vedere social majoritatea consider carierele lor ca fiind la fel de importante ca cele ale bărbaților (67%).

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizareevenimente

]]>
Inițierea unei afaceri – Iunie 2015 http://profemin.spiruharet.ro/initierea-unei-afaceri-iunie-2015/ Tue, 30 Jun 2015 11:32:13 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3639 ARTICOL

Preocuparea și interesul participantelor la sesiunile de diseminare a rezultatelor proiectului referitor la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată

– IUNIE 2015 –

Proiectul POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin are în vedere, pe lângă organizarea și desfășurarea a circa 150 de programe de formare profesională de calificare/ recalificare a min.2.950 de femei, cursuri care se vor desfășura în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale feminine prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în domeniul antreprenorial („Competențe antreprenoriale”) pentru min.500 de femei.

            Femeilor interesate de dezvoltarea carierei li se va acorda asistență de specialitate, în vederea inițierii șidezvoltării a min. 70 de activități economiceidependente, îmbunătățind accesul femeilor pe piața muncii și creșterea ratei de ocupare.Pentru inițierea de activități economice independente se vor acorda min.70 de premii în sumă de 4500 lei fiecare.

Pentru a analiza și evalua nivelul de preocupare și interesul participantelor la programele de formare și la sesiunile de diseminare a rezultatelor proiectului referitor la inițierea unei activități independente, ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, am elaborat un Chestionar specific de evaluare a preocupării femeilor din România cu privire la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, pe care l-am aplicat în rândul femeilor participante la evenimentele regionale și la sesiunile de conștientizare și sensibilizare cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, desfășurate în luna IUNIE 2015.

La acest set de chestionare au răspuns 35 de femei.
La întrebarea În ce domeniu de activitate activați? Au răspuns că activează în domenii ca:invatamant,cercetare, juridic, economic, administrativ, sportiv, s.a.

La întrebarea Ați dori să lucrați ca angajat sau să dezvoltați propria afacere? Majoritatea (66%) doresc să-și dezvolte propria afacere, iar(34%) au răspuns că prefer să fie angajate.

La întrebarea Considerați utile pentru cariera dumneavoastră profesională cunoștințele care urmează să le dobândiți în domeniul antreprenorial prin participarea la programul de formare profesională a adulților “ Competențe antreprenoriale”?, 37%din numarul respondentelor au considerat ca foarte utile, iar 54% ca utile cunoștințele ce vor fi dobândite prin participarea la programul de formare profesională a adulților “Competențe antreprenoriale”.

La întrebarea În ce domeniu ați dori să inițiați o afacere proprie?, au răspuns astfel: comert, turism, servicii, alimentative publică, financiar, design,cercetare, educatie, ș.a.

La întrebarea Considerați că aveți cunoștințele necesare dezvoltării unei afaceri în domeniul pe care îl doriți?, 57% au răspuns că“în foarte mică măsură” ,“în mică măsură” sau “deloc”, 34%  “în mare măsură”și 9 % “în foarte mare măsură”.

Cele mai multe respondente (89%) au răspuns că sunt constiente că în etapa de intemeiere a firmei se pot confrunta, uneori, cu situații destul de dificile.

    În privința timpului disponibil înainte de înființarea firmei, 37% dintre respondente au răspuns că dispun de timp suficient, iar 46% dintre acestea că dispun parțial de timp suficient.

La următoarele întrebări au răspuns cu DA, astfel:
    Esti un om de actiune ?(66%)
    Iti face placer sa realizezi ceva nou ? (94%),
    Esti capabilă sa-ti planifici activitatile, sa-ti stabilesti obiectivele si etapele intermediare de realizare ale acestora ? (71%),
    Dispui de atitudinea de conducere si motivare a colaboratorilor? (37%-DA), (57%- partial)
    Esti capabilă, in situatii de stress, sa te concentrezi si sa actionezi in mod rational?(57%),
    Esti dispusă sa-ti asumi riscuri, uneori inerente demararii unei afaceri ? (54%),
    Esti capabilă sa-ti asumi responsabilitati din proprie initiative si sa actionezi in consecinta, fara ca cineva sa-ti fi cerut aceasta? (63%),
    Starea sanatatii tale iti permite ca in perioda de pornire a afacerii sa lucrezi 10-12 ore/zi (uneori mai mult), 6/7 zile pe saptamana?(51%)      ,
    Familia este dispusa sa te inteleaga si sa-ti acorde sprijin in aceasta perioada de lansare a afacerii? (66%),
    Din punct de vedere financiar se justifica, pentru tine, infiintarea firmei? (69%- DA, 29% – Partial),
    Esti dispusă sa renunti si la concediu in aceasta perioada? (60%),
    Indeplinesti conditiile legale impuse de lege(ex studii de specialitate) (71% -DA si26% – Partial),
    Dispui de minimum de cunostinte in domeniul financiar si al conducerii unei afaceri? (37%  – DA, 46% – Partial),
Ai posibilitatea sa-ti completezi unele cunostinte prin participarea la cursuri de perfectionare? (57%).

Din analiza chestionarelor administrate și completate desprindem că majoritatea femeilor, care au răspuns la chestionar,  consideră ca le sunt utile programele de formare propuse, că doresc să-și dezvolte propria afacere și să devină lucrător pe cont propriu sau antreprenor, că au abilitățile și capabilitățile necesare pornirii și derulării propriei afaceri.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>
Principalele rezultate urmărite și obținute în implementarea proiectului – Iunie 2015 http://profemin.spiruharet.ro/principalele-rezultate-urmarite-si-obtinute-in-implementarea-proiectului-iunie-2015/ Tue, 30 Jun 2015 11:28:22 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3632 ARTICOL

PRINCIPALELE REZULTATE URMĂRITE ȘI OBȚINUTE ÎN IMPLEMENTAREA PROIECTULUI POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin

în luna IUNIE 2015


    Încursul lunii IUNIE 2015 s-a urmărit realizarea următoarelor activități:

  • Cursuri de calificare( 10grupe) astfel:
  • 06.2015 – Bucuresti – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Rm. Vâlcea – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • 06.2015 – Brașov – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Bucuresti – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Bucuresti – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Berbesti/VL – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • 06.2015 – Câmpulung/AG – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • 06.2015– Craiova/DJ – Lucrător în comerț
  • 06.2015– Berbesti/VL – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Constanta – Lucrător în comerț
  • Programarea examenelor de absolvire a programelor de formare profesională organizate în cadrul proiectului si evaluarea cursantelor, astfel:
  • 06.2015 – Bucuresti – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Rm. Vâlcea – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • 06.2015 – Brașov – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Câmpulung/AG – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • 06.2015 – Craiova/DJ – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Bucuresti – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Horezu / VL – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport
  • 06.2015 – Bucuresti – Lucrător în comerț
  • 06.2015 –Bucuresti– Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Bucuresti – Asistent de gestiune
  • 06.2015 – Craiova/DJ – Lucrător în comerț
  • 06.2015 – Constanta – Lucrător în comerț
  • 06.2015 –Câmpulung/AG – Agent curățenie clădiri și mijloace de transport

– desfășurarea în data de 11 IUNIE 2015, ora 14.00, la Timișoara, Academia Română -Filiala Timișoara, Bd.Mihai Viteazul, nr.24, Sala de Conferințe,  a Seminarului Regional VEST, pentru conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse, cu tema „Creșterea conștientizării și sensibilizării femeilor privind importanța  egalității de gen și de șanse în legătură cu rolul educației în managementul carierei profesionale” si organizarea serviciilor de catering

– organizarea și desfășurarea a 4 sesiuni de conștientizare și sensibilizare a femeilor privind egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii

– organizarea și desfășurarea unei sesiuni de diseminare a rezultatelor care se urmăresc și se obțin pe durata implementării proiectului

– realizarea mai multor articole postate pe web-site-ul proiectului

– realizarea a două interviuri la Radio Hfm, privind conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice privind egalitatea de gen și de șanse și pentru mediatizarea proiectului

– distribuirea Chestionarelorde evaluare a nivelului de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii și a Chestionarelor de evaluare a preocupării femeilor din România cu privire la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, în vederea completării lor, realizarea analizei și interpretării rezultatelor acestora.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>
Inițierea unei afaceri – Mai 2015 http://profemin.spiruharet.ro/initierea-unei-afaceri-mai-2015/ Fri, 15 May 2015 06:55:44 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=2174 ARTICOL

Preocuparea și interesul participantelor la sesiunile de diseminare a rezultatelor proiectului referitor la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată

– MAI 2015 –

 

Proiectul POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin  are în vedere, pe lângă organizarea și desfășurarea a circa 150 de programe de formare profesională de calificare/ recalificare a 2.950 de femei, cursuri care se vor desfășura în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale feminine prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în domeniul antreprenorial („Competențe antreprenoriale”) pentru min. 500 de femei.

            Femeilor interesate de dezvoltarea carierei li se va acorda asistență de specialitate, în vederea inițierii și dezvoltării a 70 de activități economice idependente, îmbunătățind accesul femeilor pe piața muncii și creșterea ratei de ocupare. Pentru inițierea de activități economice independente se vor acorda 70 de premii în sumă de 4500 lei fiecare.

Pentru a analiza și evalua nivelul de preocupare și interesul participantelor la programele de formare și la sesiunile de diseminare a rezultatelor proiectului referitor la inițierea unei activități independente, ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, am elaborat un Chestionar specific de evaluare a preocupării femeilor din România cu privire la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, pe care l-am aplicat în rândul femeilor participante la evenimentele regionale și la sesiunile de conștientizare și sensibilizare cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, desfășurate în luna MAI 2015.

La acest set de chestionare au răspuns 32 de femei.

La întrebarea În ce domeniu de activitate activați? au răspuns că activează în domenii ca: invatamant, , comerț, turism, finante, bancar, sănătate, casnică s.a.

La întrebarea Ați dori să lucrați ca angajat sau să dezvoltați propria afacere? majoritatea (72%) doresc să-și dezvolte propria afacere, iar 28% au răspuns că preferă să fie angajate.

La întrebarea Considerați utile pentru cariera dumneavoastră profesională cunoștințele care urmează să le dobândiți  în domeniul antreprenorial prin participarea la programul de formare profesională a adulților “ Competențe antreprenoriale”?, 66% din numarul respondentelor au considerat ca foarte utile, iar 31% ca utile cunoștințele ce vor fi dobândite prin participarea la programul de formare profesională a adulților “Competențe antreprenoriale”.

La întrebarea În ce domeniu ați dori să inițiați o afacere proprie?, au răspuns astfel: agricultura, comert, turism, servicii, sănătate, administrație publică ș.a.

La întrebarea Considerați că aveți cunoștințele necesare dezvoltării unei afaceri în domeniul pe care îl doriți?, 45% au răspuns că “în foarte mică măsură” și “în mică măsură”, 42%  “în mare măsură” și 13 % “în foarte mare măsură”.

Cele mai multe respondentele(91%) au răspuns că sunt constiente  că în etapa de intemeiere a firmei se pot confrunta, uneori, cu situații destul de dificile.

    În privința timpului disponibil înainte de înființarea firmei, 31% dintre respondente au răspuns că dispun de timp suficient, iar 50% dintre acestea că dispun parțial de timp suficient.

La următoarele întrebări au răspuns cu DA, astfel:

    Esti un om de actiune ?(84%)

    Iti face placere sa realizezi ceva nou ? (97%),

    Esti capabilă sa-ti planifici activitatile, sa-ti stabilesti obiectivele si etapele intermediare de realizare ale acestora ? (72%),

    Dispui de atitudinea de conducere si motivare a colaboratorilor? (59%),

    Esti capabilă, in situatii de stress, sa te concentrezi si sa actionezi in mod rational?(63%),

    Esti dispusă sa-ti asumi riscuri, uneori inerente demararii unei afaceri ? (59%),

    Esti capabilă sa-ti asumi responsabilitati din proprie initiativa si sa actionezi in consecinta, fara ca cineva sa-ti fi cerut aceasta? (69%),

    Starea sanatatii tale iti permite ca in perioda de pornire a afacerii sa lucrezi 10-12 ore/zi (uneori mai mult), 6/7 zile pe saptamana?(63%)      ,

    Familia este dispusa sa te inteleaga si sa-ti acorde sprijin in aceasta perioada de lansare a afacerii? (66%),

    Din punct de vedere financiar se justifica, pentru tine, infiintarea firmei? (50%- DA, 38% – Partial),

    Esti dispusă sa renunti si la concediu in aceasta perioada? (59%),

    Indeplinesti conditiile legale impuse de lege(ex studii de specialitate) (53% -DA si 41% – Partial),

    Dispui de minimum de cunostinte in domeniul financiar si al conducerii unei afaceri? (41%  – DA, 53% – Partial),

    Ai posibilitatea sa-ti completezi unele cunostinte prin participarea la cursuri de perfectionare?(69%).

 

Din analiza chestionarelor administrate și completate desprindem că majoritatea femeilor, care au răspuns la chestionar,  consideră ca le sunt utile programele de formare propuse, că doresc să-și dezvolte propria afacere și să devină lucrător pe cont propriu sau antreprenor, că au abilitățile și capabilitățile necesare pornirii și derulării propriei afaceri.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

]]>