Dezvoltare durabilă, egalitate de șanse și gen pe piața muncii corelate cu dezvoltarea competențelor femeilor prin participarea la programe de formare profesională continuă

Obiectivul dezvoltare durabilă este vizat prin faptul ca se urmărește, în permanent, implementarea unor principii ecologice în activitățile curente: achiziționarea de hârtie de copiator reciclată, reutilizarea hârtiei imprimate pe o singura față pentru documentele de uz intern ale biroului, evitarea folosirii materialelor de unică folosință din plastic, colectarea diferențiată a deșeurilor, utilizarea unor surse de iluminat ecologice și decuplarea de la sursa de curent electric a echipamentelor informatice, atunci când nu sunt folosite.

În plus, experiența și lecția învățată va fi folosită și după finalizarea proiectului. Efectul formării profesionale și perfecționării antreprenoriale se va resimți și la viitoarele locuri de muncă, contribuind astfel, în general, la creșterea nivelului de dezvoltare economic-socială. Instruirea femeilor, înscrise în grupul țintă, va contribui la o mai bună pregătire practică, optimă, a participantelor la programele de formare profesională, acestea constituind de fapt personalul pregătit care va valorifica competențele și cunoștințele dobandite în initierea și dezvoltarea propriei afaceri sau la locul de muncă.

Proiectul raspunde obiectivului general al promovarii dezvoltarii durabile stipulat în Documentul Cadru de Implementare „cetățeni mai bine pregătiți care să facă față provocărilor din prezent și din viitor și capabili să acționeze în mod responsabil pentru generațiile viitoare”. Astfel, in cadrul suportului de curs de formare în vederea inițierii unei afaceri au fost prevazute module cu referire la protectia si conservarea naturii, gospodarirea resurselor naturale, protectia mediului, fiind incurajata folosirea materialelor naturale, tradiționale și a surselor de energie alternativă. Astfel, s-a avut în vedere creșterea gradului general de conștientizare asupra aspectelor ce vizează protecția mediului înconjurător. De asemenea, au fost create premisele necesare ca afacerile inițiate prin intermediul proiectului să țină cont de tema orizontală dezvoltare durabilă în derularea activității. În plus, pe parcursul diverselor etape de implementare, activitățile proiectului au urmărit principiile dezvoltării durabile în vederea asigurării protecției mediului, cursurile de formare au fost organizate în săli de curs cu lumină naturală, a fost încurajată multiplicarea materialelor de curs pe suport de hârtie reciclabilă, pagina web suplinind comunicarea scrisă (pe hârtie), asigurând dezvoltarea de bune practici între beneficiarii programului și grupul de experți.

In general se vorbeste despre dezvoltare durabila, ”viabila”, ”sustenabila” in cadrul careia se urmareste interactiunea compatibilitatii a patru sisteme: economic, uman, ambiental, tehnologic, astfel incat sa se asigure satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite sansele generatiilor viitoare de a-si asigura propriile nevoi. O strategie de dezvoltare durabila are in vedere simultaneitatea progresului in toate cele patru dimensiuni.

Pornind de la principalii factori ai procesului dezvoltarii: populatia, resursele naturale si mediul, productia agricola, productia industriala si poluarea, Strategia dezvoltarii durabile isi propune sa gaseasca cele mai adecvate criterii pentru optimizarea raportului nevoi-resurse, obiective-mijloace.
Dezvoltarea durabila este definita de o dimensiune naturala (compatibilitate intre mediul creat de om si mediul natural), o dimensiune economica (bazata pe competitivitate concurentiala), o dimensiune social-umana( toate iesirile din mediul creat de om trebuie sa raspunda nevoilor si intereselor prezente si viitoare ale generatiilor care coexista si care se succed), o dimensiune national-statala, regionala si mondiala (in sensul compatibilizarii criteriilor de optimizare tat pe plan national , cat si global).

Prin dezvoltare durabila se urmareste in principal:
– o compatibilitate constanta si sigura a mediului creat de om cu mediul natural
– egaliatatea sanselor diferitelor generatii care coexista sau se succed in timp si spatiu
– introducerea ca scop al dezvoltarii durabile a securitatii natural-umane, in locul maximizarii profitului banesc
– introducerea compatibilitatii strategiilor nationale de dezvoltare, ca urmare a cresterii interdependentelor in plan geoeconomic si ecologic
– mutarea centrului de greutate de la cresterea economica cantitativa si intensiva la caliatatea si sanatatea acesteia
– cresterrea interdependentei si integrarii capitalului ecologic cu cel creat de om si cu capitalul uman(cultural), in cadrul unei categorii globale ce isi redefineste obiectivele economice si sociale si isi extinde orizontul de cuprindere in timp si spatiu
– trecerea la o noua strategie ce caracter natural-uman, in care obiectivele dezvoltarii economice si sociale sa fie subordonate insanatosireii omului si mediului natural

Prin activitățile propuse și rezultatele preconizate, proiectul promovează ca principiu general egalitatea de șanse, permițând aplicarea la programele de formare profesională, consiliere si asistenta în inițierea unei afaceri a tuturor femeilor din grupul țintă, fără descriminare.

Proiectul se adresează femeilor din toate cele 8 regiuni de dezvoltare, iar selectia grupului tinta se face indiferent de naționalitate, sex, rasă sau origine etnică, religie sau credință, handicap, vârstă, mediu de proveniență sau orice alt criteriu discriminatoriu.

Echipa de management precum si cea de implementare a proiectului a asigurat respectarea principiului egalitatii de sanse în elaborarea materialelor din proiect și a programelor de formare. Reprezentantele grupurilor dezavantajate, expuse riscului excluziunii sociale sau vulnerabile (romi, populația rurala săracă, populația minoritara, etc.) sunt invitate să participe în cadrul activităților proiectului.

Obiectivele proiectului au vizat în mod evident egalitatea între femei și bărbați pe piața muncii, dezideratul proiectului fiind acela de a contribui la consolidarea accesului egal pe piața muncii.

Prin cercetările și studiile propuse, proiectul și-a propus să identifice cauzele, cât și eventuale propuneri și soluții care să contribuie la adoptarea de măsuri în vederea combaterii diferențelor și segregării bazate pe gen pe piața muncii sau în carieră.

Proiectul răspunde cerințelor privind egalitatea de șanse, axându-se cu preponderență pe egalitatea de gen.