A doua vizită a unei delegații a Universității Spiru Haret în Spania, în cadrul proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin

În perioada 18-24 ianuarie 2015 o delegație a Universității Spiru Haret, formată din membri ai echipelor de management și implementare ai Proiectului POSDRU/144/6.3/S/126567 – ProFemin, au efectuat o nouă vizită de studiu și schimb de experiență în Granada, Spania.

Vizita a avut loc în cadrul activităților proiectului menționat, respectiv activitatea referitoare la schimb de experiență privind bunele practici in domeniul antreprenoriatului feminin și a constat în întâlniri la diferite organisme și instituții spaniole implicate, din regiunea Andalusia, (județele Granada si Jaen) urmărind documentarea asupra bunelor practici în domeniul antreprenoriatului feminin, pentru o posibilă  aplicabilitate  a acestora în România.

Activitățile transnaționale prevăzute în cadrul proiectului constau în:

  • Schimb de experiență privind egalitatea de gen și de șanse;
  • Studiu asupra bunelor practici în domeniul egalității de șanse și de gen;
  • Studiu asupra bunelor practici în domeniul antreprenoriatului feminin;
  • Contribuții în elaborarea a două studii de cercetare: Segregarea bazată pe gen din perspectiva ocupării de către femei a unor poziții inferioare pe piața muncii și Diferențierile bazate pe gen în domeniul profesiilor, carierei și veniturilor pe piața muncii.

Schimbul de experiență se referă la organizarea și desfășurarea a 2 vizite de studiu în Spania și elaborarea unor rapoarte privind rezultatele vizitelor de studiu. Vizitele de studiu vizează cunoașterea și analizarea modului de lucru al factorilor interesați din Spania, atât din mediul public, cât și privat, referitor la: a) egalitatea de șanse și de gen și la: b) soluțiile identificate și aplicate pentru accesul, (re-)inserția femeilor pe piața muncii, inclusiv prin măsuri care vizează încurajarea și susținerea ocupării pe cont propriu, de ex.: antrerpenoriatul feminin.

Vizitele de studiu în Spania, corelate cu studiile realizate de către partenerul spaniol asupra bunelor practici în domeniul egalității de șanse și de gen și în domeniul antreprenoriatului feminin, vor permite dezvoltarea unor programe comune pentru:
– promovarea ocupării forței de muncă;
– dezvoltarea de noi metode în combaterea discriminării și a inegalităților pe piața muncii;
– înființarea de parteneriate pentru schimbul de experiență privind adaptarea formării profesionale la noile tehnologii;
– transferul de expertiză privind incluziunea etc.

Partenerul extern din proiect, S.I.C.I. DOMINUS S.L. din Granada/ Spania, care a organizat și programul vizitelor, împreună cu Specialistul pentru implementare la nivel transnațional, din cadrul proiectului, s-a implicat în buna desfășurare a programului de întâlniri.

Întâlnirile s-au desfășurat astfel:
GRANADA  19.01.2015

  • Universitatea Granada / Centrul de promovare a ocupării și practicilor.

Centrul se bazează pe  4 piloni de lucru: ocupare / angajare / practică / orientare și antreprenoriat. În  privința  practicii se urmărește  înlesnirea  găsirii unui loc de muncă pentru studenți. Există diferite programe in acest sens, care permit contacte între studenți si firme, întâlniri de grup, asigurarea finanțărilor,  recunoașterea studiilor și a practicii pe cont propriu efectuate în străinătate. Guvernul local dă orientarea, iar Universitatea aplică.

Firmele fac oferte de angajare, universitatea selecționează și propune, iar în final firma selectează. În cadrul Centrului se efectuează și studii privind integrarea studentelor pe piața muncii; Centrul a creat și o pagină web dinamică, unde se pot identifica cereri de locuri de muncă și unde studenții pot depune CV-uri pentru angajare, iar firmele se pot înscrie și prezenta.

Periodic sunt organizate târguri ale locurilor de muncă, unde, în prealabil se fac selecții ale studenților și firmelor corespunzătoare, interesate și unde au loc interviuri.

Legătura cu absolvenții se face pe bază de chestionare și cu ajutorul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă (pe baza evidenței acesteia), precum și pe baza propriei evidențe și a informațiilor primate de la firme. Studiile și statisticile respective se public pe site.

Problema monitorizării absolvenților și a inserției acestora pe piața muncii este in preocuparea unor grupe commune de lucru formate din reprezentanți ai administrației publice, Universității și ai firmelor.

  • Camera de Comerț a Granadei / Departamentul de Formare și Angajare are rol în formare și în căutarea și identificarea locurilor de muncă. Au obiective de interes public, insă din 2010 sunt nevoiți să se finanțeze atât din fonduri publice)tot mai puține), cît și din fonduri/ surse private. Penttru obținerea de fonduri desfășoară diferite activități, inclusiv de asigurare de servicii pentru firmele cărora le-au închiriat spații de birouri și pentru membrii clubului.

Pe lângă servicii tehnice și de logistică, asigură și consultanță în afaceri internaționale, sprijină firmele care fac export sau import, atrag firme care doresc să facă investiții în Granada, oferă servicii de formare. Au încheiate convenții de colaborae cu diverse universități, asigură cursuri postuniversitare de interes, pentru anumite specializări, organizează cursuri de formare în funcție de nevoile firmelor, investighează continuu nevoile din piață. Prestează și servicii de consultanță și de resurse umane și și-au extins aria de lucru la nivelul întregii țări, oriunde este nevoie de serviciile lor. Au de exemplu cursuri de Masterat privind importanța antreprenoriatului în dezvoltarea social și un proiect regional extins la nivel național, pentru o strategie coerentă privind “Itinerariul professional”. Desfășoară actzivități de Formare –Perfecționare- Formare tehnică specific- Practică în firme – Feedback – Angajament. Acordă Certificate de acreditare a competențelor și abilităților profesionale și certifică, în cadrul unui Centru propriu, competențe dobândite anterior.

GRANADA 20.01.2015

  • Centrul de formare S.I.C.I. DOMINUS. – Întâlnire la sediul central situat în GRANADA. Prezentare generală a programului vizitei de studii și a principalelor activități și proiecte ale Centrului.

SICI Dominus a derulat proiecte cu finantare de la guvernul regional, cu finantare europeana (FSE, ERASMUS+) sau de la organisme multilaterale, precum si din contracte private.

  • Scoala de hoteluri si turism din GRANADA Aceasta scoala (ca 700 elevi inscrisi) este finantata de la buget, dar desfasoara si activitati economice proprii( din servicii si din practica elevilor, cantina-restaurant-unde se servesc produse facute de elevi), acoperind  o gama larga de activitati hoteliere si de gastronomie, fiind foarte bine dotata pentru practica elevilor cu: laboratoare, echipamente, ustensile, spatii de depozitare, prelucrare, pastrare, congelare.

GRANADA 21.01.2015

  • Ministerul Regional pentru Educatie, Biroul judetean Granada – Departamentul de Formare Profesionala Ocupationala

În principal, în cadrul acestui department se autorizează centrele de formare din judet, se realizează echivalarea- omologarea diplomelor, se monitorizează formarea și cursurile în desfășurare, precum și programe de formare pentru șomeri, dar și pentru cei care au un loc de munca și vor sa se perfectioneze.

Acest department urmareste actiuni si masuri de căutare activă a locurilor de muncă și pentru evitarea excluderii de pe piața muncii.

Serviciile oferite se referă la educare, formare, consiliere, orientare, intermediere pentru ocupare si gestionarea unui Registru pentru evident persoanelor in cautarea unui loc de muncă.

Exista 2 tipuri de formare: a) oferita- atat somerilor, cat si celor angajati, subventionata, in principal din fonduri europeneși; b) ceruta – cu precadere pentru someri, cu finantare din asigurarile sociale si cu deducere din impozite pentru firmele care organizeaza astfel de cursuri.

Exista o lista de cursuri impuse in functie de nevoi, in general cursuri simple, formative. Toate tipurile de cursuri, indiferent de finantare, se inregistreaza intr-un Registru Regional, inclusiv cursurile “in-house”, care de regula au in vedere necesitatile organizatiilor respective, putand fi si cursuri transversal. Pri9n inregistrare se evidentiaza competentele dobandite, care ulterior pot fi echivalate, in functie de solicitari si cerinte

  • Sediul S.I.C.I. DOMINUS din Granada.

– Intalnire cu freelancer-ul Silvia Molina Castano, doctorand la Institutul de Studii pentru femei al Universității Granada, asistent ethnic privind egalitatea de gen și de oportunități, expert pe politici publice privind perspectivele de gen la Universitatea Sevilla, expert la Institutul Andaluz al Femeilor.

Dna Castano a prezentat o parte din experiența proprie privind problematica femeilor, respectiv în ceea ce privește integrarea femeilor în sectorul construcțiilor, concilierea vieții profesionale cu viața de familie, promovarea femeilor în sport, colaborarea cu asociații ale femeilor din sate izolate, prevenirea violenței în familie, probleme ale adolescenților, în special cele legate de violență și crime, clarificarea unor aspect privind violența de gen și hărțuirea sexual, sensibilizarea împotriva calomniei.

Interesante sunt acțiunile promovate în cadrul Asociaților de Mame și Tați din școli, programe de coeducare, de autoacceptare și de creștere a stimei de sine.

Un alt lucru interesant îl reprezintă abordarea perspectivei de gen pe diferite planuri- în planificare, legislație, bugete – la întocmirea fiecărui buget se ține seama de un Raport privind impactul de gen.

JAEN 22.01.2015

  • Primăria Jaén (IMEFE)

În cadrul Primăriei JAEN am fost primiți la Institutul Municipal pentru Angajare și Training de Afaceri. Un consilier local ne-a făcut o prezentare a localității (cu ca 117.000 locuitori), care este capital mondială a producției de ulei de măsline, zona cu cei mai mulți măslini, dar și cu cel mai mare nivel al șomajului din regiunea Andalusia, în special în rândul femeilor, ceea ce ridică problema nevoii de formare, recalificare, respecializare sau perfecționare.

Departamentul pentru egalitate de gen și de șansă se ocupă atât de formare, cât și de plasament pe piața muncii, în special a femeilor. Programele de formare/ocupare sunt programe  europene sau programe pe ateliere sau programe de antreprenoriat pentru femei.

Există preocupări și în privința sprijinirii femeilor cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă, privind lupta împotriva discriminărilor, pe piața muncii, oferirea de servicii de reintegrare profesională a femeilor, de orientare, asistență, formare și practică în intreprinderi/organizații. Există colaborare cu camera de Comerț, cu Patronatele, cu Sindicatele, cu Universitățile, cu Asociațiile de Femei.

La nivel local, există un Comitet pentru aceste probleme menționate, care a elaborat un manual cu termeni, metode, tehnici privind strategii pentru inserție pe piața muncii, pentru dezvoltare și piețe, pentru mobilitate internațională, comunicare și formare în străinătate, pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale și a activităților antreprenoriale, a incubatoarelor pentru startup-uri.

În cadrul altui department se oferă servicii de orientare pentru angajare și servicii de formare. A fost creat și un Club pentru angajare, cu săli de cursuri, calculatoare și alte dotări necesare, pentru cursuri, seminarii, workshopuri. Se oferă și servicii de intermediere între firme și șomeri. Cursurile sunt subvenționate și se oferă cu prioritate șomerilor și exclușilor sociali, în principal în domenii ca: grădinărit, construcții, turism, hoteluri, sanitar, ITC. Pentru mediul de afaceri se organizează cursuri de antreprenoriat, cu practică în  firme, se acordă consiliere pentru consolidarea afacerilor, se organizează și cursuri de antreprenoriat pentru copiii cu vârste peste 8 ani(prin joc, lucrul în echipe, concursuri de idei etc).      Departamentul de egalitate elaborează șiurmărește implementarea Planului privind egalitatea de gen transversal, pe toate departamentele Primăriei, se preocupă și de conștientizarea bărbaților pentru respectarea egalității de șanse și eliminarea discriminărilor, rasismului, violenței .

  • Consiliul Județean Jaén/Departamentul de Formare–Proiectul PROEMPLEO VI

Reprezentanții Departamentului de formare din cadrul Consiliul Județean Jaén ne-au prezentat un proiect multiannual, cu reactualizare anuală, început în anul 2002, aflat la a 6-a ediție, pentru localități de 20000 la 50000  de locuitori. Proiectul se adresează șomerilor și sprijină și crearea de noi firme care angajează șomeri. Există un Centru de informare unde cei interesați pot obține informații și se pot preînscrie.

Aceștia trebuie să completeze și chestionare preliminare on-line, să depună CV. Grupele de formare sunt de 15 persoane, 2500 persoane pe proiect, din care min.20 % se integrează.

Există anumite criterii de selecție, făcute publice, cursurile/calificările sunt impuse, practica și cursurile se externalizează, cu consiliere adecvată, către ministere care trebuie să le implementeze

        GRANADA 21.01.2015

  • Institutul Județean al Femeii – Granada

Am fost informați că  au centre provinciale de informare pentru femei, că urmăresc și promovează valori morale- acceptarea, respectul, iubirea, transversalitatea, eliminarea violențelor de gen prin educație, cultură și formare. Se ocupă de informare, orientare, consiliere, sprijin și consiliere juridică în cazurile de discriminare, aplică politici de egalitate la nivelul administrației locale, urmărind ca acestea să aibă în vedere problemele de bază pentru a produce schimbări și eliminarea stereotipurilor.

  • Sindicatul Comisiones Obreras – Granada ( formare)

Reprezentanții sindicatului au făcut o prezentare a activităților principale, a structurii și a organizării, cu precizări privind preocupările lor pentru drepturile femeilor și pentru organizarea de cursuri de fromare profesională. Există preocupări și pentru consiliere privind viața de familie și la locul de muncă, pentru asigurarea unor orare de muncă flexibile. Au creat un Institut pentru formare și studii sociale și o Fundație tripartită – Sindicat, Patronat, Guvern – care urmăresc să se organizeze cursuri acreditate de către firme acreditate, cursuri subvenționate,  aprobate și finanțate din bugetul local sau central, oferite cu precădere șomerilor. Orientarea profesională și formarea se realizează pe bază de studii.

Ștefan BARBĂLATĂ
Expert organizare evenimente