Inițierea unei afaceri – Mai 2015

ARTICOL

Preocuparea și interesul participantelor la sesiunile de diseminare a rezultatelor proiectului referitor la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată

– MAI 2015 –

 

Proiectul POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin  are în vedere, pe lângă organizarea și desfășurarea a circa 150 de programe de formare profesională de calificare/ recalificare a 2.950 de femei, cursuri care se vor desfășura în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale feminine prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în domeniul antreprenorial („Competențe antreprenoriale”) pentru min. 500 de femei.

            Femeilor interesate de dezvoltarea carierei li se va acorda asistență de specialitate, în vederea inițierii și dezvoltării a 70 de activități economice idependente, îmbunătățind accesul femeilor pe piața muncii și creșterea ratei de ocupare. Pentru inițierea de activități economice independente se vor acorda 70 de premii în sumă de 4500 lei fiecare.

Pentru a analiza și evalua nivelul de preocupare și interesul participantelor la programele de formare și la sesiunile de diseminare a rezultatelor proiectului referitor la inițierea unei activități independente, ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, am elaborat un Chestionar specific de evaluare a preocupării femeilor din România cu privire la inițierea unei activități independente ca alternativă la ocuparea unui loc de muncă în calitate de angajată, pe care l-am aplicat în rândul femeilor participante la evenimentele regionale și la sesiunile de conștientizare și sensibilizare cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, desfășurate în luna MAI 2015.

La acest set de chestionare au răspuns 32 de femei.

La întrebarea În ce domeniu de activitate activați? au răspuns că activează în domenii ca: invatamant, , comerț, turism, finante, bancar, sănătate, casnică s.a.

La întrebarea Ați dori să lucrați ca angajat sau să dezvoltați propria afacere? majoritatea (72%) doresc să-și dezvolte propria afacere, iar 28% au răspuns că preferă să fie angajate.

La întrebarea Considerați utile pentru cariera dumneavoastră profesională cunoștințele care urmează să le dobândiți  în domeniul antreprenorial prin participarea la programul de formare profesională a adulților “ Competențe antreprenoriale”?, 66% din numarul respondentelor au considerat ca foarte utile, iar 31% ca utile cunoștințele ce vor fi dobândite prin participarea la programul de formare profesională a adulților “Competențe antreprenoriale”.

La întrebarea În ce domeniu ați dori să inițiați o afacere proprie?, au răspuns astfel: agricultura, comert, turism, servicii, sănătate, administrație publică ș.a.

La întrebarea Considerați că aveți cunoștințele necesare dezvoltării unei afaceri în domeniul pe care îl doriți?, 45% au răspuns că “în foarte mică măsură” și “în mică măsură”, 42%  “în mare măsură” și 13 % “în foarte mare măsură”.

Cele mai multe respondentele(91%) au răspuns că sunt constiente  că în etapa de intemeiere a firmei se pot confrunta, uneori, cu situații destul de dificile.

    În privința timpului disponibil înainte de înființarea firmei, 31% dintre respondente au răspuns că dispun de timp suficient, iar 50% dintre acestea că dispun parțial de timp suficient.

La următoarele întrebări au răspuns cu DA, astfel:

    Esti un om de actiune ?(84%)

    Iti face placere sa realizezi ceva nou ? (97%),

    Esti capabilă sa-ti planifici activitatile, sa-ti stabilesti obiectivele si etapele intermediare de realizare ale acestora ? (72%),

    Dispui de atitudinea de conducere si motivare a colaboratorilor? (59%),

    Esti capabilă, in situatii de stress, sa te concentrezi si sa actionezi in mod rational?(63%),

    Esti dispusă sa-ti asumi riscuri, uneori inerente demararii unei afaceri ? (59%),

    Esti capabilă sa-ti asumi responsabilitati din proprie initiativa si sa actionezi in consecinta, fara ca cineva sa-ti fi cerut aceasta? (69%),

    Starea sanatatii tale iti permite ca in perioda de pornire a afacerii sa lucrezi 10-12 ore/zi (uneori mai mult), 6/7 zile pe saptamana?(63%)      ,

    Familia este dispusa sa te inteleaga si sa-ti acorde sprijin in aceasta perioada de lansare a afacerii? (66%),

    Din punct de vedere financiar se justifica, pentru tine, infiintarea firmei? (50%- DA, 38% – Partial),

    Esti dispusă sa renunti si la concediu in aceasta perioada? (59%),

    Indeplinesti conditiile legale impuse de lege(ex studii de specialitate) (53% -DA si 41% – Partial),

    Dispui de minimum de cunostinte in domeniul financiar si al conducerii unei afaceri? (41%  – DA, 53% – Partial),

    Ai posibilitatea sa-ti completezi unele cunostinte prin participarea la cursuri de perfectionare?(69%).

 

Din analiza chestionarelor administrate și completate desprindem că majoritatea femeilor, care au răspuns la chestionar,  consideră ca le sunt utile programele de formare propuse, că doresc să-și dezvolte propria afacere și să devină lucrător pe cont propriu sau antreprenor, că au abilitățile și capabilitățile necesare pornirii și derulării propriei afaceri.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente