Considerații privind analiza, evaluarea și îmbunătățirea nivelului de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii – Iulie 2014

ARTICOL
„Considerații privind analiza, evaluarea și îmbunătățirea
nivelului de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii
în luna IULIE 2014”

Proiectul POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin se adresează femeilor și promovează egalitatea de șanse, nediscriminarea și incluziunea socială, principiul egalității de șanse fiind integrat atât în elaborarea și implementarea proiectului, cât și în realizarea activităților și managementului acestuia, fapt ce permite accesul și participarea grupului țintă la activitățile proiectului evitând discriminarea.

Proiectul se adresează grupurilor vulnerabile la nivel național, iar selecția participantelor în grupul țintă se face cu respectarea tuturor politicilor și practicilor prin care nu se realizează nicio deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau ca efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.

Prin demersurile de conștientizare și sensibilizare privind egalitatea de șanse și de gen, proiectul promovează nediscriminarea și incluziunea socială, contribuie la realizarea obiectivului de a dezvolta și promova principiul egalității de șanse și de gen în societatea românească.

Pentru a analiza, evalua și îmbunătăți nivelul de conștientizare și sensibilizare a femeilor cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii am elaborat un Chestionar pe care l-am aplicat în rândul femeilor participante la Conferințele/ Seminariile Regionale și la sesiunile de conștientizare și sensibilizare cu privire la  problemele legate de egalitatea de gen și de șanse pe piața muncii, desfășurate în luna iulie 2014.

Trebuie remarcat că nu toate femeile participante la evenimentele desfășurate în luna iulie a.c. au avut disponibilitatea de a răspunde la întrebările chestionarului.

La acest set de chestionare au răspuns 22 de femei, din care 14 cu studii superioare   ( având profesii de economist, fizician, inginer, maistru cosmetica, biolog, mediator, psiholog), 4 cu studii liceale (electrician, contabil, electromecanic, designer vestimentar), și 4 cu studii post liceale si de maistri (asistente medicale,maistru coafor-frizer).

În ceea ce privește domeniile de activitate si localizarea, rezultă că toate sunt din Cluj Napoca și că activează în domenii diverse: vânzări, medicină, contabilitate, bancar, învățământ, juridic, consultanță, social ș.a.

La întrebarea Considerați că femeile sunt remunerate mai puțin decât bărbații pentru același nivel de pregătire și funcție ? au răspuns cu DA peste 81% dintre respondente.

La întrebarea Care ar putea fi cauzele remunerării mai slabe a femeilor?,  majoritatea s-au referit la neîncrederea în capacitatea femeilor de a presta o activitate de nivel calitativ egal cu bărbații (18) iar 6 femei au raspuns cu probleme legate de concediile de maternitate și creșterea copiilor, și de concedii medicale

La întrebarea Cum se manifestă cel mai frecvent diferențele de gen și șanse pe piața muncii ? cele mai multe răspunsuri au fost pentru: încadrarea pe posturi relativ inferioare a femeilor(15), încadrarea pe același nivel de salarizare dar pe trepte inferioare(6), bonusuri, prime, recompense mai mici față de bărbați(5) și are importanță la încadrare vârsta femeilor comparativ cu cea a bărbaților (5).

La întrebările următoare, oarecum apropiate, Credeți că femeile sunt mai slab remunerate pentru că preferă munci mai ușoare, fiind ocupate mai mult cu obligații casnice ? și  Considerați că femeile sunt mai puțin remunerate față de bărbați pentru că femeile ar prefera locuri de muncă cu riscuri și vulnerabilități mai mici? , surprinzător, răspunsurile au fost echilibrate- 50% DA, 50% NU.

În ceea ce privește profesiile preferate, majoritatea au menționat profesiile de cadru didactic, economist sau toate domeniile.

În privința statutului pe piața muncii cele mai multe femei ar prefera  statutul de antreprenor ( 14), lucrător pe cont propriu (7) și numai o femeie ar dori statutul de angajat.

Majoritatea respondentelor (18) consideră că femeile întâmpină greutăți mai mari la angajare, comparativ cu bărbații și că femeile nu sunt promovate în suficientă măsură în funcții de conducere mai bine remunerate (14).

Majoritatea respondentelor consideră că din punct de vedere social, cariera femeii față de barbați este la fel de importantă (17) și că promovarea femeilor fata de bărbați este mai puțin rapidă (18).

Din analiza chestionarelor administrate și completate desprindem că majoritatea femeilor, care au răspuns,  consideră că în continuare sunt inegalități între femei și bărbați pe piața muncii, femeile fiind dezavantajate. Majoritatea ar dori să devină antreprenor sau să desfășoare o activitate pe cont propriu. iar din punct de vedere social consideră carierele lor ca fiind la fel de importante ca cele ale bărbaților.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente