Succesul în carieră și viața personală

ARTICOL
Succesul în carieră și viața personală

          Principiile oamenilor în ceea ce privește cariera se conturează încă din copilărie. Atunci când sunt întrebați, “Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, cei mici răspund fără să știe că își doresc să urmeze meserii fructuoase și bănoase (medic, pilot, inginer, etc.).

Ușor, ușor, după terminarea ciclului de învățământ, oamenii intră pe piața muncii, moment în care dorința efectivă de a evolua devine tot mai puternică. Succesul în carieră are însă multe conotații și reprezintă ceva diferit pentru fiecare om în parte. Succesul poate fi văzut ca o împlinire pe plan profesional; succesul se poate concretiza într-o funcție importantă în cadrul unei companii de renume și totodată succesul este momentul în care oamenii reușesc să aibă afaceri pe cont propriu.

Important este însă ca oamenii să știe unde să se oprească și să fie mulțumiți de ceea ce realizează, în așa fel încât, într-un final să se poată considera oameni de succes.

Ce înseamnă de fapt succesul în carieră? Succesul reprezintă efectul produs de relația dintre așteptările, obiectivele personale urmărite și rezultatele obținute. În carieră, abilitățile personale și compețentele profesionale utilizate eficient într-un cadru predefinit, conduc la performanțele dorite. Acesta este promotorul important pentru dezvoltarea carierei.

Una dintre cele mai frumoase descoperiri ale timpurilor noastre este aceea că oamenii își pot schimba viața, schimbându-și mai întâi atitudinea. Pornind de la teoria lui Maslow, succesul este una dintre trebuințele superioare la care aderăm. Nevoia de stimă, prestigiu, recunoașterea venită din partea celor din jur, dar și atribuirea personală a respectului de sine sunt fapte ce conduc la sentimente de încredere sau de competență în privința carierei.

Este bine să definesti ce înseamna succesul, din perspectiva personală. Adică, să faci o analiză serioasă asupra a ceea ce ești și a ceea ce vrei să devii, precum și a nivelului personal, profesional la care te afli și a celui la care aderi și vrei să ajungi. Pasul următor constă în realizarea unui plan de acțiune care vizează o serie de etape pe care este necesar să le parcurgi într-o anumită perioadă de timp utilizând și având ca suport anumite resurse.
Este oarecum paradoxal să vorbim despre succes în termen de limite. Fie că ne referim la formă, fie că este vorba de conținut, în general, cei care sunt mânați de astfel de dorințe, fac un obiectiv în sine din depășirea limitelor întâlnite în drumul lor profesional.
Este dovedit faptul că indiferent de competențele pe care le deține cineva, comportamentul face întotdeauna diferența. Cele mai bune rezultate se obțin întotdeauna pe baza unei investiții personale ce cuprinde implicare, entuziasm, pasiune și de asemenea, foarte multă determinare.

Atunci când discutâm despre construirea unei cariere, ne aflăm în fața unui obiectiv deja stabilit, pentru care persoanele în cauza își dedică timpul, fie din pasiune, fie din dorința de a promova și de a obține un statut de nivel ridicat în plan socio-economic. În situația în care oamenii acordă carierei mai mult timp și atenție din plăcere sau pasiune, obiectivele profesionale se află în consens cu cele personale, iar efectele conduc la performanțe ridicate, motivație, un grad înalt de încredere. Toate aceste aspecte polarizează asupra vieții în general, inclusiv a vieții de familie .
Între bani și succes pot exista conexiuni strânse, însă nu neapărat decisive. Urmărind definiția personală a succesului dată de fiecare om care-și propune acest scop, putem identifica atât beneficii de ordin financiar, cât și beneficii intrinseci, emoții, sentimente de auto-împlinire, care pot fi independente de anumite rezultate financiare.

Îmbunătățirea calității vieții depinde de activitatea pe care o desfășurăm în fiecare zi, de obiectivele pe care ni le propunem și mai ales de modul în care ne implicăm pentru a le duce la îndeplinire.Organizarea eficientă a activităților avute în ceea ce privește cariera, astfel încât să se poată dedica și beneficia de timp și în alte direcții ale modului de viață conduce la obținerea echilibrului între viața personală și cea profesională, generând în acelați timp satisfacții și influențându-se reciproc. Este recomandat totuși, să existe o prioritizare a activităților cu adevărat importante, astfel încât să poată fi evitată oboseala și consumul de energie pe termen lung, păstrându-se astfel un echilibru al resurselor interioare.
Succesul îmbracă o multitudine de forme și poate fi atins în toate domeniile. Întrucât oamenii sunt unici și diferiți, percepțiile pe care le au despre viață sunt și ele unice, prin urmare și nevoile și obiectivele pe care și le propun sunt unice și îmbracă domenii diverse. Succesul se poate măsura în egală măsură fie într-o carieră de management, fie în plan artistic, fie într-o meserie. Domeniile în care oamenii pot atinge un succes mai mare au legatură cu direcțiile de dezvoltare ale afacerilor, cu planurile de investiții precum și cu aplicabilitatea ideilor noi. Unul dintre aceste domenii este domeniul IT, care a cunoscut o creștere constantă în ultimii 20 de ani, iar avântul este în continuare ascendent. De asemenea, companiile de servicii sau consultanță reprezintă un mediu bun pentru ca oamenii să crească și să promoveze.
O rețetă exactă a succesului este dificil de obținut, întrucât rezultatul depinde de stilul personal al fiecăruia. Pentru atingerea acestui deziderat, întotdeauna va fi nevoie de pasiune, implicare și bineînțeles muncă.

Ce înseamnă succesul? Înseamnă să ai bani de nu le știi numărul? Sau poate să ai capacitatea să faci schimbări la nivel politic și social? Sau înseamnă doar să ai posibilitatea să obții tot felul de lucruri pe care ți le dorești fără să trebuiască să lupți din răsputeri pentru fiecare dintre ele?

Toată lumea vrea să aibă succes. Oamenii vorbesc despre stabilirea de obiective, despre gândire pozitivă, despre accederea în poziții de top în profesia lor. Psihologul Claudia Mihalache spune că, pentru a defini succesul, „trebuie să te gândești exact ce vrei de la viața ta, iar când vei realiza care sunt aceste lucruri, acelea vor da definiția succesului pentru tine“. Dacă ai întreba mai mulți oameni ce vor de la viața lor, îți vor spune că vor să fie fericiți. Lucru grozav, de altfel, cu excepția a două aspecte: mulți dintre ei nu prea știu care este definiția fericirii și tot atât de mulți nu sunt dispuși să acorde foarte mult timp acestui scop. În loc să își facă timp să fie fericiți acum, majoritatea oamenilor sunt atinși de sindromul „să-mi ating obiectivele în viață și apoi am tot timpul să fiu fericit“. „Dacă te uiți în jurul tău, vezi peste tot genul acesta de oameni. «Am să fiu fericită când am să fiu promovată la job». «Când cei mici vor merge la școală, voi avea tot timpul din lume să fiu fericită și să mă ocup de mine». «Când nu voi mai avea datorii la bancă, voi fi fericită». Doar că lucrurile nu funcționează așa și ar trebui să începi să faci ceva pentru tine chiar de azi. La fel se întâmplă si cu succesul. Stabilește ce vrei de la tine și de la viața ta și începe imediat să te ocupi de pașii pe care îi vei parcurge pentru a ajunge acolo“, te sfătuiește psihologul nostru.

          Succcesul este un lucru intangibil și imposibil de definit pe care îl căutăm zi de zi, lună de lună, an de an. Ce este succesul? Cum ajungi să ai succes? De cât timp ai nevoie pentru a avea succes? Este succesul măcar posibil? În ciuda acestor întrebări justificate, definița de bază a succesului pare una simplă: realizarea scopurilor, dorințelor sau obiectivelor pe care ți le propui. Trebuie doar să ții cont de faptul că, pentru că pentru fiecare dintre noi, aceste scopuri, dorințe și obiective sunt diferite; atunci, automat, și noțiune de succes este diferită. Pentru unii, a avea succes înseamnă să călătorească cât mai mult, să citească pe măsură și să fie buni la job. Pentru alții, să aibă succes înseamnă să câștige foarte mulți bani, să ajungă în fruntea ierarhiei la birou și să aibă sute de subordonați. Pentru unele, să aibă succes înseamnă să aibă niște copii incredibil de buni, frumoși, deștepți și pentru care să o invidieze toată lumea.

