Conferințe – Profemin http://profemin.spiruharet.ro Mon, 01 Feb 2016 11:00:15 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.2 Conferința de finalizare a proiectului, București, 07 decembrie 2015, ora 15:30 http://profemin.spiruharet.ro/conferinta-de-finalizare-a-proiectului-bucuresti-07-decembrie-2015-ora-1530/ Tue, 10 Nov 2015 15:14:30 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=3752

I N V I T A Ț I E

Universitatea Spiru Haret vă invită să participați la

CONFERINȚA DE FINALIZARE

A PROIECTULUI “ProFemin” POSDRU/144/6.3/S/126567

Evenimentul va avea loc luni, 07 decembrie 2015, ora 15:30, la sediul Berceni al Universității „Spiru Haret”,din București, , Sos. Berceni, nr.24, sector 4, sala 212

          Se va prezenta modul în care au fost realizate obiectivele, desfășurate activitățile și indepliniți indicatorii din cadrul proiectului.

 

Obiectivul general al proiectului privind îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie, referitor la egalitatea de șanse și de gen , precum și obiectivele specific au fost îndeplinite.

Proiectul s-a  desfășurat în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România.

Proiectul ProFemin și-a propus formarea profesională și instruirea a 4200 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii abilităților și nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

În cadrul Conferinței se va face o informare privind desfășurarea Programelor de formare profesională, de perfecționare și calificare/recalificare și impactul acestor programe asupra implicării femeilor pe piața muncii, precum și despre Concursul “Premiul pentru inițiativă antreprenorială feminină” (inclusiv Asistență în inițierea unei afaceri).

          Deasemenea, vor fi prezentate studiile realizate în cadrul proiectului: „ Segregarea bazată pe gen din perspectiva ocupării de către femei a unor poziții inferioare pe piața muncii  și „Diferențierile bazate pe gen în domeniul profesiilor, carierei și veniturilor pe piața muncii”  precum și Activitățile  transnaționale – vizitele de studiu – privind bunele practici în domeniul egalității de gen și de șanse și în domeniul antreprenoriatului feminin.

          Experții  invitați și participanții vor dezbate subiectele prezentate și își vor prezenta propriile opinii

Vă așteptăm,
Manager Proiect
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE

invitatie_126567

A G E N D A
CONFERINȚEI DE FINALIZARE

A PROIECTULUI “ProFemin” POSDRU/144/6.3/S/126567

07 DECEMBRIE 2015, ora 15.30

BUCUREȘTI

Universitatea „Spiru Haret”, BERCENI

Sos. Berceni, nr. 24, sector 4, sala 212

 

  • Deschiderea Conferinței
  • Principalele activități din cadrul proiectului și modul de desfășurare a activităților pe intreaga perioada de 18 luni (mai 2014- noiembrie 2015)

– Manager Proiect – Maria ANDRONIE

– Consilier juridic – Florin FĂINIȘI

 

  • Prezentarea activității Partenerului de proiect Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii în România și a experienței acumulate în cadrul derulării proiectului

– Reprezentanta UNDPR – Maria MUGA

 

    • Prezentarea desfășurării Programelor de formare profesională, de perfecționare și calificare/recalificare și impactul acestor programe asupra implicării femeilor pe piața muncii, precum și a Concursului “Premiul pentru inițiativă antreprenorială feminină”(Asistență în inițierea unei afaceri)

– Asistent programe formare profesională – Ștefania COJOCARIU

– Coordonator Formare Profesională – Florian IONESCU

 

      • Prezentarea studiului Segregarea bazată pe gen din perspectiva ocupării de către femei a unor poziții inferioare pe piața muncii și a studiului Diferențierile bazate pe gen în domeniul profesiilor, carierei și veniturilor pe piața muncii precum si a Activităților  transnaționale privind vizitele de studiu  privind bunele practici în domeniul egalitatea de gen și de șanse și în domeniul antreprenoriatului feminin.

– Specialist implementare la nivel – Adrian TRIFAN

 

    • Puncte de vedere și propuneri ale expertilor și invitaților participanți
    • Concluzii și încheierea Conferinței

 


 

FIȘA PROIECT  ProFemin  (POSDRU/144/6.3/S/126567)

Proiect național, multi-regional

 SOLICITANT: Universitatea Spiru Haret

DURATA: 18 luni (mai 2014 – noiembrie 2015)

BUGETUL PROIECTULUI:  17.374.037,00 lei

PARTENERI
P1 – Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus ), Spania: companie de formare profesuională și consultanță multidisciplinară
P2 – Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România, ale cărei principale domenii de interes sunt: protejarea femeii față de inerentele transformări generate de procesele economice; militarea pentru conștientizarea drepturilor femeii și ridicarea nivelului de pregătire a acestora.

Toți partenerii vor oferi expertiză și resurse (materiale, financiare, umane și informaționale) necesare implementării proiectului. Repartizarea activităților prevăzute în graficul activităților proiectului a fost făcută în funcție de expertiza în domeniul proiectului a fiecărui partener.Astfel, S va asigura managementul eficient al proiectului (A1). Va coordona, va contribui și va participa la desfășurarea activităților de cercetare (A2), de formare profesională (A3), transnaționale (A4), precum și de informare, promovare si diseminare rezultate (A5).P1 va contribui și va participa la desfășurarea activităților de cercetare (A2), transnaționale (A4), precum și de informare, promovare si diseminare rezultate (A5).P2 va participa la desfășurarea activităților de formare (A3) – cu responsabilități în coordonarea și selecția grupului țintă , precum și la desfășurarea activităților de informare, promovare și diseminare rezultate (A5) – cu responsabilități în conștientizarea și sensibilizarea privind egalitatea de gen și de șanse și în diseminarea rezultatelor activității de cercetare și a bunelor practici. Contribuția proprie va fi asigurată de către S și P1.

OBIECTIVUL  GENERAL AL PROIECTULUI constă în îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie referitor la egalitatea de șanse și de gen și prin formarea profesională a 4200 de femei, într-o perioadă de 18 luni.

Se va avea in vedere și promovarea egalității de șanse în domeniul antreprenoriatului, pe piața muncii, prin stimularea implicării femeilor în inițierea și dezvoltarea propriei afaceri (se vor iniția și dezvolta 84 de activități economice independente). Prin acest proiect strategic multi-regional urmărim să îmbunătățim calitatea resurselor umane și să creăm femeilor din România condiții de acces pe piața muncii egale cu bărbații, implicit prin creșterea când ratei de ocupare.

OBIECTIVE SPECIFICE:

– Promovarea și susținerea învățării pe tot parcursul vieții, a avantajelor formării continue și dezvoltării de noi competențe în concordanță cu cerințele și dinamica pieței muncii, prin organizarea și desfășurarea de programe de formare profesională finalizate cu obținerea unei certificări recunoscute, în conformitate cu actele normative în vigoare.

– Dezvoltarea abilităților și competențelor grupurilor vulnerabile prin organizarea și desfășurarea de programe de formare profesională a adulților de calificare/ recalificare a 3.550 de femei în: lucrător în comerț; agent curățenie clădiri și mijloace de transport; lucrător social; operator introducere, validare și prelucrare date; inspector resurse umane; agent comerical; asistent de gestiune; operator calculator electronic și rețele; alte programe de calificare / recalificare care răspund și altor nevoi ale grupului țintă, identificate pe durata implmenetării proiectului.

– Sprijinirea inițiativelor antreprenoriale feminine prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în domeniul antreprenorial pentru 600 de femei, precum și acordarea de asistență de specialitate femeilor interesate de dezvoltarea carierei în vederea inițierii și dezvoltării a 84 de activități economice idependente, îmbunătățind accesul femeilor pe piața muncii și creșterea ratei de ocupare.

– Promovarea egalității de șanse prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în vederea dobândirii de competențe socio-civice de către 50 de femei din grupul țintă, care pot deveni vectori de imagine și diseminatori în ceea ce privește egalitatea de șanse, cu accent pe egalitatea de gen.

Studierea diferențelor bazate pe gen în ceea privește cariera și veniturile, precum și segregarea bazată pe gen, existente pe piața muncii, privind femeile de naționalitate română care muncesc în țară și în străinătate, prin efectuarea de cercetări în domeniu, oferind factorilor de decizie instrumente de lucru în vederea propunerii măsurilor de remediere.

– Transferul de bune practici transnaționale, bazat pe schimburi de experiență și materializat sub forma a 2 studii integratoare a bunelor practici identificate, în vederea furnizării de informații utile tuturor factorilor interesați în abordarea problemelor cu care se confruntă femeile, în raport cu dinamica pieței muncii.

– Creșterea conștientizării și sensibilizării persoanelor cu atribuții în elaborarea politicilor privind promovarea abordării egalității de șanse și de gen, dar și a opiniei publice, în vederea creșterii nivelului de informare în societatea românească cu privire la violența domestică, inegalitățile din piața muncii, stereoptipurile culturale etc.Atât obiectivul general, cât și obiectivele specifice sunt în conformitate cu prevederile DMI 6.3, vizând atingerea obiectivelor POSDRU și DCI POSDRU în materie.

GRUPUL ȚINTĂ al proiectului este format dintr-un număr de 4200 de femei, din toate cele 8 regiuni de dezvoltare – București-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Oltenia Vest; județele: Brașov Sibiu Botoșani Iași Cluj Constanța Argeș Prahova Dolj Vâlcea Timiș. Selecția a minimum 4200 de femei din grupul țintă se va face din baza de date în domeniu deținută de parteneri și dezvoltată prin informarea și promovarea proiectului. Se vor avea în vedere femei din mediul rural/ urban, femei cu mai mult de 2 copii, femei din familii monoparentale, femei cu dizabilități, studente etc. Repartizarea participantelor pe tipuri de programe de formare profesională se va face astfel:
– calificare/ recalificare – minimum 3550 de femei,
– specializare – minimum 650 de femei;

Se va avea în vedere motivarea și menținerea în proiect a participantelor prin:
– programarea cursurilor având în vedere reconcilierea vieții de familie cu dezvoltarea personală și profesională;
– acordarea unei subvenții la absolvire, de valoare stabilită în funcție de durata programului de formare: specializare – 24 de ore, calificare/ recalificare nivel 1 – 360 de ore, calificare/ recalificare nivel 2 – 720 de ore și calificare/ recalificare nivel 3 – 1080 de ore.

JUSTIFICAREA PROIECTULUI:
Proiectul contribuie la creșterea numărului de persoane care beneficiază de formare profesională și conduce la:
– atingerea unui nivel mai înalt de calificare și crearea unor noi locuri de muncă pentru grupul țintă;
– creșterea relevanței calificării persoanelor asistate față de dinamica pieței muncii;
– ocuparea persoanelor din grupul țintă în căutarea unui loc de muncă;
– dezvoltarea ocupării pe cont propriu;
– dezvoltarea de instrumente, mecanisme și modele inovative în vederea creșterii accesului la educație și formare profesională;
– promovarea parteneriatelor implicând universități, asigurând creșterea nivelului de adaptabilitate a femeilor din grupul țintă la o piață a muncii concurențială.
– creșterea șanselor de ocupare a femeilor din grupul țintă (3500 femei din mediul urban și rural, cu mai mult de 2 copii, din familii monoparentale, cu dizabilități, studente etc.). Referitor la necesitățile grupului țintă, proiectul contribuie la:

– creșterea stimei de sine, nevoia de implicare în viața comunității,
– recunoașterea individualității și dreptului fiecărui individ de a se dezvolta în ritmul propriu, – – dezvoltarea unei activități proprii independente,
– asigurarea unui suport financiar,
– sprijinirea în conștientizarea problemelor cu care se confruntă,
– reconcilierea vieții de familie cu dezvoltarea personală și profesională etc.

Proiectul răspunde nevoilor grupului țintă prin desfășurarea activităților propuse, ce conduc la dezvoltarea și valorificarea potențialului grupului țintă, prin creșterea nivelului de competitivitate pe o piață a muncii în schimbare și prin conștientizarea și soluționarea nevoilor și dificultăților cu care se confruntă pe piața muncii și în viața socială, oferind o șansă reală de integrare/reintegrare socio-profesională.

Programele de formare propuse nu se regăsesc în statistica privind ocupațiile cu cel mai mare număr de șomeri raportată de către ANOFM în decembrie 2012. Ocupațiile de lucrător în comerț și agent comercial ocupă pozițiile 6-8 în topul profesiilor care oferă cele mai multe locuri de muncă și cel mai mic număr de șomeri, ceea ce face ca proiectul să aibă o importantă valoare adăugată, aducând un plus față de situația existentă.

Prin programele de calificare/recalificare este vizată și reducerea procentului de șomeri de lungă durată. Pornind de la lecția învățată, confirmată de rezultatele anterioare, este necesară păstrarea componentei de antreprenoriat.

În cadrul proiectului se vor implementa și măsuri de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice privind egalitatea de gen, corelată cu furnizarea de programe de formare profesională de specializare în competențe socio-civice privind egalitatea de șanse, cu accent pe egalitatea de gen.

PRINCIPALELE ACTIVITATI ALE PROIECTULUI:

 A1. Management de proiect
– Pregătirea și asigurarea condițiilor pentru implementarea proiectului.
– Planificarea generală și în detaliu a activităților proiectului.
– Management tehnic și consiliere juridică.
– Management financiar-contabil și achiziții publice.
– Monitorizare continuă și evaluarea proiectului.

A2. Cercetare privind egalitatea de gen pe piața muncii din România și Spania, în context european.
– Segregarea bazată pe gen din perspectiva ocupării de către femei a unor poziții inferioare pe piața muncii.
– Diferențierile bazate pe gen în domeniul profesiilor, carierei și veniturilor pe piața muncii.

A3. Formarea profesională constă în calificarea/ recalificarea și/sau specializarea a minimum 4200 de femei din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în funcție de nevoile de formare deja identificate și de cele care se identifică pe parcursul implementării, având în vedere nivelul de pregătire și opțiunile participantelor.
– Autorizare programe de formare și elaborare documentații suport.
– Constituire și realizare grup țintă.
– Organizare și desfășurare programe de formare.
– Evaluare și eliberare certificate de absolvire.
– Asistență activități antreprenoriale.

A4. Activități transnaționale:
– Schimb de experiență privind egalitatea de gen și de șanse.
– Studiu asupra bunelor practici în domeniul egalității de șanse și de gen.
– Studiu asupra bunelor practici în domeniul antreprenoriatului feminin.

A5. Informare, promovare și diseminare:
– Informare și promovare a proiectului.
– Conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse.
– Publicare, mediatizare și diseminare rezultate proiect constă în: publicare în presa scrisă și pe internet; mediatizare pe posturi radio-tv; diseminare și/ sau afișare.

REZULTATELE ANTICIPATE ALE PROIECTULUI:

Obiectivul general al proiectului se obține prin îndeplinirea tuturor obiectivelor specifice propuse și, implicit, prin realizarea activităților prevăzute în Graficul activităților proiectului, care au ca rezultate anticipate valorile indicatorilor de realizare imediată (output), de rezultat (result), precum și valorile indicatorilor adiționali (output și result). Valorile propuse pentru indicatorii de output și rezultat exprimă, implicit, îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii a femeilor și creșterea oportunităților de angajare a acestora (prin participarea la programe de formare profesională, precum și prin conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice referitor la egalitatea de șanse și de gen), ca rezultat general al proiectului.

R1: Managementul proiectului asigurat în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse prin desfășurarea activităților din Graficul activităților proiectului pentru realizarea indicatorilor stabiliți, cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare

–  echipă de proiect constituită/ actualizată; condiții pentru implementare asigurate; documentare realizată; proceduri de management și implementare elaborate/ revizuite
– planificare generală și în detaliu efectuată
– management tehnic și consiliere juridică asigurate
– management financiar-contabil asigurat; achiziții realizate
– monitorizare și evaluare efectuate

R2: – Studiu de cercetare privind segregarea bazată pe gen din perspectiva ocupării de către femei a unor poziții inferioare pe piața muncii finalizat
– Studiu de cercetare privind diferențierile bazate pe gen în domeniul profesiilor, carierei și veniturilor pe piața muncii finalizat

R3: – minimum 8 programe de formare profesională autorizate
– minimum 4200 de femei (din mediul rural/ urban, cu mai mult de 2 copii, din familii monoparentale, cu dizabilități, studente etc.)
– minimum 3550 femei participante la programe de formare profesională a adulților de calificare/recalificare, reprezentând 84,29% din totalul grupului țintă al proiectului
– minimum 650 femei participante la programe de formare profesională a adulților de specializare
– minimum 90% (3195 femei) dintre participante (3550 femei) obțin certificate de calificare/recalificare
– minimum 90% (585 femei) dintre participante (650 femei) obțin certificate de specializare
– un total de minimum 90% (3780 femei) dintre participante (4200 femei) sunt certificate;
– minimum 84 de activități independente înființate de participantele la programul de specializare în domeniul antreprenorial

R4: Transferul de informații și bune practici asigurat.
– 2 vizite de studiu în Spania finalizate cu 2 rapoarte de analiză
– Studiu de cercetare asupra bunelor practici în domeniul egalității de șanse și de gen finalizat
– Studiu de cercetare asupra bunelor practici în domeniul antreprenoriatului feminin finalizat

R5: – materiale de informare și promovare realizate și distribuite;
– 2 conferințe (finalizare și lansare proiect) organizate
– campanie realizată (8 seminarii și 8 conferințe regionale organizate) pentru conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse
– rezultate proiect publicate, mediatizate și diseminate

ASIGURAREA SUSTENABILITATII

DUPA FINALIZAREA

PROIECTULUI POSDRU/144/6.3/S/126567 PROFEMIN

          Proiectul a fost elaborat cu respectarea prevederilor Legii 202/2002, republicată, privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, legea specială în materie a HG nr. 237/2010 privind aprobarea strategiei naționale pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați și a Planului general de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, a celorlalte acte normative europene și naționale în vigoare. Proiectul s-a adresat femeilor și a promovat egalitatea de șanse, nediscriminarea și incluziunea socială, principiul egalității de șanse fiind integrat atât în elaborarea și implementarea proiectului, cât și în realizarea activităților și managementului acestuia, fapt ce a permis accesul și participarea grupului țintă la activitățile proiectului evitând discriminarea. Proiectul s-a adresat grupurilor vulnerabile la nivel național, iar selecția participantelor în grupul țintă s-a făcut cu respectarea tuturor politicilor și practicilor fără nici o deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală.

Proiectul POSDRU/144/6.3/S/126567 „Profemin” a urmărit îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii, cu scopul de a crește oportunitățile de angajare, a femeilor, prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie referitor la egalitatea de șanse și de gen. Acest lucru a fost posibil și prin formarea profesională a 4.200 de femei, într-o perioadă de 20 luni, în vederea creșterii încrederii în sine, abilităților și a nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.

Prin realizarea obiectivelor specifice ale proiectului s-a urmărit:
-Promovarea și susținerea învățării pe tot parcursul vieții, dezvoltarea de noi competențe în concordanță cu cerințele și dinamica pieței muncii, prin organizarea și desfășurarea de programe de formare profesională finalizate cu obținerea unei certificări recunoscute, în conformitate cu actele normative în vigoare.
-Dezvoltarea abilităților și competențelor grupurilor vulnerabile prin organizarea și desfășurarea de programe de formare profesională a adulților de calificare/ recalificare a 3.550 de femei în: lucrător în comerț; babysitter; îngrijitoare bătrâni la domiciliu; agent curățenie clădiri și mijloace de transport; lucrător social; operator introducere, validare și prelucrare date; inspector resurse umane; agent comerical; asistent de gestiune; operator calculator electronic și rețele; alte programe de calificare / recalificare care răspund și altor nevoi ale grupului țintă, identificate pe durata implmenetării proiectului.
-Sprijinirea inițiativelor antreprenoriale feminine prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în domeniul antreprenorial pentru 600 de femei, precum și prin acordarea de asistență de specialitate femeilor interesate de dezvoltarea carierei în vederea inițierii și dezvoltării a 84 de activități economice idependente, îmbunătățind accesul femeilor pe piața muncii și creșterea ratei de ocupare.
-Promovarea egalității de șanse prin organizarea și desfășurarea de programe de formare de specializare în vederea dobândirii de competențe socio-civice de către 50 de femei din grupul țintă, care pot deveni vectori de imagine și diseminatori în ceea ce privește egalitatea de șanse, cu accent pe egalitatea de gen.
-Studierea diferențelor bazate pe gen în ceea privește cariera și veniturile, precum și segregarea bazată pe gen, existente pe piața muncii, privind femeile de naționalitate română care muncesc în țară și în străinătate, prin efectuarea de cercetări în domeniu, oferind factorilor de decizie instrumente de lucru în vederea propunerii măsurilor de remediere.
-Transferul de bune practici transnaționale, bazat pe schimburi de experiență și materializat sub forma a 2 studii integratoare a bunelor practici identificate, în vederea furnizării de informații utile tuturor factorilor interesați în abordarea problemelor cu care se confruntă femeile, în raport cu dinamica pieței muncii.
-Creșterea conștientizării și sensibilizării persoanelor cu atribuții în elaborarea politicilor privind promovarea abordării egalității de șanse și de gen, dar și a opiniei publice, în vederea creșterii nivelului de informare în societatea românească cu privire la violența domestică, inegalitățile din piața muncii, stereoptipurile culturale etc.

          Proiectul a prevăzut 5 activități majore (Managementul proiectului, Cercetare, Formare profesională, Activități transnaționale, Informare, promovare și diseminare), cu 18 subactivități complexe, toate fiind eligibile. Toate subactivitățile prevăzute în Graficul activităților  proiectului, în perioada de raportare au fost îndeplinite, conform planificării, în procent de 100%.

În perioada de raportare s-au efectuat cercetări și analize pe baza cărora au fost fundamentate documentele suport necesare certificării CNFPA și s-au elaborate totodată și proceduri unitare de organizare și de desfășurare a activităților proiectului.

          Formarea profesională s-a adresat grupului țintă al proiectului și a avut în vedere următoarele:
– s-au înscris la cursurile de calificare și de perfecționare din cadrul proiectului un număr de 4218 femei, dintre care 3566 femei s-au înscris la cursurile de calificare și 629 femei la cursurile de perfectionare
– au absolvit cursurile un numar de 4058 femei (96,61% din numarul de femei inscrise), dintre care cursurile de calificare 3429 femei(96,16%), iar cursurile de perfectionare 629 femei(96,7%).
– femeile inscrise la cursuri provin din toate regiunile de dezvoltare ale României, în principal din Regiunea SV Oltenia(31%), București Ilfov (28%), Sud Muntenia(16%), Centru (10%)
– cursurile de perfecționare s-au desfășurat în principal în regiunile: Vest, Nord-Est, Nord-Vest, Sud și Centru
– în total s-au desfășurat 159 cursuri, 133 cursuri de calificare(7 calificări): lucrător în comerț(51,87%), agent curățenie în clădiri și mijloace de transport(38,83%), operator introducere, validare și prelucrare date(6,76%), asistent de gestiune(5,26%), lucrător social, inspector resurse umane, agent comercial și

26 cursuri de perfecționare (24 competențe anrtreprenoriaale , 2 competențe civice și sociale).
– in privința statutului pe piața muncii: angajate – 57%, inactive în domeniul educației și formării-19%, casnice -20% și alte categorii.
– privind nivelul de instruire mentionam că 61% dintre femeile inscrise la cursuri aveau clase superioare de liceu, ca.20% aveau clase inferioare(pana la clasa a Xa), ca 4 % postliceala și ca 15% studii superioare unioversitare.
– în privința categoriei de vârstă: peste 52% dintre femei au vârste între 25-45 ani, 24% între 45-54 ani, 19% între 15-24 ani.

O echipă formată din experți cercetători ai Universității Spiru Haret și ai SICI Dominus au realizat două studii de cercetare care au vizat analizarea poziției femeilor pe piața muncii atât în România, cât și în Spania (eșantionul de analiză a fost format exclusiv din femei de naționalitate română stabilite în Spania, în raport cu piața muncii locală), respectiv:

  • Segregarea bazată pe gen din perspectiva ocupării de către femei a unor poziții inferioare pe piața muncii
  • Diferențierile bazate pe gen în domeniul profesiilor, carierei și veniturilor pe piața muncii

Experții SICI Dominus au realizat două studii de bune practici în domeniul egalității de șanse și de gen, cât și în materie de antreprenoriat feminin la nivelul Spaniei, dar și altor state membre UE:

  • Studiu asupra bunelor practici în domeniul egalității de șanse și de gen
  • Studiu privind bunele practici în antreprenoriatul feminin

S-au realizat 2 vizite de studiu în Spania, regiunea Andaluzia, pentru schimb de experiență în ceea ce privește:

  • egalitatea de șanse și gen și măsuri specifice de promovare a femeilor în Spania și
  • formarea profesională și măsuri specifice de dezvoltare a antreprenoriatului feminin în Spania.

În ceea ce privește SUSTENABILITATEA, după încheierea proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 „Profemin”, este prevăzută continuarea activităților și după finalizarea finanțării nerambursabile, precum și posibilitatea transferării/ multiplicării rezultatelor proiectului la alte niveluri.

Structurile proiectului vor funcționa și după finalizarea acestuia, fiind susținute financiar de către Solicitant, dar și de către activitățile care se vor desfășura.

Centrul de formare profesională al Solicitantului va asigura furnizarea de programe de formare profesională de calificare/ recalificare/ inițiere/ specializare/ perfecționare și după finalizarea proiectului. Autorizațiile programelor de formare profesională obținute, suporturile de curs elaborate și utilizate în cadrul proiectului vor fi integrate în oferta educațională viitoare a Solicitantului, oferind posibilitatea altor cursanți, în general, dar și a grupurilor vulnerabile în special, de a beneficia de programe de formare profesională care să conducă la dezvoltarea competențelor personale, crescând oportunitățile de integrare/ reintegrare pe piața muncii a diverselor categorii de potențiali beneficiari.

          CENTRUL DE FORMARE PROFESIONALĂ SPIRU HARET a apărut  din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor pieței în ceea ce privește formarea profesională a adulților prin metode moderne și eficiente, fiind  autorizat de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), în conformitate cu prevederile OG 129/2000 privind formarea profesională a adulților.

Prin CENTRUL DE FORMARE PROFESIONALĂ SPIRU HARET s-au autorizat  peste 20 de programe de formare profesională (inițiere, specializare, perfecționare, calificare/recalificare). De la înființare până în prezent au fost organizate peste 600 de programe de formare profesională de perfecționare/ specializare pentru ocupații ca: Manager Proiect, Manager Resurse Umane, Expert Achiziții Publice, Formator, Pedagog de Recuperare, Tehnician Asigurarea Calității, Specialist Îmbunătățire Procese, Auditor in Domeniul Calității, Manager Îmbunătățire Procese, Manager al Sistemelor de Management al Calității, Specialist în Domeniul Calității,  Expert Accesare Fonduri Structurale și De Coeziune Europene, Evaluator de risc la securitate fizică sau programe de calificari/ recalificare pentru Asistent de Gestiune, Agent Imobiliar, Agent Comercial, Agent de curățenie clădiri și mijloace de transport, Lucrător în comerț, Lucrător social, Operator introducere, validare și prelucrare date și Inspector Resurse Umane.  

          CENTRUL DE FORMARE PROFESIONALĂ SPIRU HARET a asigurat organizarea și desfășurarea activității de formare în cadrul următoarelor proiecte:

– POSDRU/97/6.3/S/6424 ProFeminAntrep – Promovarea egalității de șanse în antreprenoriat,

–  POSDRU/86/1.2/S/62249 – Calitate europeană în învățământul superior,

– POSDRU/86/1.2/S/60720 – Dezvoltarea  și  implementarea  unui  sistem  de  monitorizare,  îmbunătățire  continuă  și  evaluare  a  calității  în  învățământul  superior  deschis  și  la  distanță  pe  baza  indicatorilor  de  performanță  și  standardelor  internaționale  de  calitate  Acronim: ODEQA,

– POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin și

– POSDRU/144/6.3/S/134919Femei active pentru integritate si responsabilitate.

Cei ca.17000 de absolvenți ai programelor de formare profesională, precum și rezultatele obținute până acum, sunt dovada clară că, pentru Solicitant – Universitatea Spiru Haretformarea profesională a adulților este și rămâne o prioritate.

Desfășurarea programelor de formare profesională „competențe antreprenoriale” permite după finalizarea proiectului desfășurarea unor activități autosustenabile, datorită abordării integrate a domeniului antreprenorial prin formare, asistență, finanțare, activitate economică independentă, abordare ce asigură locuri de muncă pentru femeile din grupul țintă, dar și pentru persoane potențial vulnerabile.

Rezultatele activităților de cercetare privind segregarea bazată pe gen din perspectiva ocupării de către femei a unor poziții inferioare pe piața muncii și diferențierii bazate pe gen în domeniul profesiilor, carierei și veniturilor pe piața muncii, precum și colectarea bunelor practici privind egalitatea de șanse și de gen și bunele practici în domeniul antreprenoriatului contribuie la sustenabilitatea proiectului întrucât pot fi transferate la nivel instituțional, local și regional și vor fi integrate în politicile și strategiile Solicitantului și Partenerului 2, precum și ale partenerilor sociali ai acestora. Aceste rezultate vor fi diseminate, iar strategiile viitoare ale parteneriatului creat în cadrul proiectului vor porni tocmai de la realitățile rezultate în urma studiilor de cercetare și bunelor practici identificate.

Solicitantul, fiind instituție de învățământ superior, va integra aceste rezultate în cursurile universitare facultative, iar Partenerul 2, fiind organizație neguvernamentală având ca obiect de activitate drepturile femeii, va integra rezultatele analizelor efectuate în activitatea sa de bază. Totodată, rezultatele menționate au contribuit la îndeplinirea altor obiective specifice ale proiectului și au asigurart o mai bună fundamentare a demersurilor din cadrul unor activități, oferind date centralizate și propunând soluții pentru rezolvarea acestor probleme de către factorii de decizie și instituțiile de resort, implicate.

În continuare, vor fi monitorizate firmele înființate în cadrul proiectului și se va acorda consiliere și altor femei, participante la programele de formare, care doresc să-și deschidă o afacere, asigurând condițiile necesare inițierii și dezvoltării afacerii respective, prin acordarea de asistență online prin Helpdesk și monitorizarea activității antreprenoriale a participantelor în perioada post-inițiere a afacerii.

Formatele TV și radio create în cadrul proiectului vor permite abordarea problemelor existente în materia egalității de șanse și de gen, vor contribui la conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și la eliminarea stereotipurilor de gen, aceste formate funcționând și după finalizarea proiectului, autofinanțându-se sau fiind finanțate de către Solicitant, în cadrul parteneriatului strategic pe care acesta îl are cu un grup media, care va fi implicat atât în cadrul proiectului, cât și ulterior.

După finalizarea proiectului, partenerii își respectă angajamentele asumate privind responsabilitatea socială prin integrarea experiențelor acumulate în cadrul proiectului, spre beneficului publicului larg.

În concluzie, prin abordarea integrată din cadrul proiectului s-a creat valoare adăugată ridicată și premisele continuării activităților propuse, mai ales datorită transferabilității rezultatelor și a efectului multiplicator, ceea ce constituie un factor esențial în asigurarea sustenabilității.

Stefan BARBALATA
Expert organizare evenimente


_DSC9061 _DSC9055 _DSC9320 _DSC9078 _DSC8960 _DSC9351 _DSC9262 _DSC9171 _DSC8987 _DSC9104 _DSC9294 _DSC9094 _DSC9029 _DSC9135 _DSC9329 _DSC8980 _DSC9005 _DSC9303 _DSC9193 _DSC9047 _DSC9100 _DSC9208 _DSC9019 _DSC9197 _DSC9120 _DSC9024 Conferința de finalizare a proiectului, București, 07 decembrie 2015 _DSC9233 _DSC9114 _DSC9096 _DSC9042 _DSC9394 _DSC9179 _DSC9127 _DSC9376 _DSC9090 _DSC8994 _DSC9271 _DSC9151 _DSC9002 _DSC9082 ]]>
Conferința Regională Nord – Est, Suceava, 28 aprilie 2015, ora 14:00 http://profemin.spiruharet.ro/conferinta-regionala-nord-est-suceava-28-aprilie-2015-ora-1400/ Tue, 28 Apr 2015 09:52:31 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=2194

I N V I T A Ț I E

Universitatea Spiru Haret vă invită să participați la

CONFERINȚA REGIONALĂ NORD-EST,

DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE, din cadrul Proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 –  ProFemin

Evenimentul, organizat cu sprijinul  Universitatii „Ștefan cel Mare” Suceava,  va avea loc Marți, 28 Aprilie 2015, ora 14.00, la  sediul acesteia, Str.Universității, nr.13.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie, referitor la egalitatea de șanse și de gen și se desfășoară în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România.

Proiectul ProFemin își propune formarea profesională și instruirea a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii abilităților și nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

În cadrul Conferinței  Regionale  de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse se va dezbate tema EGALITATEA ÎNTRE SEXE ȘI EMANCIPAREA FEMEILOR ÎN CADRUL COOPERĂRII PENTRU DEZVOLTARE. EDUCAȚIA ȘI PREGĂTIREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ A FEMEILOR

          Experții invitați și participanții vor dezbate subiecte privind probleme legate de egalitatea de gen și de șanse, respectiv, cum este aceasta reflectată în documente oficiale (în documente ale Comisiei Europene și ale UNESCO – Divizia pentru egalitatea de gen – Platforma de Acțiune Beijing), privind îmbunătățirea eficienței abordării integratoare a aspectelor care privesc egalitatea de șanse între femei și bărbați pe plan politic, în cadrul cooperării pentru dezvoltare, în planul consolidării capacităților instituționale, privind reorientarea acțiunilor specifice pentru a favoriza emanciparea femeilor și recomandări de promovare a egalității de gen, ca mecanism de sprijire a economiei în vederea depășirii crizei și dezvoltarea unei cariere de succes.

Vă așteptăm,
Manager Proiect
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE

A G E N D A

CONFERINȚEI DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE

PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE

 

– REGIUNEA NORD-EST – SUCEAVA

28 APRILIE 2015 – ora 14.00

Universitatea „Ștefan cel Mare”

Str.Universității, nr.13

  • Deschiderea Conferinței
  • – Ștefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente
  • Scurtă prezentare a Proiectului(obiectiv general, obiective specifice, justificare și      context), principalele activități aleproiectului
  • – Roxana HÎLDAN – Asistent organizare evenimente
  • Prezentarea temei Conferinței EGALITATEA ÎNTRE SEXE ȘI EMANCIPAREA FEMEILOR ÎN CADRUL COOPERĂRII PENTRU DEZVOLTARE. EDUCAȚIA ȘI PREGĂTIREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ A FEMEILOR

– Stefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente

  • Puncte de vedere ale participanților despre problematica privind egalitatea de gen și de șanse, cum este aceasta reflectată în documente oficiale (în documente ale Comisiei Europene și ale UNESCO – Divizia pentru egalitatea de gen – Platforma de Acțiune Beijing), despre îmbunătățirea eficienței abordării integratoarea aspectelor care privesc egalitatea de șanse între femei și bărbați pe plan politic, în cadrul cooperării pentru dezvoltare, în planul consolidării capacităților instituționale, reorientarea acțiunilor specifice pentru a favoriza emanciparea femeilor și recomandări de promovare a egalității de gen ca mecanism de sprijire a economiei în vederea depășirii crizei și dezvoltarea unei cariere de succes.
  • Concluzii și încheierea Conferinței

Tema Conferinței Nord – Est Suceava


Galerie foto

_DSC2194 _DSC2231 _DSC2333 _DSC2189 _DSC2221 _DSC2320 _DSC2235 _DSC2215 _DSC2298 _DSC2248 _DSC2255 _DSC2296 _DSC2304 _DSC2336 _DSC2290 _DSC2266 _DSC2279 _DSC2251 _DSC2244 _DSC2268 _DSC2286 _DSC2346 _DSC2326 _DSC2212 _DSC2311 _DSC2330 _DSC2223 _DSC2329 _DSC2349 _DSC2261 _DSC2218 _DSC2197 _DSC2301 _DSC2227 ]]>
Conferința Regională Sud – Vest Oltenia, Craiova, 20 martie 2015, ora 16:30 http://profemin.spiruharet.ro/conferinta-regionala-sud-vest-oltenia-craiova-20-martie-2015-ora-1630/ Fri, 13 Mar 2015 10:31:04 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=2081

I N V I T A Ț I E

Universitatea Spiru Haret vă invită să participați la

CONFERINȚA REGIONALĂ SUD-VEST OLTENIA,

DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE, din cadrul Proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 –  ProFemin

Evenimentul, organizat cu sprijinul  Universitatii SPIRU HARET  Craiova, va avea loc Vineri, 20 MARTIE 2015, ora 16.30, la  Hotelul  EUROPECA, str.Pietății, nr. 9-11, Craiova, Sala de Conferințe.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie, referitor la egalitatea de șanse și de gen și se desfășoară în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România.

Proiectul ProFemin își propune formarea profesională și instruirea a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii abilităților și nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

În cadrul Conferinței  Regionale  de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse se va dezbate tema „CONCILIEREA VIEȚII DE FAMILIE CU VIAȚA PROFESIONALĂ ȘI DEZVOLTAREA UNEI CARIERE DE SUCCES.”

          Experții  invitați și participanții vor dezbate subiecte privind probleme legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, respectiv, cu referire la: cauzele dezechilibrului între viața de familie și viața profesională, masuri care se impun pentru echilibrare, beneficii ale angajatorului și angajaților care participă la implementarea politicilor de conciliere între viața de familie și viața profesională, modele europene și naționale de conciliere între viața de familie și viața profesională, reglementări în domeniu, recomandări de promovare a egalității de gen ca mecanism de sprijire a economiei în vederea depășirii crizei, dezvoltarea unei carierte de succes.

Vă așteptăm,
Manager Proiect
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE

 

A G E N D A
CONFERINȚEI DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE
– REGIUNEA SUD-VEST OLTENIA, CRAIOVA
20 MARTIE 2015, ora 16.30
Universitatea „Spiru Haret” Craiova

  • Deschiderea Conferinței
  • – Ștefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente
  • Scurtă prezentare a Proiectului(obiectiv general, obiective specifice, justificare și      context), principalele activități aleproiectului
  • – Roxana HÎLDAN – Asistent organizare evenimente
  • Prezentarea temei Conferinței „CONCILIEREA VIEȚII DE FAMILIE CU VIAȚA PROFESIONALĂ SI DEZVOLTAREA UNEI CARIERE DE SUCCES”
  • – Stefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente
  • Puncte de vedere ale participanților despre problematica privind egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, cum este aceasta reflectată în documente oficiale, despre cauzele dezechilibrului între viața de familie și viața profesională, masuri care vse impun pentru echilibrare, beneficii ale angajatorului și angajaților care participă la implementarea politicilor de conciliere între viața de familie și viața profesională, modele europene și naționale de conciliere între viața de familie și viața profesională, reglementări în domeniu, recomandări de promovare a egalității de gen ca mecanism de sprijire a economiei în vederea depășirii crizei, dezvoltarea unei carierte de succes.
  • Concluzii și încheierea Conferinței

Tema Conferinței Sud – Vest Oltenia


Galerie foto

RAMBURSARE_MARTIE_2015-33 RAMBURSARE_MARTIE_2015-26 RAMBURSARE_MARTIE_2015-21 RAMBURSARE_MARTIE_2015-19 RAMBURSARE_MARTIE_2015-29 RAMBURSARE_MARTIE_2015-38 RAMBURSARE_MARTIE_2015-13 RAMBURSARE_MARTIE_2015-31 RAMBURSARE_MARTIE_2015-22 RAMBURSARE_MARTIE_2015-18 RAMBURSARE_MARTIE_2015-23 RAMBURSARE_MARTIE_2015-16 RAMBURSARE_MARTIE_2015-39 RAMBURSARE_MARTIE_2015-12 RAMBURSARE_MARTIE_2015-17 RAMBURSARE_MARTIE_2015-35 RAMBURSARE_MARTIE_2015-37 RAMBURSARE_MARTIE_2015-30 RAMBURSARE_MARTIE_2015-25 RAMBURSARE_MARTIE_2015-27 RAMBURSARE_MARTIE_2015-40 RAMBURSARE_MARTIE_2015-20 RAMBURSARE_MARTIE_2015-32 RAMBURSARE_MARTIE_2015-28 RAMBURSARE_MARTIE_2015-36 RAMBURSARE_MARTIE_2015-15 RAMBURSARE_MARTIE_2015-41 RAMBURSARE_MARTIE_2015-14 RAMBURSARE_MARTIE_2015-34 RAMBURSARE_MARTIE_2015-24 ]]>
Conferința Regională Sud – Muntenia, Câmpulung, 20 februarie 2015, ora 14:00 http://profemin.spiruharet.ro/conferinta-regionala-sud-muntenia-campulung-27-ianuarie-2015-ora-1130/ Fri, 20 Feb 2015 13:40:09 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=2045

I N V I T A Ț I E

Universitatea Spiru Haret vă invită să participați la

CONFERINȚA REGIONALĂ SUD-MUNTENIA, DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE

din cadrul Proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 –  ProFemin

 

Evenimentul va avea loc Vineri, 20 Februarie 2015, ora 14.00, la sediul Universitatii SPIRU HARET din Campulung, str.Traian, nr.223 .

afis_conf_feb2015.aiProiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie, referitor la egalitatea de șanse și de gen și se desfășoară în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România.

Proiectul ProFemin își propune formarea profesională și instruirea a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii abilităților și nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

În cadrul Conferinței  Regionale  de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse se va dezbate tema „  „Succesul femeilor in cariera si implinirea de sine, in contextul depasirii discriminarii de gen. Rolul educatiei, in special al celei economice universitare, in managementul carierei profesionale.”

Experții  invitați și participanții vor dezbate subiecte privind probleme legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, respectiv, cu referire la:remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibile obstacole, cauze ale discriminărilor, cum se manifestă acestea în funcție de mediu, domeniu de activitate, ramuri economice, succesul femeilor in cariera, precum și rolul educației în Managementul carierei.

Vă așteptăm,
Manager Proiect
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE

A G E N D A
CONFERINȚEI DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE
– REGIUNEA SUD-MUNTENIA, CAMPULUNG-MUSCEL
20 FEBRUARIE 2015, ora 14.00
Universitatea „Spiru Haret” Campulung, Str.Traian, nr.223, Sala Masterat, et.1

  • Deschiderea Conferinței
    • – Ștefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente
  • Scurtă prezentare a Proiectului(obiectiv general, obiective specifice, justificare și context), principalele activități ale proiectului
    • – Roxana HÎLDAN – Asistent organizare evenimente
  • Prezentarea temei Conferinței „Succesul femeilor in cariera si implinirea de sine, in contextul depasirii discriminarii de gen. Rolul educatiei, in special al celei economice universitare, in managementul carierei profesionale.”
    • – Stefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente
  • Puncte de vedere ale participanțilordespre problematica privind egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, cum este aceasta reflectată în acte normative, despre importanța educației, inspecial al celei ecponomice și a formării profesionale continue înabordarea acestor probleme și în dezvoltarea spiritului antreprenorial al femeilor.
    • – Zarnescu Odi Mihaela – Decan
    • – Popovici Crenguta Ionela – Antreprenor
    • – Corcan Ingrid – Antreprenor
  • Concluzii și încheierea Conferinței

Tema Conferinței Regionale Sud – Muntenia

afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai afis_conf_feb2015.ai ]]>
Conferința Regională Centru, București – Ilfov, 27 ianuarie 2015, ora 11:30 http://profemin.spiruharet.ro/conferinta-regionala-centru-bucuresti-ilfov-27-ianuarie-2015-ora-1130/ Tue, 27 Jan 2015 13:27:01 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=2036

I N V I T A Ț I E

Universitatea Spiru Haret vă invită să participați la

CONFERINȚA REGIONALĂ REGIUNEA BUCURESTI-ILFOV,

 DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE PRIVIND

EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE

din cadrul Proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 –  ProFemin

Evenimentul va avea loc Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 11.30, la Universitatea „SPIRU HARET” – BERCENI, Sala 101, Sos.Berceni, nr.24, sector 4

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie, referitor la egalitatea de șanse și de gen și se desfășoară în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România.

Proiectul ProFemin își propune formarea profesională și instruirea a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii abilităților și nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

În cadrul Conferinței  Regionale  de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse se va dezbate tema „Egalitatea de gen si de sanse intre femei si barbati la nivelul pozitiilor de decizie din adsministratia publica centrala din Romania.”

Experții  invitați și participanții vor dezbate subiecte privind probleme legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, respectiv, cu referire la:remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibile obstacole, cauze ale discriminărilor, cum se regăsesc aceste aspecte în acte normative la nivel european și național, precum și modul de abordare a problematicii legate de egalitatea de gen la nivelul pozitiilor de conducere si decizie din administratia publica centrala.

Vă așteptăm,
Manager Proiect
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE

 

A G E N D A
CONFERINȚEI DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE
 
– REGIUNEA BUCURESTI-ILFOV –
27 IANUARIE 2015 – BCURESTI  ora 11.30
Universitatea „SPIRU HARET” – BERCENI, Sala 101
SOSEAUA BERCENI, NR.24, SECTOR 4

  • Deschiderea Conferinței
  • – Ștefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente
  • Scurtă prezentare a Proiectului(obiectiv general, obiective specifice, justificare și context), principalele activități aleproiectului
    • – Roxana HÎLDAN – Asistent organizare evenimente
  • Prezentarea temei Conferinței „Egalitatea de gen si de sanse intre femei si barbati la nivelul pozitiilor de decizie din adsministratia publicacentrala din Romania.”
    • – Stefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente
  • Puncte de vedere ale participanțilordespre problematica privind egalitatea de gen și de șanse și fenomenul segregării bazate pe gen pe piața muncii, cu accent pe situatia existenta in Romaniaa la nivelul de decizie din administratia publica centralasi cum este aceasta reflectată în acte normative.
  • Concluzii și încheierea Conferinței

Tema conferinței Regională Centru, București – Ilfov, 27 ianuarie 2015

Egalitatea de gen și de șanse între femei și bărbați


Galerie foto

rambursare-4 rambursare-24 rambursare-16 rambursare-22 rambursare-13 rambursare-3 rambursare-10 rambursare-25 rambursare-8 rambursare-23 rambursare-21 rambursare-7 rambursare-19 rambursare-14 rambursare-20 rambursare-6 rambursare-17 rambursare-18 rambursare-9 rambursare-12 rambursare-15 rambursare-11 rambursare-5 ]]>
Seminar Regional Centru, Brașov, 13 Decembrie 2014, ora 11:00 http://profemin.spiruharet.ro/seminar-regional-centru-brasov-13-decembrie-2014-ora-1100/ Mon, 19 Jan 2015 11:05:32 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=1721

I N V I T A Ț I E
Universitatea Spiru Haret vă invită să participați la
SEMINARUL DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE
din cadrul proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 –  ProFemin

 
Evenimentul va avea loc Sâmbătă, 13 decembrie  2014, ora 11.00, la sediul Universității Spiru Haret  Brasov, str.Turnului, nr.7, aula 1.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie, referitor la egalitatea de șanse și de gen și se desfășoară în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România.

Proiectul ProFemin își propune  formarea profesională și instruirea a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii abilităților și nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

În cadrul Seminarului de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse se va dezbate tema :“Conștientizarea dimensiunii de gen în educație. Inegalități educaționale și diferențe de gen în formarea profesională în România”.

Experții invitați și participanții vor dezbate subiecte privind cadrul legislativ și instituțional referitor la  egalitatea de gen cu referire la: importanța educației și a formării profesionale continue în abordarea acestor probleme și în dezvoltarea spiritului antreprenorial al femeilor și alte subiecte pe care participanții le vor propune spre dezbatere.

Vă așteptăm,
Manager Proiect
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE

A G E N D A
SEMINARULUIDE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE

– REGIUNEA CENTRU, BRASOV–
13 Decembrie 2014, ora 11.00, aula1
Universitatea Spiru Haret Brasov, str.Turnului, nr.7

  • Deschiderea Seminarului

– Stefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente

  • Scurtă prezentare a Proiectului(obiectiv general, obiective specifice, justificare și context), principalele activități aleproiectului

– Roxana HILDAN – Asistent organizare evenimente

  • Prezentarea temei Seminarului:“Conștientizarea dimensiunii de gen în educație. Inegalități educaționale și diferențe de gen în formarea profesională în România”.

– Stefan BARBĂLATĂ  – Expert organizare evenimente

  • Puncte de vedere ale invitaților-specialiști în problematica privind femeile din România și egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii(sistem brainstorming de abordare)și ale femeilor

(Se propun spre dezbatere subiecte privind cadrul legislativ și instituțional referitor la  egalitatea de gen cu referire la: importanța educației și a formării profesionale continue în abordarea acestor probleme și în dezvoltarea spiritului antreprenorial al femeilor și alte subiecte pe care participanții le vor propune spre dezbatere).

  • Concluzii și încheierea Conferinței

– Camelia Olteanu – Prodecan SJA
– Otilia Todor – Prodecan Psih.-Pedagogie
– Gica CRUCERU – Decan, Management – USH Brasov
– Ștefan BARBĂLATĂ – Expert organizare evenimente


Tema seminar Regional Brașov

Galerie foto

 

Binderr_Page_046 Binderr_Page_057 Binderr_Page_052 Binderr_Page_050 Binderr_Page_054 Binderr_Page_044 Binderr_Page_056 Binderr_Page_055 Binderr_Page_058 Binderr_Page_051 Binderr_Page_049 Binderr_Page_053 Binderr_Page_048 Binderr_Page_045 Binderr_Page_047 ]]>
Conferința Regională Vest, Timișoara, 02 octombrie 2014, ora 14:00 http://profemin.spiruharet.ro/conferinta-regionala-vest-timisoara-02-octombrie-2014-ora-1400/ Wed, 17 Sep 2014 14:42:30 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=1004 I N V I T A Ț I E
Universitatea Spiru Haret vă invită să participați la
CONFERINȚA REGIONALĂ – VEST, DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE
din cadrul Proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin

Evenimentul va avea loc Miercuri, 02 Oct. 2014, ora 14.00, la Hotel „Perla D’Oro” Sala de conferințe, Str. Evlia Celebi, nr.14, Timișoara

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie, referitor la egalitatea de șanse și de gen și se desfășoară în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România.
Proiectul ProFemin își propune formarea profesională și instruirea a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii abilităților și nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

În cadrul Conferinței Regionale de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șansese va dezbate tema „ Egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați reflectată în acte normative la nivel european și național”
Experții invitați și participanții vor dezbate subiecte privind probleme legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, respectiv, cu referire la:remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibile obstacole, cauze ale discriminărilor, cum se manifestă acestea, cum se regăsesc aceste aspecte în funcție de mediu, domeniu de activitate, ramuri economice și cum se regăsesc toate aceste aspecte în acte normative la nivel european și național.

Vă așteptăm,
Manager Proiect
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE

A G E N D A
CONFERINȚEI DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE

– REGIUNEA VEST, TIMIȘOARA –
02 OCTOMBRIE 2014, ora 14.00
Hotel Perla D’Oro, Sala de conferințe
Str. Evlia Celebi, nr.14

agenda_septembrie14• Deschiderea Conferinței
– Ștefan BARBĂLATĂ – Expert organizare evenimente

• Scurtă prezentare a Proiectului(obiectiv general, obiective specifice, justificare și context), principalele activități ale proiectului
– Roxana HÎLDAN – Asistent organizare evenimente

• Prezentarea temei Conferinței „ Egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați reflectată în acte normative la nivel european și național
– Stefan BARBĂLATĂ – Expert organizare evenimente
– Florian IONESCU – Coordonator Formare Profesională

• Puncte de vedere ale participanților în problematica privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați la nivel european și național și cum este aceasta reflectată în acte normative. (Se propun spre dezbatere subiecte privind egalitatea de gen si de șanse pe piața muncii, cu referire la remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibile obstacole, cauzele existenței diferențelor, cum se regăsesc toate aceste aspecte în acte normative la nivel european și național).

• Concluzii și încheierea Conferinței

CONFERINȚA REGIONALĂ DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE
– REGIUNEA VEST –
02 OCTOMBRIE 2014 – TIMIȘOARA

EGALITATEA DE ȘANSE ȘI DE TRATAMENT ÎNTRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI REFLECTATĂ ÎN ACTE NORMATIVE LA NIVEL EUROPEAN ȘI NAȚIONAL

Egalitatea dintre femei și bărbați este unul dintre principiile fundamentale incluse în Carta drepturilor fundamentale și în același timp, este și unul dintre principiile de bază, fondatoare ale UE, deoarece el are la bază principiul “plată egală pentru muncă egală”, prevăzut în Tratatul Comunității Economice de la Roma.
Preocuparea Consiliului Europei „de a realiza o uniune mai strânsă între membrii săi, cu scopul de a proteja și promova idealurile și principiile care sunt patrimoniul lor comun și de a favoriza progresul lor economic și social, în special prin apărarea și dezvoltarea drepturilor omului și libertăților fundamentale“, s-a materializat de-a lungul timpului în numeroase instrumente juridice europene, esențiale pentru promovarea principiului egalității între femei și bărbați fiind:

1. Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților
fundamentale (1950) și Protocoalele adiționale;
2. Carta socială europeană (1961);
3. Carta socială europeană revizuită (1996).
Egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați se regăsește și în Tratatul Uniunii Europene (Tratatul de la Maastricht, în vigoare din 1993), în legislația secundară -directivele comunitare cu privire la egalitatea între femei și bărbați – la care se adaugă jurisprudența Curții de Justiție de la Luxemburg.

Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Amsterdam (1999), Uniunea Europeană s-a angajat decisiv să promoveze egalitatea între femei și bărbați (gender equality) și să integreze egalitatea de gen la toate nivelurile și în toate activitățile comunitare (gender mainstreaming process). Astfel, promovarea egalității între femei și bărbați se regăsește ca obiectiv specific în cuprinsul Tratatului, fiind prevăzut în Partea 1 – Principii, la articolul 3.2, iar prin articolul 13 se stabilește necesitatea de a se întreprinde acțiuni concrete pentru combaterea discriminării după criteriul de sex.

La ora actuală, la nivelul Uniunii Europene, problematica egalității de șanse pentru femei si bărbați abordează următoarele tematici:
• principiul nediscriminarii de gen
– egalitatea de tratament între femei și bărbați în afara pieței muncii
– sarcina probei în cazurile de discriminare de gen
• accesul egal la muncă si formare vocațională
– accesul la munca, formare vocationala si promovare
– principiul platii egale
– activitatile liber profesioniste, inclusiv munca in agricultura
– femeile si stiinta
• protectie sociala
– reconcilierea vietii de familie cu viata profesionala (participarea echilibrata a femeilor si a barbatilor in ambele sfere ale vietii)
– concediu parental si concediu legat de probleme familiale
– protectia femeilor insarcinate, a femeilor care au nascut recent si a femeilor care alapteaza
– servicii de ingrijire a copilului
– scheme de asistenta sociala ocupationala
– asistenta sociala
• hartuire sexuala
– prevenirea hartuirii sexuale la locul de munca
– protectia demnitatii femeilor si barbatilor la locul de munca
• egalitatea de sanse intre femei si barbati la nivel institutional
– integrarea componentei de gen la nivelul tuturor politicilor UE (gender mainstreaming)
– participarea echilibrata a femeilor si a barbatilor la procesul de luare a deciziilor
– integrarea componentei de gen la nivelul fondurilor structurale
• alte teme de interes
– prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor
– prevenirea si combaterea traficului cu femei
– drepturile sexuale si reproductive.

Directivele UE referitoare la egalitatea de șanse pentru femei și bărbați sunt următoarele:
 Directiva 76/207/CEE din 9 februarie 1976, privind aplicarea principiului egalității de tratament între femei și bărbați referitor la accesul la angajare, pregătire profesională și promovare, precum și la condițiile de muncă;
 Directiva 86/613/CEE din 11 decembrie 1986 referitoare la principiul tratamentului egal al bărbaților și femeilor angajați în activități independente, inclusiv în agricultură și protecția femeilor care desfașoară activități independente în perioada de sarcină și maternitate;
 Directiva 92/85/CEE din 19 octombrie 1992 privind introducerea de măsuri pentru încurajarea îmbunătățirii sănătății și securității în muncă a lucrătoarelor gravide, a lucrătoarelor care au născut recent și a celor care alaptează;
 Directiva 78/2000/CEE privind egalitatea în domeniul ocupării precum și în alte aspecte ale vieții cotidiene;
 Directiva 54/2006/CEE privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă;
 Directiva 18/2010/CEE de punere în aplicare a Acordului-cadru revizuit privind concediul pentru creșterea copilului încheiat de BUSINESSEUROPE, UEAPME, CEEP și CES și de abrogare a Directivei 96/34/CE.

Strategia pentru egalitatea între femei și bărbați 2010-2015, bazându-se pe foaia de parcurs privind egalitatea între femei și bărbați pentru perioada 2006-2010, precum și pe Pactul european pentru egalitatea între femei și bărbați, identifică acțiuni în cinci domenii prioritare definite în Carta Femeii și un sector care abordează aspecte transversale. Pentru fiecare domeniu prioritar, sunt descrise acțiuni-cheie destinate stimulării schimbării ce se înscriu în abordarea dublă care îmbină integrarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați (adică integrarea dimensiunii genului în toate domeniile politice) și măsuri specifice.

Cele cinci domenii prioritare ale Strategiei sunt următoarele:
• independență economică egală;
• remunerație egală pentru aceeași muncă și prestarea unei munci echivalente;
• egalitatea în luarea de decizii;
• demnitate, integritate și încetarea violenței bazate pe gen;
• egalitatea de șanse între femei și bărbați în cadrul acțiunilor externe.

1. Independența economică egală
Câștigarea existenței prin forțe proprii reprezintă calea principală de obținere a independenței economice atât pentru femei cât și pentru bărbați astfel încât aceștia să își poată controla propriile vieți.
Prezența mai multor femei pe piața muncii poate contrabalansa efectele diminuării populației în vârstă de muncă asupra sustenabilității sistemelor de protecție socială, sporind în același timp baza capitalului uman și crescând competitivitatea.

Măsurile care urmăresc promovarea echilibrului între viața profesională și cea privată pot sprijini creșterea ratelor de activitate atât pentru femei, cât și pentru bărbați și pot avea un impact pozitiv asupra natalității. O atenție deosebită trebuie acordată serviciilor de îngrijire care trebuie să fie accesibile și de calitate.

Antreprenoriatul trebuie considerat o opțiune reală pentru carieră. Doar o treime din antreprenori sun femei. Tinerele ar trebui să beneficieze de sprijin în direcția dezvoltării unor competențe antreprenoriale.
Femeile migrante, ale căror rate de ocupare în țările gazdă sunt foarte reduse în primii ani, trebuie să beneficieze de asistență în direcția integrării, iar accesul acestora la educație și servicii de sănătate trebuie facilitat.

Femeile se confruntă cu un risc de sărăcie mai ridicat comparativ cu bărbații, în special mamele singure și femeile mai în vârstă. Decalajele salariale între femei și bărbați devin mai târziu decalaje în materie de pensii.

Acțiunile cheie propuse:
• promovarea egalității între femei și bărbați cu ocazia aplicării strategiei Europa 2020;
• încurajarea antreprenoriatului feminin și desfășurarea de activități independente de către femei;
• evaluarea disparităților în ceea ce privește dreptul la concediu din motive familiale;
• raportarea rezultatelor în ceea ce privește structurile de îngrijire a copiilor;
• promovarea egalității între femei și bărbați în cadrul tuturor inițiativelor privind imigrarea și integrarea migranților.

2. Remunerație egală pentru aceeași muncă și prestarea unei munci echivalente
Principiul remunerarii egale pentru bărbații în schimbul unei munci echivalente este inscris in tratatele UE. Cu toate acestea, disparitațile salariale continuă sa existe. Cauzele constau în nivelul de educație și de dezvoltare profesionala diferite, dar și segregarea pe piața muncii (femeile și barbații au tendința de a lucra in sectoare și pe posturi diferite).

Locurile de munca tipic „feminine” sunt în general mai puțin valorizate comparativ cu cele tipic „masculine”. În același timp, în cadrul aceluiași sector sau aceleiași companii, munca prestata de femei este mai prost platită.
Disparitațile salariale se datorează însași faptului că femeile își asuma mai multe responsabilitați familiale decât barbații, facând dificilă realizarea unui echilbru între viața profesionala și viața privata. Multe femei dețin contracte cu timp parțial sau contracte atipice ce influențează negativ nivelul remunerării, dezvoltarea carierei și nivelul viitor al pensiilor acestora.

Acțiunile cheie propuse:
• îmbunatățirea transpareței salariale;
• susținerea inițiativelor cu favorizarea remunerării egale a barbaților și femeilor;
• instituirea unei zile europene a egalitații salariale;
• încurajarea femeilor să abordeze profesii netradiționale (de exemplu în sectoarele inovatoare și ecologice).

3. Egalitatea în luarea de decizii
În majoritatea statelor membre UE femeile sunt subreprezentate în ciuda faptului că acestea reprezintă aproximativ jumatate din forța de muncă și mai mult de jumatate din absolvenții din învațământul superior. De asemenea, un dezechilibru între femei și barbați continuă să existe în stiință și cercetare ceea ce constituie un obstacol major în calea obiectivului european de creștere a competitivitații și a potențialului de inovare.

Acțiunile cheie propuse:
• ameliorarea echilibrului între femei si barbați în luarea de decizii;
• 25% din posturile cu putere de decizie în sectorul cercetării să fie ocupate de femei;
• promovarea unei mai mari participări a femeilor la alegerile Parlamentului European, inclusiv printre candidați.

4. Egalitatea în luarea de decizii
Violența asupra femeilor îmbracă mai multe forme: violența în familie, hărțuirea sexuală, violul, practici cutumiare vătămătoare, căsătorii forțate și crime de onoare. Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a Programului de la Stockholm are în vedere protecția femeilor ce au fost victime ale unor abuzuri. De asemenea, acesta anunță o strategie cuprinzătoare a Uniunii Europene privind violența bazată pe gen. Tot la acest capitol, este prevăzut și în Carta Femeilor un cadru de acțiune la nivel global.

Acțiunile cheie propuse:
• adoptarea unei strategii la nivelul Uniunii Europene în vederea combaterii violenței împotriva femeilor și organizarea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice;
• garantarea luării în considerare a egalității dintre femei și bărbați în elaborarea legislației Uniunii Europene privind azilul și a problemelor specifice fiecărui gen în cadrul Biroului European de Sprijin pentru Azil cu ajutorul Fondului European pentru Refugiați.

5. Egalitatea de șanse între femei și bărbați în cadrul acțiunilor externe
Politica UE de promovare a egalității între femei și bărbați în cadrul UE este strâns legată de acțiunile întreprinse de Uniune în țările terțe. Prin intermediul tuturor politicilor relevante din cadrul acțiunii sale externe, UE poate exercita o influență semnificativă în ceea ce privește consolidarea egalității între femei și bărbați și emanciparea femeilor din întreaga lume.

Acțiunile cheie propuse:
• susținerea și monitorizarea respectării criteriilor de la Copenhaga pentru aderarea la UE în domeniul egalității de tratament între bărbați și femei, precum și oferirea de asistență pentru transpunerea legislației;
• punerea în aplicare a planului de acțiune al UE privind egalitatea de șanse între femei și bărbați și emanciparea femeilor (2010-2015);
• încurajarea țărilor partenere ale PEV să promoveze egalitatea între femei și bărbați prin dialog politic periodic, schimb de experiență și explorarea posibilităților în ceea ce privește asistența în cadrul Instrumentului european de vecinătate și parteneriat;
• integrarea aspectelor legate de egalitatea între femei și bărbați în ajutorul umanitar acordat de Uniunea Europeană.

Alături de cele cinci domenii prioritare în Strategie sunt prezentate și o serie de aspecte transversale.
I. Roluri atribuite în funcție de gen
Rigiditatea în atribuirea rolurilor în funcție de gen poate afecta atingerea potențialului maxim al femeilor și bărbaților prin limitarea opțiunilor acestora în momentul alegerii unei profesii și cariere. Se impune redefinirea nediscriminatorie a rolurilor în toate domeniile vieții.

II. Legislația
Uniunea Europeană dispunde de un corp de legi împotriva discriminării sexuale ce aui fost revizuite și modernizate pentru a se armoniza cu o societate aflată în continuă schimbare. Eficiența acestui cadru legislativ implică și monitorizarea, punerea în aplicare, evaluarea periodică și actualizarea printr-un dialog continuu cu întreprinderile, partenerii sociali, organismele de promovare a egalității între femei și bărbați precum și reprezentanții societății civile.

III. Gestionarea și instrumentele egalității între femei și bărbați
Comisia Europeană instituie un dialog anual la nivel înalt în baza raportului său anual privind egalitatea de șanse între femei și bărbați care identifică bunele practici din domeniu. La acest dialog iau parte atât Parlamentul European și Președințiile Consiliului European cât și părțile interesate din care fac parte partenerii sociali europeni și societatea civilă.

Comisia Europeană este consiliată în demersul său cu privire la inițiativele politice și legislative de către Comitetul Consultativ. Acesta este constituit din reprezentanți ai statelor membre, ai organizațiilor partenerilor sociali europeni precum și ai societății civile. Comisia Europeană și Stetele Membre vor fi sprijinite și de Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Acțiunile cheie propuse:
• examinarea rolului bărbaților în realizarea obiectivelor cu privire la egalitatea de șanse și promovarea bunelor practici privind redefinirea rolurilor atribuite în funcție de gen;
• monitorizarea aplicării corecte a legislației UE privind egalitatea de tratament;
• promovarea aplicării Platformei de acțiune de la Beijing, inclusiv elaborarea și actualizarea indicatorilor, cu sprijinul Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați;
• prezentarea unui raport anual referitor la progresele înregistrate în materie de egalitate de șanse între femei și bărbați ce va sta la baza dialogului la nivel înalt instituit de către Comisia Europeană.

Legislația pe plan național
În Romania, Constituția garantează dreptul la egalitate de șanse între femei și bărbați. Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, statuează că în cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii. Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, este interzisă.

În anul 2002 a fost aprobată Legea nr. 202 privind egalitatea de șanse între femei si bărbați (republicata in 2007). Acest act normativ reglementează domeniile în care este interzisă discriminarea (accesul pe piața muncii, educație, sănătate, cultura, informare, luarea deciziilor), instituțiile abilitate să urmărească punerea în practică a legii și sancțiunile aplicate pentru încălcare acesteia.

Introducerea prevederilor europene în legislația românească a generat existența în cadrul normativ românesc a doua pachete legislative care reglementează egalitatea de șanse pentru femei si bărbați pe de o parte și discriminarea pe de alta parte .
Factorii de decizie din România (atât Guvernul, cât și Parlamentul) au manifestat nehotărâre în implementarea în legislația națională a acestor capitole din acquis-ul comunitar, astfel încât, problematica discriminării de gen se intersectează în cele doua pachete legislative. Practic, discriminarea de gen este reglementată atât de legislația anti-discriminare, cât si de legislație specifică (pachetul legislativ privind egalitatea de șanse pentru femei si bărbați).

În acest fel, în România exista instituții si proceduri care funcționează în paralel, având la bază acte normative diferite, pentru aceeași problematica.

Nehotărârea a persistat si în stabilirea criteriilor pe baza cărora este interzisă discriminarea, acte normative diferite menționând criterii diferite, unele fiind mai cuprinzătoare, altele mai puțin. Lista cea mai ampla a criteriilor pe baza cărora este interzisă discriminarea în România apare în definiția discriminării din pachetul legislativ anti-discriminare.
O alta confuzie poate fi generata de modificările succesive ale legislației anti discriminare în ceea ce privește cuprinderea criteriului de gen. Astfel, în actele normative inițiale se face referire la discriminarea pe baza de sex, în timp ce în modificările ulterioare se introduce noțiunea de gen. În acest fel, există unele articole din legislația anti-discriminare care se refera la discriminare pe baza de sex si altele în care se face referire la discriminarea pe baza de gen, ambele noțiuni acoperind aceeași problematica.

Practic, legislația trebuie interpretată ca făcând referire la aceeași problemă, chiar dacă se folosesc termeni diferiți (odată discriminare pe baza de sex, altă dată discriminare pe bază de gen).

Pachetul de legi privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati din România cuprinde:
OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare care reglementează principiul egalității între cetățeni, al excluderii privilegiilor și discriminării;
– Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament între femei si barbate;
– OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă;
– OUG 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului;
– OUG 67/2007 privind aplicarea principiului egalitatii de tratament între barbati si femei în cadrul schemelor profesionale de securitate sociala;
– OUG 61/2008 privind implementarea principiului egalității de tratament între femei și bărbați în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii și furnizarea de bunuri și serviciischemelor profesionale de securitate sociala.

Contextul românesc actual evidențiază faptul că problema discriminării pe criteriul de sex încă se menține în sfera provocărilor cu care se confruntă societatea în ansamblu, existând o serie de diferențe vizibile în ceea ce privește accesul, participarea și implicarea femeilor și bărbaților la nivelul vieții sociale, politice, economice, al pieței muncii și vieții culturale.

Această strategie a conturat o serie de direcții de intervenție, stabilind concomitent și obiective specifice care să răspundă domeniilor propuse. Printre direcțiile de intervenție stabilite se numără: cadrul legislativ, capacitatea instituțională, viața economică, viața socială, participarea la luarea deciziei, roluri și stereotipuri de gen, monitorizarea și evaluarea Planului general de acțiuni pentru implementarea Strategiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Acestor direcții de intervenție le corespund o serie de obiective, printre care: armonizarea legislației naționale cu cea internațională și, în special, cu cea europeană în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați; sprijinirea accesului egal al femeilor și bărbaților pe piața muncii; concilierea vieții de familie cu viața profesională; facilitarea inserției pe piața muncii a femeilor aflate în situație sau risc de marginalizare; promovarea participării egale a femeilor și bărbaților în comunitate, în familie și la procesul de luare a deciziei; susținerea măsurilor de prevenire și combatere a traficului de persoane, a violenței de gen, a hărțuirii sexuale; combaterea rolurilor și stereotipurilor de gen din învățământ, cultură și mass-media și nu în ultimul rând abordarea integratoare a perspectivei de gen în programarea, elaborarea, implementarea și evaluarea tuturor politicilor publice.

Obiectivul general al strategiei constă în îmbunătățirea cadrului de implementare a politicilor de egalitate de gen la nivelul tuturor politicilor și programelor naționale în vederea atingerii de facto a egalității între femei și bărbați la toate nivelurile vieții economice, sociale, politice și culturale.

Obiectivele specifice sunt următoarele:
– introducerea perspectivei de gen în educația formală și nonformală;
– combaterea stereotipurilor de gen din sistemul de învățământ;
– reducerea diferențelor de gen în salarizare;
– încurajarea concilierii vieții de familie cu viața profesională;
– promovarea perspectivei de gen în viața socială;
– sensibilizarea mass-mediei cu privire la principiul egalității de șanse între femei și bărbați;
– încurajarea participării echilibrate a femeilor și bărbaților la toate nivelurile de luare a deciziei;
– implementarea și monitorizarea indicatorilor dezvoltați potrivit Platformei de acțiune de la Beijing;
– raportarea anuală a stadiului de implementare a acțiunilor cuprinse în Planul general de acțiuni pentru implementarea
Strategiei naționale pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2010 – 2012 de toate instituțiile cu
responsabilități în domeniu;
– evaluarea finală a Planului general de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2010 – 2012 de toate instituțiile cu responsabilități în domeniu.

Deși legiferată în România de câteva decenii, egalitatea cetățenilor fără deosebire de sex este departe de a fi realizată în toate aspectele vieții publice și private, lăsând cale deschisă discrepanțelor bazate pe apartenența la un sex. Necunoașterea de către opinia publică a inegalităților de gen face necesară evaluarea situației reale pe baza unor date obiective.
Deși insuficiente pentru a permite o analiză comparativă de detaliu cu privire la situația bărbaților și a femeilor din România, studii și cercetări recente, bazate pe datele statistice oficiale, relevă existența unor substanțiale diferențe între normele legale și punerea lor în practică.

Atingerea țintelor prevăzute în Strategia Europa 2020 privind creșterea inteligentă, sustenabilă și incluzivă, suplinirea golului de forță de muncă ca urmare a îmbătrânirii demografice, precum și necesitatea sustenabilității viitoare a sistemului de pensii întăresc importanța politicilor egalității de gen în folosirea eficientă a tuturor talentelor.

Pentru reducerea decalajelor de gen este esențială întărirea cooperării între diferite instituții și părți active în domeniul egalității dintre femei și bărbați, cum ar fi: guvernele statelor membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, organizațiile partenerilor sociali, societatea civilă, organismele însărcinate cu promovarea egalității de gen, organizațiile internaționale și agențiile UE.

Din analize efectuate, se evidențiază anumite progrese în multe zone ale egalității de gen, cum ar fi în ceea ce privește implicarea femeilor în activitatea economică, în special la nivelul UE
Însă, inegalitățile între femei și bărbați încă există, având în vedere, cu precădere, decalajul dintre femei și bărbați în ceea ce privește:
– rata de ocupare,
– remunerarea,
– participarea activă a femeii la luarea deciziei
– participarea activă a femeii în structurile de reprezentare publică.

În cea mai mare parte a țărilor membre UE, femeile continuă să fie subreprezentate în procesele decizionale și în poziții sociale importante, îndeosebi la cele mai înalte foruri și instituții, în ciuda faptului că acestea reprezintă aproape jumătate din forța de muncă și peste jumătate din absolvenții cu studii superioare din UE.

Deși au fost înregistrate unele progrese în ceea ce privește reducerea dezechilibrului bărbați-femei, în domeniul deciziilor politice, există încă mult de recuperat întrucât, în medie, unu la patru membri ai parlamentelor naționale și miniștri ai guvernelor naționale sunt femei.
În ceea ce privește luarea deciziilor în domeniul economic, proporția femeilor este mai redusă decât cea a bărbaților, la toate nivelurile manageriale și de decizie, acesta reprezentând 1 la 10 membri ai consiliilor de administrație, ale celor mai mari companii ale UE.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente

Galerie foto:

_DSC7113 _DSC7240 _DSC7373 _DSC7223 _DSC7151 _DSC7117 _DSC7217 _DSC7274 _DSC7177 _DSC7319 _DSC7395 _DSC7310 _DSC7178 _DSC7269 _DSC7128 _DSC7167 _DSC7387 _DSC7206 _DSC7192 _DSC7124 _DSC7139 _DSC7288 Conferința Regională Vest, Timișoara, 02 octombrie 2014 _DSC7134 _DSC7258 _DSC7190 _DSC7158 _DSC7203 _DSC7359 _DSC7247 _DSC7361 ]]>
Conferința Regională Centru, Sibiu, 12 septembrie 2014, ora 16:00 http://profemin.spiruharet.ro/conferinta-regionala-centru-sibiu-12-septembrie-2014/ Tue, 09 Sep 2014 17:06:07 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=993 agenda-conf-sibiu-rambursare_septembrie_2014_Page_046Universitatea Spiru Haret, în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România organizează vineri, 12 septembrie, ora 16:00, Conferința regională (Centru) de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse din cadrul proiectului ProFemin (POSDRU/144/6.3/S/126567). Evenimentul va avea loc la sediul Universității Spiru Haret din Sibiu, Aleea Călărașilor, nr.10, sala 2.

În cadrul conferinței se va dezbate tema: “O mai mare implicare a femeilor în viața comunității- nevoia creșterii stimei de sine și a nivelului de adaptabilitate la o piață a muncii concurențiale “.
Experții invitați și participanții vor dezbate subiecte privind probleme legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, respectiv, cu referire la: remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibile obstacole, cauze ale existenței diferențelor, cum se manifestă acestea, cum se regăsesc aceste aspecte în funcție de mediu, domeniu de activitate, ramuri economice și altele legate de nevoia unei mai mari implicări a femeilor în viața comunității, de creștere a stimei de sine și a nivelului de adaptabilitate la o piață a muncii concurențiale.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie referitor la egalitatea de șanse și de gen și prin formarea profesională a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii încrederii în sine, a abilităților și a nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

Pentru detalii suplimentare puteți accesa pagina web a proiectului, www.profemin.spiruharet.ro sau ne puteți contacta la tel. 021.455.19.42, adresa de e-mail: profemin@spiruharet.ro

Proiect finanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în Oameni! Axaprioritară 6.
 
 

 

CONFERINȚA REGIONALĂ DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE
– REGIUNEA CENTRU –
12 SEPTEMBRIE 2014 – SIBIU

O MAI MARE IMPLICARE A FEMEILOR ÎN VIAȚA COMUNITĂȚII – NEVOIA CREȘTERII STIMEI DE SINE ȘI A NIVELULUI DE ADAPTABILITATE LA O PIAȚĂ A MUNCII CONCURENȚIALE

 

Egalitatea dintre femei și bărbați este unul dintre principiile fundamentale incluse în Carta drepturilor fundamentale  și în același timp, este și unul dintre  principiile de bază, fondatoare ale UE, deoarece el are la bază principiul “plată egală pentru muncă egală”, prevăzut în Tratatul Comunității Economice de la Roma.

Criza economică din ultima perioadă a condus la intensificarea preocupărilor privind egalitatea dintre femei și bărbați, în sensul de a încuraja participarea feminină pe piața muncii.

Atingerea țintelor prevăzute în Strategia Europa 2020 privind creșterea inteligentă, sustenabilă și incluzivă, suplinirea golului de forță de muncă ca urmare a îmbătrânirii demografice, precum și necesitatea sustenabilității viitoare a sistemului de pensii întăresc importanța politicilor egalității de gen în folosirea eficientă a tuturor talentelor.

Pentru reducerea decalajelor de gen este esențială întărirea cooperării între diferite instituții și părți active în domeniul egalității dintre femei și bărbați, cum ar fi: guvernele statelor membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, organizațiile partenerilor sociali, societatea civilă, organismele însărcinate cu promovarea egalității de gen, organizațiile internaționale și agențiile UE.

          Din analize efectuate, se evidențiază anumite progrese în multe zone ale egalității de gen, cum ar fi în ceea ce privește implicarea femeilor în activitatea economică, în special la nivelul UE

Însă, inegalitățile între femei și bărbați încă există, având în vedere, cu precădere, decalajul dintre femei și bărbați în ceea ce privește:

–        rata de ocupare,
–        remunerarea,
–        participarea activă a femeii la luarea deciziei
–        participarea activă a femeii în structurile de reprezentare publică.

În cea mai mare parte a țărilor membre UE, femeile continuă să fie subreprezentate în procesele decizionale și în poziții sociale importante, îndeosebi la cele mai înalte foruri și instituții, în ciuda faptului că acestea reprezintă aproape jumătate din forța de muncă și peste jumătate din absolvenții cu studii superioare din UE.

Deși au fost înregistrate unele progrese în ceea ce privește reducerea  dezechilibrului bărbați-femei, în domeniul deciziilor politice, există încă mult de recuperat întrucât, în medie, unu la patru membri ai parlamentelor naționale și miniștri ai guvernelor naționale sunt femei.

În ceea ce privește luarea deciziilor în domeniul economic, proporția femeilor este mai redusă decât cea a bărbaților, la toate nivelurile manageriale și de decizie, acesta reprezentând 1 la 10 membri ai consiliilor de administrație, ale celor mai mari companii ale UE.

Există o puternică implicare a femeilor în viața comunității, în special prin intermediul asociaților, fundațiilor, ONG-urilor în general, dar și prin existența unor structure organizatorice la nivelul MMFPSPV sau Guvernului. Funcționează zeci de ONG-uri de femei cu programe diverse, organizații de femei în diferite partide, colecție de studii de gen, masterate și doctorate de profil, legi europene, femei milionare, destui bărbați dispuși la parteneriat privat pe această temă și totuși lucrurile nu stau chiar așa de bine.

Mult nu înseamnă și bine.Și bine nu înseamnă neapărat destul. Ca în multe alte privințe, depinde de unghiul din care este privită problema. Dintr-un colț (cel al feminismului academic) pare OK. Din altul (dacă ne gândim la câte adăposturi pentru victime ale violenței domestice există sau câte femei sunt în Parlament) se vede altfel.           Dincolo de multe realizări ale mișcării de femei din România ultimilor ani, există încă multe zone confuze, multe lucruri improvizate, multe aspecte neacoperite, multe desincronizări, marginalizări și auto-marginalizări în interiorul domeniului și al comunității.

Dincolo de documente și instituții, există femeile din țara noastră, care, așa cum arată cifrele, trăiesc în sărăcie, se confruntă cu probleme specifice de sănătate, câștigă mai puțin decât bărbații, sunt victime ale violenței domestice și ale traficului de ființe umane, numai 10% ne reprezintă în Parlament etc. Mai mult, există ierarhii și discriminări între femei și între bărbați. Sunt anumite grupuri de femei (femeile rome, cele în vârstă sau din mediul rural) care o duc mai rău decât multe alte femei (idem și pentru anumite grupuri de bărbați).

În România se confirmă teoria acumulării dezavantajelor. Poate că nu există multe discriminări de gen majore, dar există cu siguranță multe lucruri aparent mărunte care întrețin nejustificat (și demodat) discrepanțe și chiar discriminări de gen. De multe ori mecanismul de combatere a discriminărilor de gen are hibele lui, care merită discutate.

Trăim într-o lume genizată. O lume în care fiecare instituție socială în parte și toate la un loc transmit permanent mesaje de gen. O lume în care unii definesc teritoriul, alții intermediază transferul de cunoaștere de la instituții la beneficiare/i, altele/ții pur și simplu trăiesc și au experiențe zilnice cu profunde conotații și implicații de gen.

Este firesc și chiar e bine ca femeile să caute înlăturarea abuzurilor și nedreptăților la care sunt expuse, numai că solidaritatea lor ar fi mai eficientă luând expresia feminității – așa a funcționat atât amar de vreme – decât chipul zburlit al feminismului.

CE ESTE EGALITATEA DE ȘANSE ÎNTRE FEMEI ȘI BĂRBAȚIÎN ROMÂNIA?

Definițiile care circulă în diverse contexte legislative, instituționale și academice, traducerile folosite, abrevierile sau prescurtările specifice, toate conturează cadrul conceptual al unui domeniu. Ilustrăm prin câteva exemple hibele unei construcții conceptuale pe care noi o considerăm încă extrem de confuză, cu o puternică încărcătură de import, a domeniului egalității de șanse între femei și bărbați.

EXEMPLE DE TERMINOLOGIE ÎN UZ:
– egalitate de șanse pentru femei și bărbați
– egalitate de șanse între femei și bărbați
– egalitate de șanse și de tratament între femei și bărbați
– egalitate de gen
– oportunități egale între femei și bărbați
– șanse egale
– principiul egalității de șanse între sexe
– principiul egalității de șanse și nediscriminării/non discriminării

­­­REZULTĂ:

– neclaritate terminologică/ inconsistență terminologică;
– inconsecvența termenilor/ suprapunere de termeni;
– ambiguitate conceptuală indusă

EXEMPLU DE CONCEPTUALIZARE A DOMENIULUI ÎN CADRUL LEGISLAȚIEI

Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați

Art. 1.

(1) Prezenta lege reglementează măsurile pentru promovarea egalității de șanse între femei și bărbați, în vederea eliminării discriminării directe și indirecte după criteriul de sex, în toate sferele vieții publice din România.
(2) în sensul prezentei legi, prin egalitate de șanse între femei și bărbați se înțelege luarea în considerare a capacităților, nevoilor și aspirațiilor diferite ale persoanelor de sex masculin și, respectiv, feminin și tratamentul egal al acestora.
Art. 2.Măsurile pentru promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și pentru eliminarea discriminării directe și indirecte după criteriul de sex se aplică în domeniul muncii, educației, sănătății, culturii și informării, participării la decizie, precum și în alte domenii, reglementate prin legi specifice.

Art. 3. Prevederile prezentei legi nu au aplicabilitate în cadrul cultelor religioase și nu aduc atingere vieții private a cetățenilor. (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 301, 8 mai 2002)

Comentariu

– legea preia definiția standard a egalității de șanse între femei și bărbați din legislația internațională și urmărește zonele de activitate din viața publică.

– legea din România nu acoperă zona vieții private.

– termenul «tratament egal» ridică probleme de aplicare a principiului egalității de șanse («tratament  egal» poate fi interpretat în practică atât ca pornind de la un unic standard – întotdeauna bărbații – sau acceptarea existenței a două standarde – femeile și bărbații – cu capacități, nevoi și aspirații diferite. Exemplu: concediul de maternitate ca situație de boală).

EXEMPLE DE ABREVIERI

ANES (Agenția națională pentru egalitatea de șanse)
CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women)
CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării)
CODES (Comisia consultativă interministerială în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați)
CONES (Comisia națională în domeniul egalității de șanse)
CPE (Centrul Parteneriat pentru Egalitate)
EC CSPs (tip de analiză, cu indicatorii extrași din MDGs)
EES (The European Employment Strategy)
GAD (Gender and Development)
GIDP/UNDP (Gender in Development Programme, United Nations Development Programme)
OMC (Open Method of Co-ordination/Metoda Deschisă de Coordonare).
PFA (Platforma pentru Acțiune)
MDGs (Millennium Development Goals/Planurile de Dezvoltare ale Mileniului)
ȘEF (Șanse Egale pentru Femei)
UNDP RBEC (Programul Regional de Gen al Biroului Regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare)

COMENTARIU SUCCINT:
– limbaj «magic», înstrăinat, specializat, cu circuit restrâns;
– apariția unui «nou» limbaj de lemn;
– denumiri sonore (agenții/ consilii/ comisii naționale) ascund instituții noi, slab dezvoltate, cu resurse (financiare, de expertiză, umane etc.) limitate;
– inconsistență instituțională (neadaptare la realitățile românești);
– segmentare și diluare conceptuală, umană, instituțională, legislativă, financiară;
– un domeniu suprasaturat de prescurtări magice devine un domeniu fără priză la beneficiare/i, rupt de nevoile acestora, un domeniu care pare să trăiască pentru a-și satisface propriile nevoi.

OPINII «Ce NU merge în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați în România?»

  1. Nu merg multe.

În primul rând, mințile multor femei se risipesc în căutarea de a fi modele, de a suci mințile bărbaților pentru a-și găsi soțul care să le întrețină. Este mai greu pentru acestea să se vadă în rol de persoane independente și, probabil, le sperie gândul că ar putea rămâne singure și să se descurce într-o lume croită pentru a promova prioritar bărbații-care-câștigă-pâinea-în-casă. Și poate că nu au suficientă încredere că valorează ceva prin ele însele;

În al doilea rând, există atâta sexism și atâta machoism în România încât, într-un fel, le înțeleg că preferă să se adapteze canoanelor acreditate;

În al treilea rând, cred că instituțiile statului cu atribuții în domeniu sunt privite de către stat și de către societate ca fiind mai mult de formă, așa ca să facem pe placul UE;

În al patrulea rând, cred că nici Uniunii Europene nu-i prea pasă de ce face egalitatea de șanse între femei și bărbați în România. Pe liderii europeni (copleșitor majoritar bărbați – e suficient să ne uitam la «pozele de familie» europene să ne dăm seama) nu-i interesează problema aceasta, ci cea a eficienței economice și a viabilității intrării României în UE. De altfel, legislația UE e prioritar legată de egalitatea de șanse în muncă – și noi știm cum e cu regulile nescrise în ceea ce privește treburile neplătite ale casei.

  1. 2. -implementarea în practică a legilor;

-cunoașterea în detaliu a legilor de către diferiți actori sociali;
-respectarea legislației existente;
-promovarea (insuficientă) a conceptului egalității de șanse în România (și aici ar intra și explicarea conceptului de egalitate de șanse, deoarece, în momentul în care nu se înțelege un concept, se respinge în mod automat);
-procesul de schimbare a mentalităților și a stereotipiilor este deosebit de lent și anevoios;
-lipsa politicilor și a măsurilor afirmative;
-lipsa strategiilor pe termene medii și lungi de promovare și implementare a egalității de șanse în România;
-mecanismele greoaie de pedepsire a cazurilor de discriminare;
-accesul mai scăzut la informație (în special legislație) al femeilor din România: femeile nu știu să recunoască un caz de discriminare, nu știu unde se pot adresa în caz că au fost victimele unei discriminări, nu știu cum să redacteze o plângere;
-slaba reprezentare în teritoriu a instituțiilor care ar trebui să promoveze egalitatea de șanse în România;
-lipsa specialiștilor reali care să lucreze în aceste instituții;
-toleranța «tacită» a societății românești față de cazurile de discriminare a Femeilor

  1. Teme/ subiecte importante:

– implicarea femeilor în viața politică, locul femeilor pe liste electorale de partid, procentul femei/ bărbați în autoritățile publice centrale și locale;
– reflectarea femei/ bărbați în mass-media;
– hărțuirea sexuală, discriminarea femeilor la angajare și în timpul relației de muncă;
– legislația incompletă din punct de vedere procedural și astfel deficitară în domeniul egalității de șanse;
– instituțiile publice îndrituite să se ocupe cu aceste aspecte formale și nefuncționale.

Câteva motive pentru care în domeniul egalității de șanse între bărbați și femei decalajul între situația dorită și cea prezentă este încă mare:
– mentalități și concepții românești tradiționaliste în ceea ce privește rolul femeilor și al bărbaților;
– umbra celor 50 de ani de comunism cu tot ceea ce au însemnat ei în privința concepției referitoare la individ, drepturi, egalitate de drepturi între femei și bărbați;
– menținerea acestui subiect al egalității de șanse la categoria «și altele» în agenda de priorități în politici;
– lipsa de unitate în acțiunile de conștientizare pe această temă a ONG-urilor de profil, lipsa acțiunilor concertate de lobby și advocacy;
– lipsa unui sistem educativ-formativ și în această direcție.

  1. Pe lângă lipsa resurselor financiare, instituțiile se confruntă și cu absența resurselor umane (mă refer la personal care poate să ofere expertiză).

Situația a început să fie corectată treptat, dar important este startul acestor instituții. ANES nu a avut personal calificat, ci în curs de calificare, de dobândire de expertiză.

ANES ca instituție a fost handicapată la start din cauza lipsei de personal calificat (și nu se poate spune că nu ar fi avut de unde să aleagă angajate/ți!). Nu cred că un avocat de la Avocatul Poporului abia atunci când este angajat se înscrie la Facultatea de Drept. Nu. Mai întâi studiile, apoi job-ul cu expertiza aferentă. Modul în care a început să funcționeze ANES amintește de povestea lui Creangă, cea cu drobul de sare și mai ales de un personaj care-și construise casa cu carul înăuntru și încerca, apoi, să scoată carul pe ușă!

 

CINE se ocupă de egalitatea de șanse între femei și bărbați în România?

De domeniul egalității de șanse între femei și bărbați în România se ocupă, generic vorbind, «oameni» (experți – în formare sau cu diplome; activiști, funcționari în instituții specializate) și «instituții». În ciuda unor progrese evidente legate de profesionalizarea și instituționalizarea discursului de gen în România, … este loc de mai bine.

 

(pentru feministe)

­­­- nu există o bază de date cu expertele/ții în domeniu, deși ea ar fi la acest moment consistentă.Câteva organizații au încercat demararea unui asemene proiect, dar nu au avut fondurile necesare pentru actualizarea și permanentizarea demersului.
Astfel:
– amatorismul în elaborarea de documente și politici persistă;
– colaborarea este greoaie.
-pseudo-specializare (nu există în nomenclatorul meseriilor o asemenea specializare);
– nu există recunoaștere instituțională a specialistelor/știlor în domeniul studiilor de gen;
– este un domeniu de studiu și de cercetare nerecunoscut de comunitatea academică din România;
– «ocupație» încărcată de prejudecăți;
– dialog firav și «tensionat» între activist/ă și teoretician/ă;
– dialog firav între principalele centre academice (București, Cluj, Timișoara, Iași etc.
– «brain drain» accentuat/ vs./ «brain gain» în ceea ce privește feminismul autohton. Desigur «brain circulation» are și avantaje indiscutabile: studentele și studenții din România plecate/ți la specializare în lume sunt foarte bine apreciate/ți.
­­­- Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), spre deosebire de Agenția Națională pentru Egalitate de șanse între Femei și Bărbați (ANES), a angajat tinere/i specialiste/ști absolvente/ți de masterate de profil;
– în cadrul Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior
(CNCSIS), studiile de gen sunt prezente pe lista domeniilor de cercetare finanțate și există o comisie specializată de evaluare a proiectelor;
– specialistele/știi în domeniu activează în marile centre universitare din România;
– domeniile de cercetare sunt diverse, acoperind majoritatea specializărilor în științele socio-umane;
– multe/ți dintre specialiste/ști au stagii de pregătire și/ sau cercetare la universități din alte țări, acest lucru contribuind la crearea unor legături personale și instituționale cu universități/ centre etc. din afara țării.
 

(pentru feminiști)

­­­– număr foarte redus de bărbați implicați în domeniu;
– lipsa de interes a bărbaților pentru domeniu (atât academic cât și activist);
– marginalizarea bărbaților în cadrul mișcării de femei;
– stereotipurile culturale față de bărbații sensibili la problematica de gen (și mai ales a feminiștilor declarați);
– abordarea dezechilibrată a problematicii de gen în cadrul mișcării de femei și a studiilor de gen (de multe ori problematica de gen = problematica femeilor).
– se pot urma cursuri la nivel postuniversitar în domeniul studiilor de gen;
-există posibilitatea alegerii unei tematici din domeniul studiilor de gen/ feminismului la nivelul cercetării doctorale (în științe politice, filosofie, sociologie etc.);
– feminismul academic este dezvoltat și există o masă critică de specia-liste/ști.
­­­- există o colaborare limitată între cei/cele care predau în cadrul acestor masterate, o slabă mobilitate între profesoare/ori și studente/ți;
– interdisciplinaritatea studiilor de gen nu există în predare;
– caracterul academic domină componenta aplicată;
– interesul studentelor/ților pentru aceste masterate este în general redus;
– absolvenții și absolventele studiilor de gen nu știu întotdeauna să-și susțină expertiza;
– valoarea de «piață» a acestor specializări este redusă

 

Politic poți să nu ai nici un drept. Acesta a fost cazul pentru femeile din România pentru alegerile locale până în 1929 și generale până în 1939, dar dreptul de vot a fost propriu-zis exercitat de către femei, în condiții de alegeri democratice și corecte, de-abia în 1990.

Uneori, după intense eforturi de revendicare ale mișcărilor feministe, încep să ți se recunoască astfel de drepturi. Poți vota la alegeri locale, poți vota și la cele generale, poți să candidezi pentru a fi aleasă.

Și faci acest lucru. De obicei votezi. Candidezi mult mai puțin fiindcă nu ai timp să te ocupi de politică, știi mai puține despre aceasta, nu participi la dispute politice, eviți conflictele, nu agreezi stilul războinic. Ești învățată că o femeie dă putere celor din jur, nu o ia de la ei. Nici bărbații care gândesc patriarhal nu te încurajează, fiindcă nu vor alți competitori și nu vor să renunțe la monopolul pe dreptul de a fi îngrijiți de femei. Într-un final, tu, ca femeie, ai probleme pe care nu are cine ți le reprezenta la guvernare și ai păreri și interese care nu se pot regăsi în legi și politici. Eventual nu afli nimic despre feminism, sau afli lucruri negative și te jenezi să fii asociată cu o astfel de orientare care «îți pune în pericol feminitatea» (a se citi supunerea la tradițiile patriarhale). Cel mai adesea nici nu te gândești că drepturile pe care le ai se datorează feminismului și nu generozității spontane a celorlalte orientări politice nefeministe.

Experiențele femeilor ca femei sunt neglijate în construcția teoriilor despre cetățenie, reprezentare, democrație, dacă nu cumva, chiar în mod explicit, mari gânditori democrați au construit modele ale cetățeniei și democrației care exclud femeile.

Cu alte cuvinte, trăiești după ideile, teoriile, legile și politicile pe care le fac exclusiv sau aproape exclusiv bărbații, după interesele și stilul lor. Și astfel, perpetuezi o lume a dependenței femeilor de bărbați în locul unei lumi a autonomiei, a parteneriatului și a interdependenței. (Din Mihaela Miroiu, Drumul către autonomie. Teorii politice feministe, Iași: Polirom, 2004).

 

NEVOIA CREȘTERII STIMEI DE SINE A FEMEILOR

Există mulți oameni destul de superficiali (și, de obicei, aroganți) care par să aibă o încredere în ei de nestrămutat! În același timp, mult prea mulți oameni cu un potențial imens și o groază de calități suferă de o imagine de sine inadecvată…

Este boala societății în care trăim: ori ne credem mai slabi, ori mai urâți, ori mai proști decât suntem în realitate.

Stima de sine joacă un rol critic în dezvoltarea personală – pentru că influențează practic toate ariile vieții și psihologiei tale: relațiile pe care le ai cu ceilalți, aspirațiile și nivelul de succes pe care-l atingi în carieră, fericirea și echilibrul în viață… și asta pentru că toate experiențele tale trecute, prezente și viitoare încep și se termină cu…tine. Tu ești persoana care le trăiește, în mod subiectiv.

Or, dacă nu ai o relație sănătoasă cu tine, e greu să te aștepți ca ceilalți să te respecte mai mult decât te respecți tu, și mult mai greu să înaintezi prin viață plin(ă) de încredere și curaj, stabilindu-ți țeluri înalte și atingându-le.

Ce înseamnă, cu adevărat, stima de sine?

Stima de sine e mult mai mult decât simplul sentiment de încredere. E un concept creat de psihologi, și poate fi definită cam așa:

Stima de sine = Reputația pe care o ai tu față de tine însuți.

Aș vrea să-ți atrag atenția asupra unui lucru: definiția de mai sus nu spune nimicdespre ceilalți oameni și felul cum te percep ei…

Spre deosebire de ego – care se referă la felul în care ești văzut(ă) de alții – aici e vorba strict despre relația pe care o ai tu cu tine…

Stima de sine a mai fost numită și „sistemul imunitar al conștiinței” – ea nu garantează că nu te îmbolnăvești, însă îți crește vertiginos șansele de recuperare dacă se întâmplă ceva cu stabilitatea ta psihică. Cei care o au nu sunt în niciun caz niște super-oameni. Practic, nu există oameni care să nu aibă niciodată o zi mai proastă, sau care să nu sufere niciodată vreo dezamăgire. Însă, comparați cu restul populației, aceștia par să înainteze mult mai armonios prin viață și sunt mult mai liberi de „închisorile virtuale” în care se retrag ceilalți.

Putem să ne eliberăm de o serie de mituri:
– Stima de sine n-are nicio treabă cu aroganța

Poate și tu ai cunoscut acei indivizi cărora le place să-i domine pe alții în grupurile sociale, să atragă atenția, să aibă mereu dreptate, și tot timpul încearcă ”să facă o impresie”! Ei bine, cei care se laudă – mai mult sau mai puțin subtil – cu cât de grozavi sunt ei, și au nevoie constantă de atenție și complimente… nu au cu adevărat o stimă de sine autentică! Ei doar încearcă din răsputeri să ascundă un sentiment de nesiguranță, care-i macină la un nivel foarte profund al ființei lor (lucru pe care probabil că nu-l vor recunoaște vreodată în mod conștient)…

Să ne oprim o clipă și să ne gândim: dacă ești stabil pe picioarele tale, de ce-ai mai avea nevoie de atâtea confirmări, de complimente și atenție, devenind un sac fără fund de nevoi emoționale?

Poți să numești chestia asta ”PR” sau ”branding personal”, pentru că ego-ul este doar o imagine, un soi de hologramă proeictată în exterior, pentru a fi văzuți așa cum ne-am dori noi să fim văzuți…

– Stima de sine nu are treabă cu „ce cred ceilalți despre tine”

Adevărata stimă de sine nu scade sau crește dramatic în funcție de complimentele sau insultele pe care le primim. Adevărata stimă de sine e o structură mult mai solidă, caracterizată prin echilibru – bazată pe ceea ce știi deja despre tine, dar mai ales pe simțul realității.

Simțul realității înseamnă să accepți și ceea ce nu îți place la tine – oricât de greu ți-ar fi – să nu te ascunzi după deget și să ”joci un rol”. Adică să nu refulezi, cum ar zice psihologii…

Paradoxul e că acceptarea lucrurilor care nu ne plac este primul pas către transformarea lor! Atunci când accepți realitatea faptului că nu ai avut grijă de corpul tău –  de exemplu – poți în sfârșit să răstorni situația și să faci ceva în legătură cu asta. Altfel spus, poți rezolva o problemă abia când recunoști că o ai.

– Pur și simplu NU POȚI să ai „prea multă” stimă de sine!

La fel cum nu poți să fii „prea sănătos” din punct de vedere fizic, o stimă de sine cu rădăcini adânc înfipte în realitate nu poate să fie niciodată „prea mare” –  ci pur și simplu sănătoasă sau (parțial) defectuoasă. Deși te iubești pe tine însuți și ai încredere în forțele tale, îți cunoști totuși „lungul nasului”, iar ăsta e un semn de maturitate psihologică.

– Stima de sine nu se clădește de-azi-pe-mâine

Cultivarea și întreținerea unei stime de sine solide este, de fapt, un proces de dezvățare – reînvățare. Și, după cum știm mulți dintre noi, partea de dezvățare este cea mai grea. Trebuie să ne debarasăm de pattern-urile subconștiente de gândire și de comportament pe care le-am tot repetat și consolidat de-a lungul unei vieți întregi – iar un astfel de proces nu se întâmplă „peste noapte”, ci treptat…

Componentele unei stime de sine solide și pilonii fundamentali pe care o putem clădi:

  1. Sentimentul eficienței personale

Aici vorbim despre încredera în abilitatea ta de a face față provocărilor vieții, și a te adapta cu creativitate la toate situațiile și obstacolele pe care ți le aruncă ea. Această componentă îți dă sentimentul de putere, te scapă de teama de necunoscut și te ajută să treci peste eșecuri cu mult mai multă ușurință, învățând din ele ce ai nevoie să înveți.

  1. Respectul de sine

Înseamnă să te vezi pe tine ca fiind o persoană care merită să fie fericită, să aibă succes și mai ales să primească și ofere iubire. Bineînțeles, cu toții merităm să fim iubiți și să ne trăim viața așa cum vrem noi – însă ai putea fi surprins(ă) de cât de greu le vine unora să accepte așa ceva la nivel conștient…

Ideea e să refuzi cu orice chip să fii propriul tău adversar, și să încetezi să mai duci o luptă cu tine însuți. Acest lucru poate să-ți deblocheze enorm de mult din potențialul care zace în intreriorul tău, iar energia asta poți să o canalizezi în direcții mult mai utile decât să te bălăcărești pe tine însuți și să te critici constant.

  1. O imagine de sine realistă

Înseamnă să te accepți și cu bune și cu rele, cu calități, dar și limitări și defecte. Adică, să nu cumva să cazi pradă unei iluzii, care ți-ar putea face mai mult rău decât bine…

  1. Responsabilitate

Înseamnă să realizezi că tu ești autorul propriilor decizii și acțiuni, și că nimeni nu te va salva din situația în care te afli. Mai mult, nimeni nu este dator să-ți ofere fericire și încredere în tine – numai tu poți face asta.

  1. Integritate personală

Înseamnă să ai un set de valori și principii cărora să le fii fidel(ă) și să trăiești zi de zi conform lor. Poți să compari asta cu o coloană vertebrală, care te ajută să-ți menții echilibrul și verticalitatea.

Integritatea personală mai înseamnă și să nu (îți) promiți că vei face ceea ce știi că nu ai de gând să faci, sau că nu poți deocamdată.

  1. O viață cu sens

Înseamnă să-ți identifici propria cale în viață, să o urmezi pas cu pas, mergând înspre realizarea obiectivelor și viselor tale. Un sens măreț pe care-l dai vieții tale îți poate crește stima de sine enorm de mult.

– Pune-te in valoare!
– Stimeaza-te!
– Indragosteste-te de tine!
– Practica autenticitatea!
– Fii curajoasa!
– Persevereaza!

Esti dispusa sa faci ORICE ca sa obtii rezultatele pe care ti le doresti in viata ta?

Inseamna ca de astazi vei incepe sa te iubesti putin cate putin respectandu-ti angajamentele si obiectivele trasate pentru obtinerea rezultatelor!

Frumusetea este adevar si adevarul frumusete si adevarul despre cineva si frumusetea sa se afla in privirea aceluia. Si acum asta e sarcina ta…:-)
 
 

Galerie foto

rambursare_septembrie_2014_Page_066 Conferinta Sibiu septembrie 2014 rambursare_septembrie_2014_Page_053 Conferința Regională Centru, Sibiu, 12 septembrie 2014 rambursare_septembrie_2014_Page_062 rambursare_septembrie_2014_Page_055 rambursare_septembrie_2014_Page_065 rambursare_septembrie_2014_Page_059 rambursare_septembrie_2014_Page_054 rambursare_septembrie_2014_Page_056 rambursare_septembrie_2014_Page_072 rambursare_septembrie_2014_Page_051 rambursare_septembrie_2014_Page_064 rambursare_septembrie_2014_Page_052 rambursare_septembrie_2014_Page_050 rambursare_septembrie_2014_Page_058 rambursare_septembrie_2014_Page_060 rambursare_septembrie_2014_Page_067 rambursare_septembrie_2014_Page_063 rambursare_septembrie_2014_Page_069 rambursare_septembrie_2014_Page_071 rambursare_septembrie_2014_Page_070 rambursare_septembrie_2014_Page_068 rambursare_septembrie_2014_Page_057

 

]]>
Seminar Regional Sud-Est, Sediul USH Constanța, 09 august 2014, ora 11:00 http://profemin.spiruharet.ro/seminar-regional-sediul-constanta-09-august-2014-11-00/ Fri, 01 Aug 2014 08:19:22 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=615 Seminarul pentru conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse cu tema:
“Aspecte legislative – cadrul instituțional și legislativ, național și european – privind diferențele bazate pe gen, existente pe piața muncii, în legătură cu profesiile, cariera și veniturile”

I N V I T A Ț I E
Universitatea Spiru Haret vă invită să participați la
SEMINARUL DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE
din cadrul proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin

     Evenimentul va avea loc Sâmbătă, 09 august 2014, ora 11.00, la sediul Universității Spiru Haret Constanța, str.Unirii, nr.32-34, sala 104.
Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie, referitor la egalitatea de șanse și de gen și se desfășoară în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România.

Proiectul ProFemin își propune formarea profesională și instruirea a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii abilităților și nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

În cadrul Seminarului de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse se va dezbate tema : “Aspecte legislative – cadrul instituțional și legislativ, național și european – privind diferențele bazate pe gen, existente pe piața muncii, în legătură cu profesiile, cariera și veniturile.

Experții invitați și participanții vor dezbate subiecte privind cadrul legislativ și instituțional referitor la egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, respectiv, cu referire la: remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibile obstacole, cauze ale existenței diferențelor, cum se manifestă acestea, cum se regăsesc aceste aspecte în funcție de mediu, domeniu de activitate, ramuri economice și alte subiecte pe care participanții le vor propune spre dezbatere.

Vă așteptăm,
Manager Proiect
Prof.univ.dr. Maria ANDRONIE

 

A G E N D A
SEMINARULUI DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE

– REGIUNEA SUD-EST, CONSTANTA –
09 AUGUST 2014, ora 11.00, sala 104
Universitatea Spiru Haret Constanța, str.Unirii, nr.32-34

  • Deschiderea Seminarului
    – Stefan BARBĂLATĂ – Expert organizare evenimente
  • Scurtă prezentare a Proiectului (obiectiv general, obiective specifice, justificare și context), principalele activități ale proiectului
    – Roxana HILDAN – Asistent organizare evenimente
  • Prezentarea temei Seminarului:” Aspecte legislative – cadrul instituțional și legislativ, național și european – privind diferențele bazate pe gen, existente pe piața muncii, în legătură cu profesiile, cariera și veniturile. “.
    – Stefan BARBĂLATĂ – Expert organizare evenimente
  • Puncte de vedere ale invitaților-specialiști în problematica privind femeile din România și egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii (sistem brainstorming de abordare) și ale femeilor participante
    (Se propun spre dezbatere subiecte privind cadrul legislativ și instituțional referitor la egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, respectiv, cu referire la: remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibile obstacole, cauze ale existenței diferențelor, cum se manifestă acestea, cum se regăsesc aceste aspecte în funcție de mediu, domeniu de activitate, ramuri economice și alte subiecte pe care participanții le vor propune spre dezbatere).
  • Concluzii și încheierea Conferinței


 

ASPECTE LEGISLATIVE – CADRUL INSTITUȚIONAL ȘI LEGISLATIV, NAȚIONAL ȘI EUROPEAN – PRIVIND DIFERENȚELE BAZATE PE GEN, EXISTENTE PE PIAȚA MUNCII, ÎN LEGĂTURĂ CU PROFESIILE, CARIERA ȘI VENITURILE

AUGUST 2014 – Constanta

Egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați este un principiu fundamental al drepturilor omului, transpus atât la nivel legislativ cât și la nivelul politicilor publice. Studii recente în acest domeniu au relevat faptul că introducerea perspectivei de gen în politicile publice conduce la creșteri semnificative ale economiei și nivelului de trai al cetățenilor.

În ultimii ani, s-a putut observa că diferențele de gen s-au diminuat, însă nu
suficient pentru a realiza de facto egalitatea de șanse între femei și bărbați. Experiența românească în domeniul egalității de gen include deja o legislație bine structurată, mecanisme instituționale care pun în aplicare acest principiu, o societate civilă puternică și un important segment academic.

Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, reprezintă actul normativ prin care s-a asigurat armonizarea legislativă cu reglementările comunitare în materie. Actele juridice comunitare care reglementează domeniul egalității de șanse între femei și bărbați și care reprezintă repere importante pentru prezenta strategie, sunt:
• Directiva 2010/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 iulie 2010 privind aplicarea principiului egalității de tratament între bărbații și femeile care desfășoară o activitate independentă și de abrogare a Directivei 86/613/CEE a Consiliului;
• Directiva 2010/18/UE a Consiliului din 8 martie 2010 de punere în aplicare a Acordului-cadru revizuit privind concediul pentru creșterea copilului încheiat de BUSINESS EUROPE, UEAPME, CEEP și CES și de abrogare a Directivei
96/34/CE;
• Directiva 2006/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2006 privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă și de muncă (reformă);
• Directiva 2004/113/CE a Consiliului din 13 decembrie 2004 de aplicare a principiului egalității de tratament între femei și bărbați privind accesul la bunuri și servicii și furnizarea de bunuri și servicii;
• Directiva 92/85/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează;
• Directiva 79/7/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1978 privind aplicarea progresivă a principiului egalității de tratament între bărbați și femei în domeniul securității sociale.

La nivel național, reglementarea legală în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați a fost asigurată de către Direcția Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați care a funcționat ca structură de specialitate în cadrul
Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, fiind succesoarea fostei Agenții Naționale pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați (ANES), instituție care a fost desființată, potrivit legii, prin reorganizarea
Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 10 din 9 ianuarie 2013 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), cu modificările și completările ulterioare, atribuțiile ministerului în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați vizează:
1. Elaborarea de politici și planuri naționale de acțiune ale Guvernului în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați și coordonarea aplicării acestora.
2. Avizarea proiectelor de acte normative, inițiate de celelalte ministere și de alte organe de specialitate ale administrației publice centrale, în vederea integrării și respectării principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.
3. Primirea de reclamații/plângeri privind încălcarea dispozițiilor normative referitoare la principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și al nediscriminării după criteriul de sex, de la persoane fizice, persoane juridice,
instituții publice și private, transmiterea acestora instituțiilor competente în vederea soluționării și aplicării sancțiunii și asigurării de consiliere victimelor, în condițiile legii.
4. Elaborarea de rapoarte, studii, analize și prognoze privind aplicarea principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați în toate domeniile de activitate.
5. Asigurarea schimbului de informații cu organismele europene și alte organisme și instituții internaționale la care România este parte, pentru domeniul egalității de șanse între femei și bărbați.

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 517/2013 pentru modificarea unor acte normative în domeniul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Anexa 1, activitatea în domeniul egalității de șanse și tratament între femei și bărbați se desfășoară în prezent în cadrul Direcției Ocupare și Egalitate de Șanse.

Potrivit Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, în coordonarea MMFPSPV își desfășoară activitatea Comisia Națională în domeniul Egalității de Șanse între femei și bărbați (CONES); secretarul de stat coordonator al activității în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați este Președintele CONES.

CONES este alcătuită din reprezentanți ai ministerelor și ai altor organe de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului sau ai autorităților administrative autonome, ai organizațiilor sindicale și ai asociațiilor patronale reprezentative la nivel național, precum și din reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, cu activitate recunoscută în domeniu, desemnați prin consens de acestea. Potrivit legii, atribuțiile CONES sunt prevăzute în regulamentul propriu de organizare și funcționare, avizat de membrii CONES și aprobat prin hotărârea Guvernului nr. 933 din 27 noiembrie 2013.

CONES a funcționat și în perioada 2006 – 2010 în coordonarea fostei ANES și a contribuit în mod activ la elaborarea și implementarea primelor două Strategii Naționale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioadele 2006
– 2009, respectiv 2010 – 2012. De asemenea, CONES a sprijinit și alte activități desfășurate de către fosta ANES, având un rol important în introducerea perspectivei de gen în politicile și programele derulate la nivel național.

Promovarea perspectivei de gen în politicile din țara noastră se menține ca fiind o constantă la nivel național și, în acest sens, direcția de specialitate a elaborat și va implementa cea de-a treia Strategie națională în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și Planul general de acțiuni pentru implementarea Strategiei, pentru o perioadă de 4 ani, respectiv 2014 – 2017.

Criza economică și socială prin care trece Europa a afectat, fără îndoială, toate grupurile vulnerabile și în mod special, femeile. Este cunoscut faptul că majoritatea măsurilor de austeritate asumate la nivelul Statelor Membre, având predominant un caracter financiar – fiscal, au influențat semnificativ situația economică și socială în special a grupurilor vulnerabile din toată Europa. Restructurările, reorganizările și concedierile, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, au afectat deopotrivă bărbați și femei.

Înainte de manifestarea acută a crizei economice și financiare, pe baza rezultatelor încurajatoare ale Strategiei Lisabona, atingerea țintei de ocupare a femeilor și a bărbaților în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020 pentru
creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii (75% rata de ocupare a forței de muncă) părea a fi un obiectiv posibil de realizat.

În 2011, la nivelul Uniunii Europene (UE-27), rata de ocupare (pentru categoriile de vârste cuprinse între 15 – 64 de ani) a bărbaților atinsese 70,1% iar cea a femeilor 58,5%. Cu toate acestea, o comparație pe termen mai lung arăta că, dacă
rata de ocupare a bărbaților în 2011 s-a situat sub nivelul corespunzător înregistrat cu zece ani în urmă (70,9 % în 2001), a existat o creștere semnificativă a procentului de femei din totalul persoanelor angajate, de 4,2 puncte procentuale, de la 54,3 % în 2001.

Pentru o anumită categorie de femei active în unele sectoare economice, criza se pare că a menținut acest procent ridicat al ratei de ocupare, ea afectând în mai mare măsură bărbații. Însă, dacă la începutul manifestării efectelor crizei economice și financiare (trimestrul IV 2008), reducerile de personal s-au înregistrat masiv în sectoare cu personal predominant masculin, măsurile ulterioare de austeritate au lovit puternic și în alte sectoare, inclusiv în cele dominate numeric de feminin. Această situație a determinat modificări de substanță asupra politicilor de protecție socială,
prevenire și combatere a șomajului și formare profesională, inclusiv asupra funcțiilor familiei și relațiilor intrafamiliale, în special în ceea ce privește schimbarea rolurilor de „susținător de familie” ce revin în mod tradițional bărbaților.

La nivelul Uniunii Europene există un consens cu privire la faptul că ținta europeană de 75% în ceea ce privește rata de ocupare a forței de muncă, stabilită în contextul Strategiei Europa 2020, va putea fi atinsă doar dacă mai multe femei vor
participa pe piața muncii.

În consecință și la nivel național, trebuie să existe o motivație puternică pentru ca politicile să fie în continuare puternic focalizate pe utilizarea potențialul neexploatat, sau sub-exploatat, al femeilor care se află în afara pieței muncii, sau care nu își valorifică întreg potențialul pe piața muncii, în vederea creșterii ratei de ocupare a acestora până la nivelul de 70%, în conformitate cu angajamentele României legate de îndeplinirea țintelor Strategiei Europa 2020.

În anul 2012, în România, rata de ocupare a populației cu vârstă de muncă (segmentul de vârstă 15-64 ani) a fost de 64,2% (72,1% bărbați și 56,4% femei)2. Pentru segmentul de vârstă cuprins între 20-64 ani, la nivelul anului 2012, rata de
ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 63,8% la o distanță de 6,2 puncte procentuale față de ținta națională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020. Au fost înregistrate valori mai mari pentru populația de sex masculin (71,4% față de 56,3% pentru populația de sex feminin), iar pentru segmentul de vârstă 55-64 de ani, respectiv populația activă ce poate fi definită ca vârstnică, procentul înregistrat de România a fost de 32,9% femei și 51,2% bărbați.

Conform statisticilor EUROSTAT, în anul 2012, rata șomajului în România s-a situat pe poziția a 7–a între țările cu cele mai mici rate ale șomajului din UE, respectiv 7%, cu 3,5 puncte procentuale sub media europeană. Rata șomajului feminin păstra tendința de a se situa sub cea masculină, fiind de aproximativ 6,4% pentru femei față de 7,6% în cazul bărbaților.

Discriminarea directă, indirectă și existența segregării pe piața muncii a contribuit la înregistrarea unui decalaj evident între veniturile femeilor și cele ale bărbaților. Datele statistice furnizate de către EUROSTAT evidențiază faptul că
pentru anul 2011, procentul diferenței salariale între femei și bărbați, la nivel european, a fost de 16,4%, cele mai mari valori, de peste 20%, înregistrându-se în Estonia, Republica Cehă, Austria, Germania și Grecia. La polul opus se afla Slovenia, cu un procent de 2%, Polonia cu 5% și Italia, cu 6%. În România, la nivelul anului 2011, diferența salarială dintre femei și bărbați a fost de 12%.

La nivel întregii Uniuni Europene, femeile sunt mult mai expuse riscului de sărăcie și excluziune socială decât bărbații, în principal datorită veniturilor mai mici ale acestora. Conform datelor centralizate de către EUROSTAT, în anul 2011, la nivelul UE, 25,3% dintre femei se aflau în pragul sărăciei și al excluderii sociale, spre deosebire de 23,1% dintre bărbați. De altfel, riscul de sărăcie și de expunere la situații sociale dificile a crescut considerabil în ultimii doi ani, mai ales pe fondul crizei și măsurilor de austeritate impuse de către aceasta.

Statisticile europene arată că în perioada 2005-2011, riscul de sărăcie sau excluziune socială a suferit o scădere mai accentuată în România (-3,3%) decât în UE27 (-0,3%). Cu toate acestea, în 2011, 40,3% din populația României era expusă
riscului de sărăcie sau excluziune socială (față de 24,1% media europeană) iar ponderea femeilor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială a fost mai mare decât cea a bărbaților aflați în aceeași situație (42,06%, respectiv 39,42%).

Participarea echilibrată pe piața muncii atât a femeilor cât și a bărbaților – în termeni de ocupare, salarizare, promovare și participare la formare continuă – este strâns legată de contextul familial. Din aceste considerente, reiese necesitatea punerii în aplicare a unor politici coerente care să stimuleze acest proces al concilierii vieții profesionale cu cea familială și cea privată. Abordarea acestei problematici trebuie să ia în considerare nu numai dimensiunea economică dar și cea socio-culturală în cadrul căreia sunt perpetuate stereotipuri de gen care, cel mai adesea, conduc la o repartizare inegală a puterii economice și politice în societate și la o limitare a accesului femeilor în diferite sfere ale vieții sociale, spre exemplu, în anumite arii profesionale considerate a fi „natural masculine”.

Accesul la resursele materiale și financiare, la educație, pe piața muncii și la decizie sunt strâns legate între ele și se influențează reciproc, traducând implicit gradul de democratizare a distribuirii puterii între femei și bărbați, la un moment dat.

O perspectivă realistă asupra egalității de șanse poate fi conturată prin datele existente cu privire la participarea femeilor la viața politică. Astfel, în urma unei analize a participării femeilor și bărbaților la alegerile locale din luna iulie 2012, a reieșit faptul că femeile ocupă în proporție de numai 5,95 % funcții publice alese. În ceea ce privește alegerile parlamentare din decembrie 2012, ponderea femeilor – de 11,5% – a înregistrat o ușoară creștere față de vechiul legislativ 2008 – 2012, în care femeile ocupau un procent de 9,8% din totalul numărului de parlamentari. În comparație, la nivelul UE, 24% dintre parlamentari sunt femei, reprezentând o creștere cu 16% față de situația înregistrată cu 10 ani în urmă.

Potrivit bazei de date on-line a Comisiei Europene cu privire la situația femeilor și a bărbaților în poziții de decizie, domeniul administrație publică, în cadrul administrațiilor publice centrale din statele membre ale UE („ministerele saudepartamentele guvernamentale la nivel național conduse de un ministru”), la cele două niveluri decizionale (funcții cu caracter decizional ce urmează celei a demnitarului), ponderea femeilor a crescut: dacă în 2003 procentul înregistrat era de
25,5%, în anul 2011 era de 34.5% iar în 2012, de 33%.

În România, ponderea reprezentării femeilor în poziții decizionale, la ambeleniveluri, crește de la 27% în 2003 la 56% în 2011 și, în concordanță cu tendința descrescătoare înregistrată și la nivelul Uniunii Europene, la 51% în 2012. În fapt, se
constată că procentul femeilor care ocupă poziții de decizie în administrația publică centrală depășește semnificativ media generală din UE, fapt care situează țara noastră, la acest indicator, printre primele locuri în ierarhia europeană.

În România, egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați este un principiu fundamental al drepturilor omului, transpus atât la nivel legislativ cât și la nivelul politicilor publice. Acest principiu este consacrat în Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, care reglementează măsurile pentru promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați în toate sferele vieții publice din România și definește termeni ca: egalitate de șanse între femei și bărbați, discriminare pe criteriu de sex, discriminarea directă, indirectă, hărțuirea și hărțuirea sexuală, plată egală pentru muncă de valoare egală, acțiuni pozitive, discriminarea multiplă.

De asemenea, legea cuprinde capitole specifice în care sunt prezentate măsurile privind respectarea egalității de șanse și tratament între femei și bărbați pe piața muncii, participarea la decizie, la educație, eliminarea rolurilor și stereotipurilor de gen.

În scopul implementării politicii publice a Guvernului în domeniul egalității de șanse și tratament între femei și bărbați, în conformitate cu prevederile Programelor de Guvernare, MMFPSPV și-a asumat obiective în domeniu, puse în aplicare prin intermediul unor măsuri specifice înscrise în două documente strategice anterioare elaborate de către fosta ANES: Strategia națională în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2006 – 2009 și Strategia națională în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2010 – 2012.

Programul de Guvernare 2013 – 2016 și-a propus în cuprinsul capitolului ”Muncă”, mai multe direcții de acțiune în care dimensiunea de gen a fost luată în considerare. Astfel, capitolul prevede susținerea egalității de șanse, inclusiv privind
eliminarea diferențelor salariale între femei și bărbați pe piața muncii și includerea principiilor coeziunii sociale și a egalității de gen în toate politicile publice și întărirea capacității de monitorizare a aplicării acestora, obiective comune și în spiritual prezentei Strategii. Mai mult, în capitolul ”Educație”, Pachetul Social Garantat pentru Educație include garantarea egalității de șanse indiferent de statutul social al familiilor din care provine copilul, sex, religie, etnie, capacități psihomotorii, etc. iar programul Șansa a doua prin educație” care vizează eliminarea analfabetismului și integrarea pe piața muncii, ia în considerare garantarea egalității de șanse și eliminarea oricăror forme de discriminare.

Pornind de la experiența primelor Strategii naționale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioadele 2006 – 2009, respectiv, 2010 – 2012,prezentul document strategic își propune să restrângă, să concentreze domeniile de intervenție, atât din rațiuni pragmatice, de eficiență, cât și financiare.

În timp ce primul document strategic pentru perioada 2006 – 2009 s-a focalizat preponderent pe măsuri de informare și conștientizare, cel de-al doilea document strategic și-a extins ariile de intervenție și a prevăzut măsuri și activități concrete care să răspundă situațiilor problematice care au fost identificate de-a lungul timpului pe anumite arii de intervenție specifice precum educația, piața muncii, viața socială, roluri și stereotipuri de gen, participarea la procesul de luare a deciziilor.

În contextul reducerilor financiare și de personal precum și a reorganizării instituționale, respectiv desființarea ANES, implementarea Strategiei naționale pentru perioada 2010 – 2012 a înregistrat o serie de nerealizări și/sau mari întârzieri. În cadrul acestui document strategic, educația a fost apreciată ca fiind unul dintre domeniile prioritare de intervenție pentru promovarea unei societăți axate pe respectarea drepturilor omului și susținerea diversității. Documentul a relevat faptul că, dincolo de intervenții legislative punctuale, combaterea discriminării de gen este condiționată de existența unui sistem educativ favorabil egalității de șanse și dezvoltării personale. Obiectivul general pentru această arie de intervenție a fost introducerea perspectivei de gen în educație.

Un alt obiectiv major de intervenție a vizat piața muncii prin : reducerea diferenței salariale între femei și bărbați și implementarea unor măsuri de conciliere a vieții de familie cu viața profesională. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, direcția de specialitate a organizat reuniuni cu partenerii sociali, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și alți experți în vederea identificării de modalități concrete de diminuare a diferenței salariale.

În cadrul ariei de intervenție referitoare la viața socială, s-a considerat oportună sărbătorirea unor date importante din istoria luptei pentru drepturile femeilor și drepturile omului, ca de exemplu: Ziua Internațională a femeii (8 martie), Ziua internațională a bărbatului (19 noiembrie), Ziua internațională a Familiei (15 mai), Ziua Internațională a femeii din mediul rural (15 octombrie), Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii (25 noiembrie), Ziua Internațională a Drepturilor Omului (10 decembrie).

Eliminarea rolurilor și stereotipurilor de gen din mass media a reprezentat o altă arie prioritară a Strategiei naționale pentru perioada 2010 – 2012. Din perspectiva de gen, s-a concluzionat că mesajul transmis de media trebuie să răspundă nevoilor individuale și specifice atât ale femeilor, cât și ale bărbaților. Mai mult decât atât, imaginea femeilor și a bărbaților proiectată prin intermediul mesajelor media nu trebuie să aducă atingere demnității individuale și să reflecte situarea unora sau altora în ipostaze inferioare și degradante. În colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) România, direcția de specialitate a participat ca membru permanent la organizarea Observatorului de Gen din România. Principalele arii de interes ale Observatorului de Gen sunt: piața muncii, educație, sănătate, migrație, incluziune socială și eliminarea rolurilor și stereotipurilor de gen. Observatorul de Gen a fost lansat la finalul lunii octombrie 2011, în conformitate cu planul strategic întocmit și asumat de UNFPA. Acesta cuprinde inventarierea și analiza politicilor publice în domeniul egalității de gen, un inventar al legislației în domeniul combaterii discriminării și al publicațiilor academice în domeniul egalității de gen, a studiilor și cercetărilor din domeniu, o bază de date a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul egalității de gen și apărarea drepturilor omului.

Participarea echilibrată a femeilor și a bărbaților la procesul de decizie reprezintă un principiul fundamental asumat de către România atât prin prevederile legislative în vigoare cât și prin programele realizate. Astfel, au fost elaborate analize statistice privind „Situația femeilor și a bărbaților în poziții de decizie în administrația publică centrală”, iar raportările din anii 2011 – 2013 care au fost communicate Comisiei Europene pentru actualizarea bazei sale de date anuale privind echilibrul de gen în pozițiile de decizie în administrația publică centrală precum și analiza comparativă 2011 – 2012 a poziționării României în baza de date centralizată a Comisiei Europene, sunt publicate pe site-ul oficial al MMFPSPV.

La nivel european, prioritățile în domeniul egalității de gen asumate prin Strategia pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2010 – 2015 sunt: independența economică a femeii, plată egală pentru muncă de valoare egală,
participarea echilibrată a femeilor și bărbaților la procesul de decizie și demnitate, integritate și combaterea violenței de gen.

Respectarea și realizarea unei egalități de facto între femei și bărbați reprezintă un demers sinuos, foarte îndrăzneț și provocator. Nu se poate afirma că am eliminat pe deplin, din viața socială, inegalitățile de șanse și tratament, discriminarea, intoleranța, lipsa de înțelegere și de respect pentru dorințele și nevoile celor de lângă noi.

În mod evident, egalitatea de șanse, în general, și egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați în mod particular, reprezintă un proces social complex, determinat în timp și condiționat nu numai de factori obiectivi (dintre care cei economici sunt cei mai importanți), dar și de factori socioculturali, subiectivi, dintre care tradițiile, obiceiurile și stereotipurile de gen sunt cei mai evidenți.

Pentru a înțelege mai bine de ce egalitatea de șanse este în continuare o temă de actualitate, o perspectivă “istorică” asupra evoluției acesteia este cu totul necesară. Pentru acest parcurs, trebuie să avem în vedere atât perioada relativ scurtă de timp care a trecut de la ieșirea României din perioada comunistă – în care această problemă legată nemijlocit de democrație, demnitate umană, stat de drept și respect pentru drepturile fundamentale ale omului nu putea fi discutată – cât și faptul că problematica egalității de șanse inclusiv a egalității de șanse între femei și bărbați a devenit una sistematică și consistentă abia în anii 2000, în contextul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, într-un context mai larg, criza economică și socială prin care trece întreaga Europă, afectează în forme specifice și cu intensități diferite atât bărbații cât și femeile și implicit egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Cu toate că în ultimii ani se pot observa progrese mai ales în ceea ce privește conștientizarea existenței unei inegalități de gen la nivelul societății, mai sunt încă multe de făcut. Schimbarea mentalităților prin asumarea unor atitudini și comportamente sociale și politice în spiritul egalității de gen depinde în continuare, în cea mai mare măsură, de educație.

De-a lungul anilor, introducerea perspectivei de gen în educație s-a făcut în diferite forme și folosind instrumente dintre cele mai variate. Consecințele acestor măsuri au avut efecte vizibile, mergând de la reducerea diferențelor de gen în ceea ce privește accesul la educație, până la structurarea unor teorii de gen în mediul academic. Cu toate acestea, sunt necesare în continuare măsuri de combatere a stereotipurilor de gen în sistemul de învățământ, prin evaluarea perspectivei de gen a procesului educațional și prin continuarea campaniilor de informare și conștientizare destinate atât cadrelor didactice cât și elevilor.

Stabilirea unui echilibru între parteneri în ceea ce privește împărțirea responsabilităților casnice este un alt factor important în reducerea diferențelor de gen. Cu toate că la nivelul Uniunii Europene concilierea vieții de familie cu viața profesională este abordată în primul rând din perspectiva obiectivelor de la Barcelona, adică din perspectiva creșterii facilităților de îngrijire a copiilor până la 1 an, respectiv 3 ani, problematica este mult mai complexă și include și alte aspecte ale vieții de familie.

Pentru o lungă perioadă de timp, politicile de promovare a egalității între femei și bărbați au fost considerate în mod exclusiv o chestiune despre și pentru femei și asta, dintr-un motiv foarte bine întemeiat: cel al recuperării unui semnificativ decalaj istoric între femei și bărbați.
Cu toate acestea, au existat voci atât din mediul academic cât și din societatea civilă, care au subliniat că o egalitate reală între cele două sexe nu se poate realiza, dacă se exclud bărbații. Mai mult decât atât, nu ar fi nici „corect” față de persoanele de sex feminin să fie lăsate singure în eforturile lor pentru emancipare și independență economică și socială.

În acest sens, în special începând din 2001, când Suedia a deținut președinția UE, s-a discutat despre implicarea bărbaților în promovarea egalității de gen ca arie de intervenție în politicile europene din domeniu; în felul acesta, obiectivul a fost inclus în Foaia de parcurs a Comisiei Europene privind egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru anii 2006 – 2010. Documentul strategic își propune implementarea unor măsuri de creștere a gradului de conștientizare a semnificației și importanței implicării bărbaților în promovarea egalității de șanse între femei și bărbați.

Reprezentarea echilibrată a femeilor și a bărbaților în procesul de decizie este un deziderat indispensabil pentru realizarea unei democrații participative în mod real, dar și o condiție necesară pentru o societate lipsită de orice formă de discriminare bazată pe criteriul de sex. Este importantă continuarea eforturilor pentru creșterea participării femeilor atât la viața socială cât și la decizia politică și cea economică.

Literatura de specialitate recentă a consemnat faptul că, în perioada crizei economice, companiile și organizațiile care au avut în forurile de decizie mai multe femei au identificat mult mai ușor măsurile necesare pentru trece peste obstacolele inerente ale crizei.

Integrarea activă a perspectivei de gen în politicile naționale constituie, fără îndoială, un mare beneficiu pentru o societate democratică și lipsită de prejudecăți.

Din acest punct de vedere, în următorii ani, la nivelul politicilor naționale sectoriale, există stabilite măsuri concrete de intervenție care să asigure o perspectivă a impactului de gen a acestor politici ținând cont în același timp de specificul domeniului de intervenție: avem aici în vedere Strategia națională de prevenire și combatere a fenomenului violenței în familie pentru perioada 2013 – 2018, Strategia națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2012 – 2016, Strategia națională pentru dezvoltare durabilă a României orizonturi 2013 – 2020 – 2030, proiectul de Strategie națională pentru ocuparea forței de muncă 2013 – 2020, etc.

În acest context, Strategia națională în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați nu și-a propus abordarea exhaustivă a acestei problematici, care să presupună intervenții în toate domeniile vieții sociale, ci o abordare directă a unor domenii distincte, respectiv a acelora care s-au dovedit mai vulnerabile sau mai puțin receptive la problematica de gen. Astfel, pentru perioada 2014 – 2017, prezenta Strategie a identificat următoarele arii de intervenție: educația, piața muncii, participarea echilibrată a femeilor și bărbaților la procesul de decizie, abordarea integratoare de gen și violența de gen. Pentru fiecare arie de intervenție au fost identificate măsuri specifice și s-a stabilit un set de indicatori de rezultat, au fost identificate resursele financiare adecvate și principalii actori cu sprijinul cărora obiectivele propuse vor putea fi atinse. Este important de precizat că acțiunile cuprinse în cadrul Strategiei se vor implementa cu prioritate în colaborare cu partenerii sociali, organizații sindicale și patronale, cât și cu organizațiile neguvernamentale active în combaterea fenomenului discriminării după criteriul de sex.

Galerie foto

IMG_0293 Seminar Regional Sud-Est, Constanța, 09 august 2014 IMG_0281 IMG_0319 IMG_0374 IMG_0431 IMG_0460 IMG_0308 IMG_0284 IMG_0442 IMG_0496 Seminar Regional Sud-Est, Constanța, 09 august 2014 IMG_0485 IMG_0354 IMG_0305 IMG_0404 IMG_0474 IMG_0271 IMG_0426 IMG_0398 IMG_0488 IMG_0391 IMG_0276 IMG_0300 IMG_0277 IMG_0326 Seminar Regional Sud-Est, Constanța, 09 august 2014 IMG_0491 ]]>
Conferința regională Cluj-Napoca, 07 iulie 2014, ora 17:00 http://profemin.spiruharet.ro/conferinta-regionala-cluj-napoca-07-iulie-2014-17-00/ Fri, 04 Jul 2014 06:25:58 +0000 http://profemin.spiruharet.ro/?p=362 INVITAȚIE
CONFERINȚA DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE
PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE

Universitatea Spiru Haret, în parteneriat cu Servicios Integrales de Contratacion e Intermediacion Dominus s.l. (SICI Dominus) Spania și Uniunea Națională pentru Drepturile Femeii din România organizează luni, 7 iulie, ora 17.00, Conferința de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de gen și de șanse din cadrul proiectului ProFemin (POSDRU/144/6.3/S/126567). Evenimentul va avea loc la Hotelul Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca, strada Observatorului, nr. 129.

Pornind de la tema principală a conferinței, “Diferențele bazate pe gen, existente pe piața muncii, în ceea ce priveste cariera și veniturile. Inițierea unor afaceri individuale – o alternativă pentru o mai bună integrare a femeilor pe piața muncii“, dezbaterile se vor axa pe subiecte privind egalitatea de gen si de șanse pe piața muncii, cu referire la remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibilele obstacole, cauzele existenței diferențelor, cum se manifestă acestea, cum se regăsesc aceste aspecte în funcție de mediu, domeniu de activitate, ramuri economice. Specialiști, experți și cercetători din cadrul proiectului și nu numai vor discuta aceste probleme spinoase cu care se confruntă femeile din România anului 2014.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea accesului egal pe piața muncii cu scopul de a crește oportunitățile de angajare a femeilor prin conștientizarea și sensibilizarea publicului larg și a factorilor de decizie referitor la egalitatea de șanse și de gen și prin formarea profesională a 3.500 de femei, într-o perioadă de 18 luni, în vederea creșterii încrederii în sine, a abilităților și a nivelului de calificare al acestora pentru adaptarea și integrarea pe o piață a muncii modernă, flexibilă și incluzivă, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare.: Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, București-Ilfov.

Pentru detalii suplimentare puteți accesa pagina web a proiectului, www.profemin.spiruharet.ro sau ne puteți contacta la tel. 021.455.19.42, adresa de e-mail: profemin@spiruharet.ro

 

A G E N D A CONFERINȚEI DE CONȘTIENTIZARE ȘI SENSIBILIZARE PRIVIND EGALITATEA DE GEN ȘI DE ȘANSE

– REGIUNEA NORD-VEST, CLUJ- NAPOCA – 07 IULIE 2014, ora 17.00

  • Scurtă prezentare a Proiectului(obiectiv general, obiective specifice, justificare și context), principalele activități aleproiectului

– Roxana HILDAN – Asistent organizare evenimente

  • Prezentarea temei conferinței “Diferentele bazate pe gen, existente pe piata muncii, in ceea ce priveste cariera si veniturile. Initierea unor afaceri individuale – o alternativa pentru o mai buna integrare a femeilor pe piata muncii”.

– Stefan BARBĂLATĂ – Expert organizare evenimente – Florin IONESCU – Coordonator formare profesională

  • Puncte de vedere ale invitaților-specialiști în problematica privind femeile din România și egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii(sistem brainstorming de abordare) și ale femeilor participante

(Se propun spre dezbatere subiecte privind egalitatea de gen si de șanse pe piața muncii, cu referire la remunerație, profesii, carieră, criteriile de angajare-promovare, posibilele obstacole, cauzele existenței diferențelor, cum se manifestă acestea, cum se regăsesc aceste aspecte în funcție de mediu, domeniu de activitate, ramuri economice și alte subiecte pe care participantele le vor propune spre dezbatere).

  • Concluzii și încheierea Conferinței

Tema conferinței

DIFERENTELE BAZATE PE GEN, EXISTENTE PE PIATA MUNCII, IN CEEA CE PRIVESTE CARIERA SI VENITURILE.
INITIEREA UNOR AFACERI INDIVIDUALE – O ALTERNATIVA PENTRU O MAI BUNA INTEGRARE A FEMEILOR PE PIATA MUNCII

Galerie foto

_DSC3795 _DSC3667 _DSC3677 Conferința regională Cluj-Napoca, 7 iulie 2014 _DSC3695 _DSC3728 Conferința regională Cluj-Napoca, 7 iulie 2014 Conferința regională Cluj-Napoca, 7 iulie 2014 _DSC3823 Conferința regională Cluj-Napoca, 7 iulie 2014 _DSC3768 _DSC3751 Conferința regională Cluj-Napoca, 7 iulie 2014 _DSC3657 _DSC3587 Conferința regională Cluj-Napoca, 7 iulie 2014 _DSC3704 _DSC3617 _DSC3855 _DSC3834 _DSC3625 _DSC3807 _DSC3645 Profemin _DSC3735 _DSC3759 _DSC3597 _DSC3776 _DSC3618 ]]>