„Succesul este o noțiune relativă, care se mulează mai degrabă pe propriul sistem de valori decât pe normele sociale. Pentru o familie săracă, succesul înseamnă o slujbă decentă, care să-i permită să trăiască. Pentru tânărul debusolat, crescut într-un mediu ostil, care nu înțelege valorile unei societăți funcționale și pentru care școala și munca sunt noțiuni destul de abstracte, modelul de succes, devenit astfel aspirațional, este cel mai în vogă manelist sau domnișoara prezentă la toate emisiunile de scandal“, spune sociologul Miruna Astaloș.

„Societatea are totuși versiunile ei integrate de success, acelea perpetuate de mass-media, care sunt reprezentative pentru o parte mare din populație. Cele mai commune aspect ale succesului sunt, în ordine aleatoare: să ai o mulțime de bani, putere, să fii frumos, să faci performanță într-un domeniu vizibil precum sportul sau muzica, să fii popular și plăcut de toată lumea. Este interesant faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, acești parametri se schimbă și oamenii consideră că au success atunci când au găsit persoana potrivită cu care să aibă o relație, când reușesc să aibă o familie fericită, când au suficient timp pe care să-l petreacă împreună cu cei dragi, când reușesc să rămână sănătoși și să se bucure de o viață fără stres major. Dar noțiunea de succes nu variază doar în funcție de vârstă, ci și în funcție de context politico-geografic. Spre exemplu, într-o țară săracă din Africa, să ai succes înseamnă să ai suficientă mâncare, să ai un acoperiș deasupra capului și posibilitatea de a beneficia de îngrijire medicală. În zonele de conflict, succesul înseamnă pur și simplu să reușești să scapi cu viață. Având în vedere aceste aspecte, succesul este o noțiune prea largă pentru a fi închisă într-o definiție de dicționar“, adaugă specialista Miruna Astaloș. În aceste condiții, cea mai onestă definiție pare a fi „succesul înseamnă să știi ce este important pentru tine și să reușești să obții toate acele lucruri“.

Succesul are, de fapt, două părți componente. Trebuie mai întâi să știi care sunt lucrurile importante pentru tine și apoi să încerci să le obții. Pentru mulți dintre noi, prima parte, cea a  descoperirii lucrurilor importante din viața noastră, este de departe cea mai importantă. Este esențial să știi ce contează pentru tine, ce te face fericită, care sunt lucrurile care îți cresc stima de sine. Partea proastă e alta: de cele mai multe ori ne înșelăm când alegem lucrurile care credem că ne fac fericiți.      Cel mai probabil cunoști cazuri de oameni care s-au zbătut îndelung pentru a obține un job mai bun, bani mai mulți, o viață în lumina reflectoarelor și când au realizat acele lucruri au descoperit că nu-s nici pe departe atât de fericiți precum credeau. „Ca să nu cazi în capcana aceasta, întreabă-te care sunt lucrurile importante pentru tine, de ce sunt esențiale și cum ți-ar îmbunătăți semnificativ viața“, spune psihologul Claudia Mihalache.

„Bazându-te pe această analiză și știind (sau măcar intuind) care sunt lucrurile importante pentru tine, probabil există deja câteva zone ale vieții tale care sunt de succes, doar că, nefiind scopurile înalte pe care le visezi, tinzi să le treci cu vederea. Ei bine, este important să-ți amintești că există lucruri pozitive în viața ta, este esențial să realizezi că dacă ai fost capabilă să le realizezi pe acestea, este imposibil să nu poți mai mult de atât. Să rezolvi tot acest puzzle care se va concretiza în imaginea succesului necesită multă muncă, răbdare, perseverență“, adaugă psihologul.

          Succesul este o călătorie incredibil de lungă! Imaginează-ți pentru o clipă că ai reușit să realizezi cel mai important obiectiv al vieții tale, indiferent care a fost acesta. Ce ai să faci în continuare? Ai să te oprești? Ai să fii mulțumită că ai obținut realizarea cea mai importantă și te vei relaxa pentru tot restul vieții tale? Cel mai probabil nu va fi așa. Îți vei mai găsi un alt scop pentru care să lupți și vei începe să lucrezi la realizarea lui. Dacă ți-ai dorit mulți bani și acum îi ai, probabil vrei vrea să faci lucruri care să conteze în viață, poate să ajuți. Dacă ai vrut o relație perfectă și acum o ai, poate vrei să faci înconjurul lumii în doi, deci o astfel de acțiune necesită ani de muncă pentru strângerea de resurse necesare unei astfel de aventuri. Adevărul e că succesul este o călătorie al naibii de lungă. Ca să ai cu adevărat succes, trebuie să fii echilibrată și fericită pe parcursul întregii călătorii, nu doar când îți atingi obiectivele.

Majoritatea lucrurilor importante în viață se obțin cu atâta muncă, încât e greu să le faci dacă nu ai o atitudine pozitivă până ajungi la ele. La asta mai adaugă și lucrurile a căror realizare nu depinde în totalitate de tine, pentru că, să fim realiști, sunt lucruri pe care oricât de mult ți le-ai dori, nu ai să ajungi să le obții niciodată. Un premiu Nobel pentru fizică, să spunem, în condițiile în care ești mai degrabă o fire poetică, incapabilă să vadă, totuși, poezia unei științe exacte precum fizica. Știu, este un exemplu extrem, dar demonstrează ceva.
Cel mai mare succes din punct de vedere uman este capacitatea de a te simți împlinită în ceea ce faci și cu ceea ce ești. Am spus deja că primul pas către succes este să-l definești în termenii tăi, să stabilești ce înseamnă pentru tine.

Un alt pas important este să nu renunți când dai de greu. Încearcă să nu te abați de la calea ta. Știi doar că drumul spre succes este unul greu și plin de obstacole, așa că încearcă să le depășești pe rând, unul câte unul.

Un alt element esențial este să fii mereu sinceră cu tine. De-a lungul vieții ți se vor schimba prioritățile și, odată cu ele, și obiectivele pe care le ai. Esențial este să îți reevaluezi permanent reperele și drumul tău către succes. Dacă vrei să ai succes, nu ezita să-ți asumi riscuri, pentru că, de cele mai multe ori, nu ne exploatăm adevăratul potențial din teama de eșec. Doar că, de cele mai multe ori, un eșec nu este altceva decât un pas înainte pe drumul pe care ni l-am ales deja.

Și la fel de important, nu uita să delimitezi de fiecare dată viața personală de cea profesională. Da, este important să faci toate eforturile pentru a reuși în viața profesională, cea care crezi că te va transforma într-o femeie de succes, dar dă-i și vieții personale o șansă de a funcționa la fel de bine. Nu de alta, dar compromisurile pe care tindem să le facem au o limită pe care suntem tentați să o depășim, de cele mai multe ori în favoarea jobului sau a lucrurilor pe care le considerăm importante la un anumit moment al vieții noastre, iar timpul pe care îl sacrificăm nu poate fi recuperat. Pe scurt, nu-ți trăi cei mai frumoși ani din viață la birou, încearcă să găsești un echilibru, pentru că jobul este doar un job, nu ar trebui să te definească în totalitate.

„Este foarte util să-ți planifici mai întâi mental succesul, apoi să te pregătești pentru el. Apoi, îți poți căuta un model care a obținut genul de succes la care aspiri. Dacă există deja oameni care au reușit să realizeze ce-ți dorești și tu de la viață, este destul de probabil ca și tu să poți face ceea ce îți propui. De fapt, întreaga poveste a succesului se limitează la un lucru destul de simplu: construiește un obiectiv măreț și fă tot posibilul să-l aduci la începlinire. Pentru că nu degeaba se spune că diferența dintre un om de succes și unul care are un succes ieșit din comun este măsura viselor sale“, spune psihologul Claudia Mihalache.

Indiferent care este definiția ta pentru succes și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi până acolo, este esențial ca tot traseul până la atingerea obiectivelor să fie unul dominat de emoții echilibrate, care te vor ajuta să gestionezi eventualele obstacole de pe parcurs. În plus, trebuie să ții minte permanent un lucru elementar: calea către succes începe cu încredrea în sine, continuă cu concentrarea pe obiective și este întotdeauna urmată de voință, perseverență și multă muncă.

Stefan BARBALATA
Expert organizare evenimente